Jump to content

Restart 40l

Lofi
 Share

Recommended Posts

Jako że miesiąc temu założone akwarium okazało się wielkim niewypałem z mojej własnej winy chciał bym wszystko zrobić od nowa starając się uniknąć niepowodzeń. Akwarium które miałem 20 lat temu było znacznie łatwiej utrzymać i prowadzić. Woda często kranówka rzadko kiedy odstana, oświetlenie zwykła żarówka barkowa i ryby były cacane. Nic się nie działo przez kilka lat, nic nie chorowało. Teraz niewielka odchyła od zaleceń i straciłem prawie wszystkie :(

Przeglądałem całą masę ryb i wpadły mi w oko kolorowe rybki danio czerwony(koralowy, różowy) i danio zielony. Z opisów wynika że to ruchliwe łatwe do utrzymania rybki a dodatkowo podobają mi się ich kolory. Chciał bym więc zakupić kilka takich sztuk tylko nie wiem ile może przebywać w 40l akwarium. Dodatkowo myślałem o dokupieniu 2 ślimaków Ampularia Blue i Ampularia Gold.

Na dzień dzisiejszy są w akwarium 1 skalar i 4 zbrojniki 3cm (2 złote i 2 niebieskie) jednak tylko tymczasowo max. 1 rok zanim się nie poduczę i założę planowane akwarium 250l

Jest także 1 kirysek który pozostanie i 3 ornatusy białopłetwe które planuję wymienić na danio.

Po restarcie zostanie wymienione oświetlenie (świetlówka energo. 11W) na 2x8W T5 PHILIPS AQUARELLE oraz SYLVANIA GROLUX.

Dodana zostanie warstwa żwirku pod obecny aby nowe roślinki miały się gdzie ukorzeniać oraz niewielki korzeń do obsadzenia mchem. Oczywiście obecny żwirek zostanie wypłukany w wodzie z akwarium tak samo jak 50% wody zlanej z akwarium trafi do niego ponownie. Zastanawiam się także nad jakimś prostym zestawem bimbrowniczym aby pomóc roślinkom w rozwoju.

Proszę o pomoc co do rybek i ewentualne opinie co jeszcze muszę poprawić przed ponownym startem.

HEh,mam taki sam zbiorniczek jak ty i tez zrobiłem podobne błędy. Miałem 2 skalary-przeżyły około 10 miesięcy.Zbrojniki za to urosły i tez się męczą.Spróbuj oddać te ryby jak najprędzej ,one się nie nadają to takiego litrażu.a jak u ciebie z roślinnością? U mnie wszystko padło i teraz mam tylko plastikowe :cry: Wkrótce założę większe akwarium bo mnie to znów wciąga po prawie 20 latach.No cóż ,wszyscy popełniamy błędy,teraz nie kupiłbym tak małego zbiorniczka.

Ja kupiłem to akwarium pod wpływem impulsu. Miało być prezentem dla dzieci a przy okazji czymś co odciągnie moje dwa przedszkolaki od bajek i komputera. Niestety działało bardzo krótko :(

Tak jak napisałem skalar i zbrojniki są tylko dlatego że mają być do nowego który już planuję a który będzie w cięglu najbliższego roku. Wydaje mi się że w tym czasie nic im się nie stanie złego.

Co do roślinek to mam tylko moczarkę która jakoś tam sobie radzi chociaż było z nią ciężko.

Kupiłem na allegro zestaw roślinek które mam nadzieję że przy nowym oświetleniu i dodatku CO2 i nawozów będą pięknie rosnąć.

1. Rotala Rotundifolia

2. Rotala green

3. Hemianthus micradenthoides

4. Microsorium narrow lub thin-leaf

5. Myriophyllum mattogrossense

6. Mech Peacock

7. Mini pela 1x1cm lub Subwassertang 2x2cm

8. Pistia lub Limnobium

9. Subwassertang

10. Mech Taiwan

11. Mech Creeping

12. Mech Flame

13. Mech Fissidens fontanus

14 Micrantheum umbrosum

15. Riccia Fluitans (wgłębka)

16. Didiplis Diandra lub Rotala Nanjenshan

17. Heteranthera

18. Mech Christmas

Trochę tego sporo jednak część oddam bratu do jego akwarium a część prawdopodobnie nie przetrwa :(

To jak będzie z tymi danio? ile mógł bym do tego akwarium kupić odliczając z tego towarzystwa to co teraz mam.

to daj znać jak Ci idzie z tymi roślinkami bo tez się będę rozglądał na allegro i właśnie jakieś podobne zestawy oglądałem.Ja tez kupiłem akwarium dla syna ,jemu przeszło ,a mnie naszło. Zbrojniki powinny ci przetrwać,są wytrzymałe.U mnie kiszą się w tym małym akwarium już od roku.I do tego parka gurami.

Do takiego zbiorniczka polecam microrasbory galaxy. Bardzo kolorowe i pocieszne rybki. Na początku straszne tchórze, ale jak się oswoją to pływają po całym zbiorniku.

Na dno kiryski: spiżowy, pstry albo panda (też bardzo ładne). Parę krewetek RC albo amano i będzie ładnie i składnie. Jakiś ślimak np. Ampularia albo Neritina zebra.

Nie przesadzaj z ilościami, ryby maja pływać a nie kisić się jedna przy drugiej.

Albo

Harem bojownika 1 samiec i 2 samice. Też piękne ryby.

Fajnie że wszyscy polecają różne rybki jednak mnie urzekły danio czerwone i zielone i wydaje mi się że powinny się ładnie prezentować w moim akwarium. Pytanie tylko ile takich mogę mieć aby było ok.

Fajnie że wszyscy polecają różne rybki jednak mnie urzekły danio czerwone i zielone i wydaje mi się że powinny się ładnie prezentować w moim akwarium. Pytanie tylko ile takich mogę mieć aby było ok.

Niestety cię zmartwię. Są to rybki stadne więc musiałbyś mieć minimum. 6, dorastają do 6 cm, na dodatek są wyjątkowo ruchliwe (70 litrów powinno wystarczyć).

Rok dla skalara w 40l ?? :/ oddaj go nie męcz tej ryby. (zbrojniki tez powinieneś oddać)

Na danio akwa za małe i nic nie zrobisz, małe i koniec.

To, że Tobie się będzie podobać nie znaczy, że ryby będą szczęśliwe, a chyba o to w akwarystyce chodzi.

Obejrzyj gupiki endlera i zobacz jakie są kolorowe.