bad.boy.luki Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Witam wszystkich, chciałem przedstawić mojego glonojada, a raczej mojego kolegi. Jest dość okazałych rozmiarów. Chciałem się dowiedzieć czy to samica, czy samiec? Glonojad ma iść na sprzedaż i bo męczy się w akwarium. Tu fotki w akwarium tylko do zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
keraj27 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 To zapewne gibiceps. Wydaję mi się, że ludzie nie potrafią u niego rozróżnić płci :zamieszany: Też dawno dawno takiego miałem i nikt nie potrafił mi z tym pomóc . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grucha Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 jak dla mnie to tez jest gibbiceps, mam takiego samego i tez nie wiem jaka to płeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bad.boy.luki Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 jak dla mnie to tez jest gibbiceps, mam takiego samego i tez nie wiem jaka to płeć Ale masz tez takich rozmiarów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 A co w tym dziwnego? Te ryby dorastają do pół metra? Coś mi się wydaje że ktoś zawsze miał zbrojniki niebieskie dorastające do 13cm i nagle kupił coś o czym nie wiedział... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 To nie gibek tylko prędzej plecostomus. Brak dymorfizmu u tego gatunku. A nawet jakby ktoś miał parkę to nie wiem jak duże powinno być akwarium żeby się rozmnożyły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bad.boy.luki Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 Spokojnie nie kupowałem tego osobnika. Kolega będzie chciał go sprzedać i mam pytanie czy w ogóle jest szansa. Sprzedać taki wielki okaz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Pewnie tak... W jakim akwarium żyje na codzień i ile ma cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bad.boy.luki Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 Z ty w jakim akwarium sobie ten okaz żył to była akurat historia, w którą sam nie chciałem uwierzyć. Bo akwarium było w przedszkolu i chyba dzieci tak dobrze dokarmiały że taki urósł. Akwarium gdzieś koło 60L. Sam nie mogłem w to uwierzyć. I dostał tego okaza razem z akwarium. I teraz chce go sprzedać, bo się męczy tam. Jakiemuś hodowcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 I on tam żyje w tym baniaku, bez filtra, w wodzie z kranu? Nikt go specjalnie karmić nie musiał, do prawidłowych rozmiarów jeszcze mu daleko, to naturalne że jest taki duży. Starania jak najbardziej szlachetne... ale długo tam nie pożyje gdzie jest. Po pierwsze obleć sklepy zoologiczne, poszukaj, może masz jakiś znajomych akwarystów, załóż temat w dziale giełda, nie tylko na naszym forum, szukaj. Sam raczej domu nie znajdzie niestety. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz188 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Ten zbrojnik dorasta nawet 60-50cm. Niestety niewiem czy to pan czy pani zbrojnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted September 9, 2011 Administrator Share Posted September 9, 2011 Glonojad to: -krewetka -otosek -czasami molinezja ...i inne żyjątka. To co Ty masz, na 100% nie jest glonojadem!! Teraz polecam: 1: search.php 2: http://www.google.pl/ Edit: Sorka, nie mogłem się powstrzymać. Analiza słowa: glonojad. Glon -jad. Czyli jada glony. Tak? Upraszczam wszystko, proszę się nie czepiać. Teraz tak: Czy cokolwiek z gatunku zbrojników (L-...) itp, jada glony? Za wyjątkiem naprawdę młodych osobników lub osobników zagłodzonych na śmierć? Gdybym ja nie miał wyjścia, pewnie też jadłbym glony aby przeżyć. Wtedy będę glonojadem? A moje dziecko też w takim razie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Czy cokolwiek z gatunku zbrojników (L-...) itp, jada glony?Biorąc pod uwagę że są ich setki, w tym roślinożercy, mięsożercy i drewnojady - to pewnie coś by się znalazło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Jest to H. pardalis potocznie zwany "Plecostomusem". Teoretycznie rośnie do ok. 60cm, jednakże faktycznie rośnie do max 45cm. Miałem 2 i sprzedałem bez jakichkolwiek problemów. Rozróżnianie płci to nie dość, że rzecz niewykonalna, to i niepotrzebna, bo te ZBROJNIKI rozmnażają się na głębokościach ok. 3m Jedyny glonojad, to glonojad syjamski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Nie zgodzę się z tym. Pierwszy lepszy przykład z mojego awatara: http://www.planetcatfish.com/catelog/_s ... ies_id=706 An algae eater that will require a constant vegetable foods along with the usual pleco fare."Zjadacz glonów", a takich przykładów jest dużo więcej, to był pierwszy jaki sprawdziłem dokładnie i trafiłem. Oczywiście glon glonowi nie równy, niech nikt nie oczekuje że taki zbrojnik będzie wcinał nitki, lub krasnorosty, ale zwykłe zielone glony jak najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Panaque to zjadacz drewna, ale to drewnojad nie jest. Dekeyseria może i odżywia się w jakimś tam stopniu glonami, ale to nie zmienia faktu, że to jest Zbrojnik. Błędne nazewnictwo ciągnie się latami, walczmy z tym, żeby ludzie wiedzieli, że jedyny glonojad (prawdziwa nazwa) to glonojad syjamski, a inne "glonojady" to błędnie nazywane zbrojnikowate. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts