malwa301 Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Witam.Mam problem z wodą w akwarium. Akwarium ma 120l, pompkę odpowiednią do litrażu a mimo to nie moge utrzymać odpowiedniej wody. Cały czas jest ona "herbaciana" ,na dnie jest mnóstwo odchodów rybek. Nie wiem co mogę zrobić aby zapewnić odpowiednią wodę!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yap88 Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Po kolei: Po pierwsze: Jakie podłoże? Mniemam, że to piasek, albo masz zaskakująco duże ryby. Jeśli moje mniemania okazały się słuszne, zmień podłoże na żwir. Po drugie: Odmulacz. Usunie z dna wszelkie nieczystości. Po trzecie i ostatnie: Herbaciana woda to pewnie z powodu okrzemków. Spróbuj zakupić stadko otosków. Dają radę! Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Akwarium ma 120l, pompkę odpowiednią do litrażu To znaczy jaką tą pompkę masz dokładnie? Masz jakieś korzenie może w akwarium? A jaka masz obsadę? Ponieważ może odchodów jest tyle bo masz za dużo podopiecznych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 A może masz BW Więcej danych o samym baniaku a najlepiej jakąś fotkę i wtedy coś się wymyśli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Masz pompkę typu "brzęczek" czy filtr wody? Moim zdaniem dobrze jest mieć nadfiltrację niż niedobór filtracji. Jeśli masz akwarium 112L i kupiłeś filtr polecany do akwarium 112L to dam se rękę uciąć że filtr się nie wyrobi. Po tygodniu pracy filtr zmniejszy przepływ wody. Musisz raz w tygodniu podmieniać wodę - 1/4 zbiornika. Może wrzuciłeś korzeń który ci "farbę" puszcza albo szyszki olchy.... Opisz swoje akwarium to może ktoś znajdzie przyczynę takiego stanu rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwa301 Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Witam.Jako podłoże mam żwir. Zakupiłam filtr,który faktycznie się nie wyrabia. Może przyczyna leży także w osadzie. Poniżej prezentuje zdjęcie tego filtra.Proszę o pomoc i wskazówki!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Nieżle,ale czy nie za małe to akwarium do tego stworzenia widocznego na zdjęciu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts