artur123711 Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 czesc mam akwarium 50 l i mam 5 neonkow 2 mieczyki 1go kupojada i 1 glonojadda i tak o mam glonojada ktoremu sie zrobily pierw kolo grzbietu mala rana a potem zaczela sie powiekszac ma teraz jakos 2,5cm niewiem co mam zrobic teraz zrobila sie biaLa bo trzymalem go codziennie po 40minut w soli szczypte soli dawalem niewiem od czego mu sie to zrobilo potrzebuje pomocy bo mam go juz 1,5 roku i niechhcem go stracic JEST NADAL DUZA ALE NIEWIEM CO ROBIC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PROSZE O POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DODAM FOTKE KTO WIE NIECH MI POWIE CO TO MZE BYC Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Na pierwszy rzut oka wygląda na uszkodzenie mechaniczne. Jeśli masz możliwość, to odłów rybę do innego zbiornika (z filtrem, grzałką itd.) i zastosuj jakiś preparat przeciwbakteryjny (dostępny w sklepie zoologicznym). Dodatkowo mógłbyś spróbować zastosować coś miejscowo, ale to wiąże się koniecznością wyławiania ryby, co na dłuższą metę nie wyjdzie jej na zdrowie a jednorazowo raczej nie pomoże (np. rivanol lub roztwór jodyny - 1 ml na 10 ml wody). Dodatkowo możesz spróbować kupić u lek. wet. preparat o nazwie catosal (1 ml na 20 l wody przez kilka dni), może wspomóc przy ogólnym osłabieniu ryby. Nie kąp "glonojada" w soli. BTW... przeczytaj to viewtopic.php?f=2&t=32464 i zacznij wprowadzać w życie. Twój post jak na razie daleki jest od ideału W tym dziale dodatkowo powinieneś dostosować się też do tego viewtopic.php?f=6&t=14640 Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur123711 Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 DLACZEGO NIE MOCZYC W SOLI? Za brak jakiejkolwiek chęci zrozumienia co się do niego pisze viewtopic.php?f=2&t=32464, na dobry początek warn - jano Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Nasyp sobie soli na ranę... Jak myślisz co poczujesz? Rozumiesz co mam na myśli? Sól oczywiście dezynfekuje, zabija bakterie na ranie i w wodzie, ale nie tylko bakterie zabija lecz też "wysusza" zdrowe komórki - mięso znaczy. Tak jak napisałeś rana zrobiła się biała, wierzchnia część tkanki obumarła. Już od 1860 roku nie stosuje się soli na rany a Ty dalej uparcie...ehh:) Zastosuj się do tego co napisał jano. Środki które polecił powinny pomóc, Tylko nie wiem czy nie lepiej by działały na świeżą ranę a nie na taką z obumarłą wierzchnią warstwą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur123711 Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 Oki dzięki za pomoc dzisiaj pojadę do sklepu zoologicznego i się spytam o antybiotyk na rany dla glonojaada spróboję go uratować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 "Glonojady" podobno ogólnie źle znoszą kontakt ze słoną wodą i nie poleca się u nich tego rodzaju leczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peltes Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Chłopie, masz w akwarium piranie? Pewnie nie. Masz tam luzem pływające motorówki? Pewnie nie. Gryzłeś tą rybę? Pewnie nie. Skoro już ustaliliśmy, że obrażenia nie powstały od zębów, od śruby ani w tym podobny sposób, to teraz rusz się sprzed kompa, zajrzyj do swojego akwarium i zastanów się, o co ta ryba mogła się zranić. Dla podpowiedzi powiem, że w moim akwarium mam trochę kamieni, dokładnie łupka. Raz mój gibiceps wlazł między kamień a grzałkę - tak ją maskowałem, i usiłując się stamtąd wydostać, poharatał się o krawedzie łupka. Pawice też kilka razy nieźle się podrapały. Po tych zdarzeniach wszystkie ostre krawędzie zaokrągliłem kamieniem szlifierskim i po problemie. Twoja ryba o coś się zraniła, jeśli nie masz tam drapieżników to jedyne wyjście. Ranę zostaw w spokoju, dbaj o parametry w zbiorniku i "higienę", wygoi się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur123711 Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 no niemam ale on mial to na poczatku cale czerwone i w nwcie przeczytalem ze sie kapie w soli ale nie prawda .teraz wiem mysle ze sie zagoji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Myślę że jesteś obcokrajowcem. Ani nie rozumiesz tego co my piszemy [zbrojniki nie tolerują soli], ani my nie rozumiemy tego co Ty piszesz ["nwcie ", "kapie", "zagoji" itd.]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Platka96 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Moge się zapytać co to jest ten kupojad? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Trzymasz w soli rybę z otwartą raną? Mój glonek tez się poocierał ,głównie o obudowę filtra i inne twarde przedmioty w akwarium.Obserwowałem go tylko czy rana się nie powiększa bo zachowywał się normalnie.Z czasem rama stawała się coraz ciemniejsza aż w końcu całkiem znikła,więc może i u Ciebie będzie to jakieś mechaniczne uszkodzenie ciała.Obserwuj przede wszystkim,i może wyluzuj trochę z tą solanką bo się ryba przekręci,spróbuj sobie posypać soli na ranę Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur123711 Posted September 7, 2011 Author Share Posted September 7, 2011 spoko ale obcokrajowcem nie jestem mieszkam za granicą i mam niemiecką klawiature niekiedy ustawiam polską Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts