sandacz Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Jestem początkującym akwarystą . Akwarium: 25l. Grzałka: 25w. Filtr:AQUA nova NBF-500. Podłoże: jbl Aquabasis plus a na to piach. Rośliny: pelia,mech,moczarka,gałęzatka kulista,cryptocoryna. Oświetlenie :świetlówki 3x8w. chcę mieć tu jakieś ładne nie trudne dla początkujących krewetki. Akwarium dojrzewa już 2 tydzień . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunrise103 Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Polecam Red Cherry, Babaulti (chyba tak sie pisze), Amano (nie rozmnażaja sie w słodkiej wodzie). To są krewetki, dość często spotykane w sklepach zoologicznych i powinieneś je bardzo łatwo dostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted September 4, 2011 Author Share Posted September 4, 2011 Te krewetki oglądałem nie podobają mi się. Wiecie jakie krewetki są jeszcze dla początkujących ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 hallo Na chorobę tyle znaków zapytania? Jeden w zupełności wystarczy aby można było zrozumieć treść pytania. Co do samego pytania to masz w sumie nie za duży wybór. Cała rodzina Neocaridina i jej wersje barwne, czyli Red Cherry, White Perl, Blue Perl, Yellow, Green, no i oczywiście kundelki zwane handlowo Babaulti Rainbow, dochodzą do tego wszelakie "odmiany" Rili czyli "bezpigmentowe" z samym podpigmentem co czyni je "kolorowo szklistymi" ale to cały czas jest Neocaridina. Z karłowatych "nie rozmnażających" się w słodkiej wodzie polecam ładniutkie pomarańczki Caridina thambipillai zwane kiedyś Caridina cf. propinqua "orange". Początkującym będę odradzał krewetki z grupy serrata, moim zdaniem nie są zbyt łatwe w utrzymaniu. Red Cherry Blue Perl White Perl Caridina thambipillai Zdjęć krewetek Rili nie posiadam, poszukaj sobie sam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 A CR są trudne do utrzymania ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 A RC są trudne do utrzymania ?Nie, bardzo łatwe, sama mam i polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Ale mi chodziło o CR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michualex Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 A RC są trudne do utrzymania ?Nie, bardzo łatwe, sama mam i polecam. Nie wiem jak ty to zrobiłaś, że go a cytowałaś i zmieniłaś mu kolejność literek On pyta o CR a nie RC. CR są bardziej wymagające, jednak polecam ci na początek RC i babaulti. Naprawdę dobrze radze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 CR takie wymagające to nie są, ale według mnie, bardziej wymagające są od RC. michualex: Nie edytowałam tego co napisał. Tylko to, autor się pomylił, a po zauważeniu błędu edytował i poprawił błąd, a tam ten błąd został, już rozumiesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 A rośliny mam dobre dla krewetek czy jakieś jeszcze dokupić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 A rośliny mam dobre dla krewetek czy jakieś jeszcze dokupić Krewetki nie są wymagające co do roślin, ale dużo mchu dla krewetek, aby mogły się schować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 A jakie mchy są ładne i nietrudne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Mchy nie są wymagające. Polecam Ci jawe/ tajwan/ lub christmas, a który wybierzesz, to zależu o ?Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Widziałem jakieś żółte krewetki w zoologicznym, ale ich nie brałem spodobały mi się .Wiecie morze co to za krewetki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Widziałem jakieś żółte krewetki w zoologicznym, ale ich nie brałem spodobały mi się .Wiecie morze co to za krewetki Może to balabaulti, ale żółta odmiana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 hi ho Jest wyselekcjonowana żółta odmiana krewetek z rodziny Neocaridina. Z adkiem pogadaj, zdaje się że On je posiada, coś więcej może powie na ich temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts