Jump to content

Adaptacja Nowego Filtra

Blitz
 Share

Recommended Posts

Witem,

Żeby nie było.. w google szukałem porad na temat uruchomienia nowego filtra. ODP to jakieś bzdety albo kup sobie bakterie za 14 PLN

U nas na forum szukajka nie dała mi nic co mnie zainteresowało po hasłach "bakterie filtr zewnętrzny" "nowy filtr zewnętrzny" itp.

A więc powoli robię szkic czynności jakie będę wykonywał przy odpalaniu nowego akwa i nie chcę mieć w nim przestoju kilku tygodniowego na dojrzewanie.

Obecnie posiadam wewnętrzny Fluval 305 z Gąbeczką i w koszu "ZEO-CARB"

Nowy to JBL e1501 obecnie się nie zastanawiałem co wymienić na starcie jakie media. Bo z jakimiś już jest w standardzie.

Nurtuje mnie kwestia adaptacji Bakterii.

Czy mam zalać kubełek wodą z starego akwa (chyba wejdzie 12L ) niech tak postoi z 1h i potem odpalić go w nowym oraz przełożyć wewnętrzny z gąbką już bez tego ZEO-Carbu

Nawet mogę dolać troszkę wody do akwa nowego.

Tylko niepokoje się tym ,że.... bakterie bakteriami ale mam w tym starym akwa i troszku okrzemków i glonów zielonych na korzonkach. Nitek obecnie brak.

Być może ich jakieś części są obecne też w wodzie która może spowodować zarażenie i zakwit tych że glonów w nowym akwa a tego bym nie chciał.

Jeśli ten temat to SPAM i suchar to sorki.

Ale chciałbym dokładnie znać Procedurę odpalania. I nie spamować nikomu na PW tylko może komuś to jeszcze się przyda.

• 2 weeks later...

Masz kilka rozwiązań, po pierwsze zostaw stary włączony równolegle z nowym przez jakiś czas 1-2 tygodnia. Możesz jak się da przełożyć część wkładów filtracyjnych albo jeśli to stare akwarium i w dobrym stanie nie robić nic, po prostu wyłączyć stary i odpalić nowy. Bakterie są wszędzie im więcej roślin itp tym większa powierzchnia gdzie mogą się osiedlać, więc akwarium "poczeka" na filtr. Wielokrotnie tak robiłem i wszystko było w porządku.