Jump to content

[240 L] Sabo - Aktualizacja 03.2012

LocoSabo
 Share

Recommended Posts

Witam

Chce przedstawic swoj zbiornik ,pewnie przyda sie krytyka .Wyglada to tak :

1. Akwarium 240 l (120x40x50) profilowane Czerwiec 2011

2.Oświetlenie jest nowe

1. 30W Aquastar

2. 30W Gro-Lux

3. 39W 865

4. 39W 865

5. 30W Blueoceanic

Światło dziala 10h dziennie ,tylko bleu srednio 5h jest na osobnym wlaczniku.

Barwy 10000K,8500K i 2x 6500K

3. JBL Cristalprofi e900 zew. + wew. Aquael z deszczownica (nie wiem czy z niego zrezygnowac ?) lub wymiana na lepszy i ladniejszy ;D

Filtr UV 11Wat - nowy

4. Grzalki brak ,temeratura 28-30

5.Podkład JBL Manado + zwirek (mieszanka-dużo czarnego)

6.Obsada

20x neon

15x raborki klinowe

4x glonojad zbrojniki + 1 dorosly

1x glonojad albinos ma ze 25 cm

4x skalar , mlode

1+2 ramirezki

1x pretnik karlowaty, mlode

2x bocja wspaniala, stracatella

1x piskorek

10x kirysek panda

1x kirysnik plamisty

3x kosiarka

Pokarm to granulki,płatki,ochotki

7.Roślinność

Hemianthus micranthemoide

Didiplis Diandra

Rotala indica

Peacock Moss

Heteranthera zosterifolia

Cabomba caroliniana

Limnophila aquatica

Eleocharis vivipara

Hygrophila polysperma

Monosolenium tenerum

Hydrocotyle leucocephala

Moczarka Kanadyjska

Rogatek

Blyxa japonica

Najas guadalupensis

Limnophila aromatica

8. 2x duży korzeń , 1x mały korzeń, uzywam testów NO3, PO4, Fe, CO2, PH, KH

Fe- 0

NO3- 40

PO4- 0,4

PH- 6,4-6,8

KH- 4-6

Butla CO2 6kg +caly osprzet , CO2 dozuje w czasie swiecenia światła

Nawozy Aquaplantic makro,mikro,fe,potas

Podmiana wody co dwa tygodnie 20%

http://www.fotosik.pl/u/loconecro/album/953119

A jednak odważyłeś się przedstawić swoje akwa. :)

Co do obsady to rozumiem, że masz teraz 2 akwaria w 1 i że z czasem obsada się zmieni. Mam nadzieje, ze bez problemu uda Ci się "skorygować" i sprzedać rybki.

Chce przedstawic swoj zbiornik ,pewnie przyda sie krytyka .

Bardzo w Twoim akwa podoba mi sie prawa strona, ten korzeń i te piętrzące się roślinki super to wygląda. :) Jednak na tył dałabym coś jeszcze wyższego bo z tego co widzę za te wyższe roślinki robi u Ciebie fototapeta i tak szczerze mówiąc psuje ona efekt Twojej aranżacji. Lepiej by tu pasowało jednolite tło. Lewa strona też niczego sobie, ale dołożyłabym również jakieś wysokie roślinki na tył tak żeby zasłonić sprzęt.

Jeszcze jedno co mi się rzuciło w oczy to zbyt widoczna różnica między Manado a żwirkiem. Nie lepiej byłoby z przodu i po bokach nasypać sam żwirek? tak żeby nie było widać ze masz żwirek na Manado?

Sorki za słowa krytyki i nie zrażaj się bo akwa masz w sumie ładne i zadbane, ale kilka zmian warto byłoby zrobić.

Chce wymienic filtr wewnetrzny na nowy , bo mam stary ale jest po przejsciach ;D Co polecicie do mojego litraza , zalezy mi na dobrym sprzecie i zeby nie bylo problemu z halasem . Co do tla , to jak je wykonac ? Trzeba miec jeden duzy arkusz czy kilka malych , czy trzeba cos gniesc ,czy tylko ladna prosta kartke nakleic ?

Chyba zdecyduje sie na tego aquaszut 750 , obecnie wywalilem fototapete dalem worek na smieci ;D Jutro mam wolny dzien wiec poswiece go na uporzadkowanie obsady , zobacze czy przyjmna mi cos w zoologicznym , a jak nie to na aukcje wystawie .

Parametry NO3-40 , FE -0 , PO4 0,2 , PH-6,8 . Testy wykonalem po 2 tygodniach i po 1 dniu jak wymienilem okolo 30% wody . Roslinki maja sie dobrze choc mozna zuwazyc kilka mniejszych problemow . Co 3-4 dni musze oczyscic szybe z glonow , powstaje sporo malych zielonych plamek , swiatlo swice 9h. Nawozy stosuje zgodnie z zaleceniami producenta .

Ciagle sie dziwie ze brak w tescie FE a leje go 2xwiecej niz trzeba . Ciezko mi tez zbic NO3 , zrobie teraz pauze z nawozami ktore zwiekszaja NO3 , tylko martwie sie czy nie bedzie brak roslinom innych pierwiastkow ktore ma ten nawoz ;/. Powoli koncza mi sie nawozy , chyba przejde na sole do nawozenia , tylko ciagle zastanawiam sie jaka metode wybrac do nawozenia .

Zastanawiam sie na roslinkami na pierwszy plan bo nie mam nic kakretnego , moze jakis trawnik ? Co mozecie mi polecic ?

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Edit obsada

40x neon innesa

15x razborki klinowe

1x glonojad albinos ma ze 25 cm (szukam nowego wlasciciela)

4x skalar (dobieram pare)

ramirezki 2 samce 4 samice (moze tak byc ?)

1x bocja wspaniala (jak urosnie to oddam )

1x piskorek

10x kirysek panda

Jakies sugestie ? Fotki dodam bo troszke sie zmienilo z roslinkami ;D

• 5 months later...

Kurde,nie na tą fotkę się spojrzałem-rozkojarzenie :P Patrząc na ostatnie fotki(myślę,że dobre) to wszystko jest ok,poza tym czymś porozrzucanym na środku(żwirek?).Chodziło mi też o to,że mógłbyś pokusić się o jakiś korzonek lub mniejszy kawałek drewna z mchem ;)