Jump to content

Glonojad,

bad.boy.luki
 Share

Recommended Posts

Z ty w jakim akwarium sobie ten okaz żył to była akurat historia, w którą sam nie chciałem uwierzyć. Bo akwarium było w przedszkolu i chyba dzieci tak dobrze dokarmiały że taki urósł. Akwarium gdzieś koło 60L. Sam nie mogłem w to uwierzyć. I dostał tego okaza razem z akwarium. I teraz chce go sprzedać, bo się męczy tam. Jakiemuś hodowcy.

Dołączona grafika

I on tam żyje w tym baniaku, bez filtra, w wodzie z kranu? Nikt go specjalnie karmić nie musiał, do prawidłowych rozmiarów jeszcze mu daleko, to naturalne że jest taki duży. Starania jak najbardziej szlachetne... ale długo tam nie pożyje gdzie jest. Po pierwsze obleć sklepy zoologiczne, poszukaj, może masz jakiś znajomych akwarystów, załóż temat w dziale giełda, nie tylko na naszym forum, szukaj. Sam raczej domu nie znajdzie niestety.

• Administrator

Glonojad to:

-krewetka

-otosek

-czasami molinezja

...i inne żyjątka.

To co Ty masz, na 100% nie jest glonojadem!!

Teraz polecam:

1: search.php

2: http://www.google.pl/

Edit:

Sorka, nie mogłem się powstrzymać.

Analiza słowa: glonojad.

Glon -jad.

Czyli jada glony. Tak?

Upraszczam wszystko, proszę się nie czepiać.

Teraz tak:

Czy cokolwiek z gatunku zbrojników (L-...) itp, jada glony?

Za wyjątkiem naprawdę młodych osobników lub osobników zagłodzonych na śmierć?

Gdybym ja nie miał wyjścia, pewnie też jadłbym glony aby przeżyć.

Wtedy będę glonojadem? A moje dziecko też w takim razie?

Jest to H. pardalis potocznie zwany "Plecostomusem". Teoretycznie rośnie do ok. 60cm, jednakże faktycznie rośnie do max 45cm.

Miałem 2 i sprzedałem bez jakichkolwiek problemów.

Rozróżnianie płci to nie dość, że rzecz niewykonalna, to i niepotrzebna, bo te ZBROJNIKI rozmnażają się na głębokościach ok. 3m

Jedyny glonojad, to glonojad syjamski.

Nie zgodzę się z tym. Pierwszy lepszy przykład z mojego awatara:

http://www.planetcatfish.com/catelog/_s ... ies_id=706

An algae eater that will require a constant vegetable foods along with the usual pleco fare.

"Zjadacz glonów", a takich przykładów jest dużo więcej, to był pierwszy jaki sprawdziłem dokładnie i trafiłem. :P

Oczywiście glon glonowi nie równy, niech nikt nie oczekuje że taki zbrojnik będzie wcinał nitki, lub krasnorosty, ale zwykłe zielone glony jak najbardziej.

Panaque to zjadacz drewna, ale to drewnojad nie jest.

Dekeyseria może i odżywia się w jakimś tam stopniu glonami, ale to nie zmienia faktu, że to jest Zbrojnik.

Błędne nazewnictwo ciągnie się latami, walczmy z tym, żeby ludzie wiedzieli, że jedyny glonojad (prawdziwa nazwa) to glonojad syjamski, a inne "glonojady" to błędnie nazywane zbrojnikowate.