Oldmobil Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Wczoraj robiłem podmianę wody w 160. Jak zawsze przetarłem gąbką przednią szybę, usuwając ledwo zieloną mgiełkę. Szkło było kryształ!! Dziś widzę, że po przedniej szybie pełzają sobie jakieś robale. Białe, cienkie, około 2-3 mm długości. Wyglądają zupełnie jak nicienie mikro, tylko że są kilkukrotnie większe. Widzę pierwszy raz coś takiego. W 160 litrów pływa tylko para Flowerów, wczesniej pływało stado młodych Rot Keili. Młodziaki poszły do 500, ale w pięćsetce jest czysto - żadnych robali. Prawdopodobnie przywlokłem je z jakimś zielskiem. Co mam robić ?? Restart i kwarantanna dla Flowerów, czy zapodać jakiś Bactopur ?? Z samcem też jest problem, bo w potyczce zaliczył niezły cios w głowę i miał sporą przycierkę. Dziś widzę, że z przycierki zrobiła się ranka. Co robić ?? Przy okazji, do akwarium leje się jakiś rivanol ?? Chyba nie, ale nadmanganian napewno się sypie. Tylko czy to wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 nadmanganian potasu 5 mg/l 30-60 minKąpiel krótkotrwała. Z rivanolu przymoczki, ale tu trzeba rybę wyjąć, moim zdaniem nie warto. Bactopur... to jak się pogorszy i w oddzielnym baniaku. Białymi robalami na razie bym się nie przejmował... zobacz co to dokładnie za bydlę, zanim zaczniesz walkę na "śmierć i życie" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oldmobil Posted September 11, 2011 Author Share Posted September 11, 2011 "Zagrałem" lekko słoną wodę + nadmanganian. Ranka się pięknie goi, za klika dni się zabliźni i będzie git. Ale robale jak były tak są - ba, nawet jest ich więcej. Zaczyna mnie to wqrzać i jak nie podsuniecie jakiegoś pomysłu to zrobię restart połączony z wyparzaniem sprzętu i wystroju. Tylko szkoda zielska :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
attack89 Posted September 14, 2011 Share Posted September 14, 2011 A mi się wydaje, że to normalne nicienie, które są obecne w prawie każdym akwarium. U jednych jest ich mniej u drugich więcej. Czytałeś ten artykuł? http://4szyby.blogspot.com/2010/04/pomo ... arium.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts