Gaweł Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 Witam mam akwa 70l i w nim nie zbyt ciekawy żwirek Mam zamiar go wymienić na piasek,gdyż zostało mi troche z budowy a ciekawie wygląda w akwariach I z tąd moje pytania: Czy taki piasek sie nada? Co trzeba zrobić zanim go włoże do akwarium? Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 Czy taki piasek sie nada?Jaka granulacja? Co trzeba zrobić zanim go włoże do akwarium? Pzdr Przepłukać go w wodzie, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 8, 2011 Author Share Posted September 8, 2011 Co do granulacji to nie jestem pewnien jest strasznie mała Myśle że ok 0,5mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 Co do granulacji to nie jestem pewnien jest strasznie mała Myśle że ok 0,5mm To mogą powstać strefy beztlenowe, więc korzenia roślin zaczną obumierać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 Powiem Ci tak.Miałem u siebie piasek i było właśnie tak jak mówi koleżanka w powyższym poście.Tworzyły się warstwy beztlenowe i rośliny zaczęły mi masowo obumierać.Aby to wszystko ogarnąć i usunąć obumarłe resztki korzeni musiałem zrobić restart,więc się zastanów czy chcesz dać piasek.Poruszałem niedawno ten temat na forum. Jak poruszałem patyczkiem dno to wylatywało z niego mnóstwo bąbli z jakimś gazem. Nie mówię że w każdym przypadku tak będzie ,ale ja już piasku nie użyję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts