Jump to content

NO2 kontratakuje

latet
 Share

Recommended Posts

Witam,

Moje akwarium (25L) wystartowało 3 lipca 2011 r., niestety od samego początku z rybami.

Dojrzewanie trwało miesiąc - 4 sierpnia, po raz pierwszy (i ostatni) odnotowałem zerowy poziom NO2.

W czasie dojrzewania - nic nie zdechło, ale parę ryb oddałem, ze względu na przerybienie i wielkość akwa.

Potem, dzień-dwa po każdym myciu filtra (prawidłowym!) - poziom NO2 wzrastał, ale znów sam się obniżał. (Niestety na załączonym wykresie nie widać, które spadki NO2 powodowała podmiana wody, a które były samoistne).

Ostatnio, jak widać na wykresie, NO2 znów osiąga poważne wartości. Nie wiem dlaczego, mam tylko pewne podejrzenia co do potencjalnych przyczyn:

1. 25 sierpnia skończył mi się Denitrol i od tej pory nic takiego do akwarium nie wlewałem

2. 25 sierpnia dosypałem cienką warstwę gruboziarnistego, czarnego, gładkiego żwirku (aby przykryć białe podłoże)

3. Ostatnio filtr (Fan-1 Plus) przytyka się b. często, muszę go (gębkę) czyścić co 3-4 dni. Oczywiście zawsze ją myję wyłącznie w wodzie z akwarium.

Mam sporo roślin, które bardzo ładnie rosną (0.5W, CO2, potas, żelazo). Od 14 sierpnia jest moczarka, która wysysa prawie cały NO3 i PO4 natomiast na NO2 raczej nie pomaga.

Obecna obsada: 4 gupiki (2+2), 1 bojownik, 3 kiryski pigmeje i kilkanaście krewetek (a wczoraj zauważyłem nowonarodzoną maleńką krewetkę).

Co radzicie w kwestii NO2?

Dziękuję.

post-9797-13685165439853_thumb.jpg