JamZim Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Dziś zaobserwowałem ikrę, którą złożyły ramirezki na kokosie. Ogólnie odganiają inne ryby jeśli podpłyną za blisko, ale wydawało mi się, że samiec zjadł jedną ikrę. Co robić kupić nowy baniak 30 l czy zostawić ikrę w baniaku 112l? Baniak mam od niedawna, a ryby wpuściłem 30 września, więc trochę szybko tą ikrę złożyły. Obsada: 15 neon inessa 1+1 p.ramireza+ ikra 1+2 molinezje ostrouste 3 otoski mod.- 30 września? Czy chodzi o sierpień? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Masz kotnik? Lub kojec, byłby najlepszym rozwiązaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 Nie mam. Jeśli trzeba to kupię. A tych jajek będzie z 15-20, zakładając, że wsadzę je do kotnika to nie przerybię akwarium jak już się wyklują? Teraz patrzę, zostało około 10 jajek. mod.-Pisownia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Ja bym je wsadziła do kojca, ale z ikrą, musisz uważać, jak będziesz ją przekładał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 Samica i ikra: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunrise103 Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Jeśli to pierwsza ich ikra, to nie licz na cuda, muszą się "nauczyć" wychowywać itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guma Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Ogólnie odganiają inne ryby jeśli podpłyną za blisko ale wydawało mi się że samiec zjadł jedną ikrę. Mógł postąpić tak jak bojownik, jeśli widzi, że ikra zaczyna gnić i widzi, że z niej nic nie będzie to ją zje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 Na początku ikra była biała tak jak na zdjęciach, teraz stały się przeźroczyste, jest ich trochę mniej i nie widać ich zbyt dobrze, ale to wygląda tak jakby nie było środka, a została sama skorupka. Czy to kolejny stopień rozwoju ikry? Czy może samiec przy zjadaniu ikry wyjadł środek, a zostawił skorupki? Samica od czasu do czasu podpływa do kokosa, gdzie była ikra i tam siedzi. A może złożyła kolejną partię jajeczek, bo jak na nią patrzyłem to wystawała jej ikra spod "brzucha". mod.-Pisownia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian15223 Posted September 19, 2011 Share Posted September 19, 2011 A może złożyła kolejną partię jajeczek, bo jak na nią patrzyłem to wystawała jej ikra spod "brzucha". To najprawdopodobniej składa jeszcze ikrę, poszukaj w akwarium może znajdziesz jeszcze ikrę Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati1531 Posted September 20, 2011 Share Posted September 20, 2011 Jeżeli chodzi o pielęgniczki to z 10 ziaren ikry, z których nie wszystkie są zapłodnione na 100%, nie ma szans na odchowanie ryb ani w kotniku a tym bardziej w głównym. Poczekaj aż złożą więcej tej ikry. Mam doświadczenie w rozmnażaniu ramirezek wiele razy próbowałem je odchować i teraz właśnie wszystko się udaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts