ozpetek Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Witam! Mam akwarium 60 l, pierwotnie miałem w nim parkę bojowników, parkę mieczyków, pare gupików, 5 kirysków i glonojada. Chciałem dodać parę krewetek red cherry ale mieczyki urzadzały regularne polowania na nie. Zmieniłem profil akwarium , kupiłem pielęgniczki ramireza 2 parki, parkę pretników karłowatych i jedna bocję pregowaną (w celu odślimaczenia akwarium). Wiem, zaraz podniosą się glosy ze bocje należy hodować w grupach, rozmiar akwarium nie ten etc. Efekt zmiany był taki ze padł mi jeden samiec ramireza, drugi jest 2 razy większy od 2 samic i połyka krewetki w całości , a naczytalem sie jakie one sa spokojnie . Zastanawiam się czy go nie wymienić na mniejszego, może mniejszy nie ma takich nawykow (ani mozliwosci). Co tydzień podmieniam ok 15% wody i co kilka dni czysczę filtr w wodzie odlanej z akwarium. ostatecznie mam w moim akwarium: 3 ramirezy (samiec + 2 samice) 2 prętniki karłowate (parka) 5 kirsków pstrych i 1 albinos 1 bocje pręgowaną ok 3cm dlugości 3 krewetki amano kilka krewetek red cherry ale chowają się w korzeniu i roślinach 1 glonojad niebieski (ok 2 cm dług.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 3 ramirezy (samiec + 2 samice) 2 pretniki karlowae (parka) 5 kirskow pstrych i 1 albinos 1 bocje pregowana ok 3cm dlugosci 3 krewetki amano kilka krewetek red cherry ale chowaja sie w korzeniu i roslinach 1 glonojad niebieski (ok 2 cm dlug) Ramizery - poczekaj aż się dobierze para i oddaj nieparzystą samicę. Prętniki karłowate - dokup minimum jedną samicę Kiryski - do oddania Bocja - jak wyżej Krewetki - mogą być Zbrojnik - do oddania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozpetek Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 No wlaśnie samiec pływa sam i poluje na krewetki a samice czasem przepychają się miedzy sobą, trwa to już ze 2 tygodnie, samiec jest dużo dużo większy niż samice, moze jest stary? Co zamiast ekipy sprzątającej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 no wlasnie samiec plywa sam i poluje na krewetki a samice czasem przepychaja sie miedzy soba, trwa to juz ze 2 tygodnie, samiec jest duzo duzo wiekszy niz samice, moze jest stary? A jesteś pewny że to samice? co zamiast ekipy sprzatajacej? Mniejsza ekipę sprzątającą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozpetek Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 no wlasnie identyfikacja plci nie jest prosta sprawa ale zauwazylem ze latwiej je odroznic przy naturalnym a nie sztucznym oswietleniu, moze uda mi sie wrzucic zdjecia. Jesli chodzi o ekipe sprzatajaca to moge zamienic kiryski pstre na pandy ale co to daje skoro pstre dorastaja do 7cm jak wyczytalem a panda do 6cm>? czy to ma az takie duze znaczenie czy chodzi o jakies roznice w zachowaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Właśnie dlatego ja już pand nie polecam do takich akwarii bo one też mogą być spore. Są jeszcze sierpoplame. pigmejskie i malutkie z najbardziej popularnych. Może jednak oddaj też prętniki, zakup pokaźne stado jakiś małych kąsaczy i już masz obsadę z Ameryki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozpetek Posted September 20, 2011 Author Share Posted September 20, 2011 witam, pozbyłem się części ekipy, pozostało: - 5 kirysków panda (mniejszych w całym woj. śląskim nie ma) - dwie parki pielęgniczek ramireza (docelowo zostanie jedna) - 3 krewetki amano, - jedna para prętników karłowatych, - 5 szt rozbora borneańska (powinno być ich więcej ale czekam na dostawę - są bardzo małe) - 1 ślimak Helena, kilka ślimaków ampularii, - 4 lub 5 krewetek red cherry (te których nie zdążył skonsumować samiec ramireza). Zastanawia mnie tylko to, że jeden samiec ramireza nie ma płetwy grzbietowej wydłużonej na końcu a drugi - mniejszy ma na koniec płetwy grzbietowej wyraźnie wydłużony. Wyglądają jakby to były dwie zupełnie różne ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 20, 2011 Share Posted September 20, 2011 Z pielęgniczkami może się udać ale nie wiem czy razborki z prętnikami to dobry pomysł. U mnie w może 2 minuty jeden wyłapał już dość sporawy narybek molinezji ok. 8-10 szt. (resztę poranił i zdechła pod wpływem ran) a razbory prosto ze sklepu nie dość że będą malutkie już jako osobnik dorosłe to nie będę jeszcze posiadały maksymalną długość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozpetek Posted September 20, 2011 Author Share Posted September 20, 2011 Razbory które mam mają około 1cm i prętnik nie rusza ich, myślisz że lepiej zrezygnować z razbor? Czy 5 kirysków wystarczy jako ekipa "sprzątająca"? Co jeśli nie razbory do wypełnienia górnej części akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 20, 2011 Share Posted September 20, 2011 Co jeśli nie razbory do wypełnienia górnej części akwarium? A od kiedy są to ryby powierzchniowe. Ja bym z nich zrezygnował choćby ze względów wizualnych bo 2,5 cm. ryba nie będzie widoczna obok 6 cm. prętnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts