Jump to content

Cement czy klej do płytek ?

darek3160
 Share

Recommended Posts

Witam , kolejne z moich pytań,czy do wykonania tła strukturalnego można użyć jakiegokolwiek innego kleju do płytek niż Ceresit ,bo tego akurat w Castoramie nie było. Ewentualnie cement,ale tego wolałbym unikać bo 25 kg to nie zużyję . kolejna sprawa to silikon,czy może być taki uniwersalny czy musi być akwarystyczny.Ewentualnie jakie szkody może wyrządzić ten pierwszy ?

• 2 weeks later...

Co do cementu to czytałem gdzieś, że jak ma atest PZH to się nadaje, ale ja nie prubowałem.

Jeżeli chodzi o sylikony każdy z nich ma iny skład. Akwarystyczny ma z tego co pamiętam amoniak , który szybko odparowuje i nie wydziela do wody szkodliwych związków.

Co do innych sylikonów trzeba by było sprawdzić czy można je stosować do kontaktu z wodą.

Poproś w sklepie o specyfikacje techniczną danego wyrobu muszą ci ją udostępnić jak poprosisz.

Witam , może spróbuj zrobić tło z naturalnego kamienia przyklejonego do spienionego pcv silikonem akwarystycznym.

Może np. łupek filitowy (dobrze się rozłupuje , nie zajmuje dużo miejsca w baniaku, można rozbić na cienkie płytki od 3-5mm, nie utwardza wody

silikon akwarystyczny po to jest, aby go używać w akwarium, skoro sklei szyby (śliskie powierzchnie/gładkie), to czemu miałby nie sklejać kamieni? Słyszałem wielokrotnie o takim stosowaniu silikonu, więc powinno być dobrze. Z silikonem zwykłym miałem do czynienia, kiedy mój ojciec ,,uszczelniał'' nim dziurawe oczko... Powiem szczerze, że już lepiej połączyć cokolwiek plasteliną. Dno jest całe w silikonie, który się rozpuszcza mimo wszystko w wodzie, na lustrze wody powstają plamy takie jak po benzynie. Zwykły silikon jest zbyt toksyczny, żeby go stosować, zatruje ryby. Co do cementu... niby bym go nie stosował, ale ogółem no.. chyba nie byłby taki zły.

Kleiłem tym silikonem piaskowiec do pcv już czwarty rok w baniaku jest ok .Tuba 310ml koszt około 20pln. Czy chciałeś zrobić najpierw tło ze styropianu i pokryć go cr65

Mógł byś podać nazwę tego sylikonu? Bo własnie będę chciał pobawić się w sklejanie głazów.

Firma SOUDAL silikon do akwariów, nie wiem czy dobrze robisz sklejając kamienie , będą wyglądać nienaturalnie lepiej postaraj się ułożyć je stabilnie .Mniej potem problemów z czyszczeniem zbiornika .Ja przyklejałem do pcv piaskowiec ,kamień był cienki i miał małą masę , a przy tym dużą powierzchnię więc się dobrze trzymał płyty .Jeżeli bedziesz kleił jakieś ciężkie kamólce jeden do drugiego to powierzchnia styku może być mała i będzie problem z przestawianiem lub przenoszeniem groty

Oczyszczony i suchy kamień dobrze jest oddłuścić , powierzchnię kamienia tą którą chcemy kleić spryskiwałem denaturatem ,po odparowaniu nanosiłem silikon.

Cement :shock:

Tym to możesz zbudować dom na piasku:P

Słyszałem, że Ceresit, 65 chyba, jest do tego najlepszy i nie zaszkodzi rybom.

Jeśli ten silikon ma się znaleźć w akwarium to musi być akwarystyczny, bo może zaszkodzić rybom.

Myślę, że lepiej kupić sprawdzone rzeczy niż ryzykować życie ryb.

• 2 weeks later...

No więc z cementu zrezygnuję i poszukam jakiegoś odpowiednika Ceresitu.

edit:

A co byście powiedzieli gdybym zrobił tło ze zwykłych kamieni znalezionych tu i ówdzie.wyglądałoby to mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu tylko starałbym się dać więcej czarnych kamieni.

Wiem,wygląda jak dno :D ,ale w rzeczywistości naprawdę całkiem nieźle się prezentuje. Jakoś do cementu nie mogę się przekonać,chociaż mam w akwarium jedna grotę zrobioną przez siebie.Poradźcie coś , bo boję się że cement dodatkowo zatwardzi mi wodę a nie wiem czy dolewanie demineralizowanej się sprawdzi.

ahaed: edytuj posty!!

• 2 weeks later...