sean Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Witam Posiadam 300 Litrowe akwarium a w nim stadko tropheus dubois. Mój problem polega na tym że ryby za bardzo nie chcą pływać, gdyż zbijają się w gromade w jednym miejscu. Mam akwarium urządzone na jako roślinna tanga. Sporo tych roślin. Filtr to Ehiem 250 Professional, kubełek. Ph wody 7,7 , Tw około 12 , temperatura 27 stopni. Światło jedna jarzeniówka(nie wiem jaka) na pokrywie od aquaela. Do wody dodaje troche nawozu tropicala Aqua Planet i Ferro. W czym jest problem? Nie podałem No3 bo nie mam testu, natomiast No2 jest 0,5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Ile masz te rybki? Może na początku tak jest? Ja miałem też tak, że pierwsze dni rybki dziwnie pływały.Ale teraz jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Masz NO2 na poziomie trującym. Koniecznie należy coś z tym zrobić. NO3 i amoniak też niekoniecznie muszą być w normie. Dodatkowo jeśli ryby są nowe, to się po prostu aklimatyzują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 Myślałem że 0,5 No2 jest nie najlepszym wynikiem ale nie aż tak złym, tak przynajmniej pisało w ulotce do testu Sery. Ryby nie są nowe mam je już z pół roku. OK ale co z tym No2? W jaki sposób moge obniżyć No2? W filtrze mam ceramike. Może częsciowa podmiana wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Podmiana, tymczasowa głodówka u ryb. Jaki masz filtr, cały w ceramice? Jak go czyścisz? Jak często podmieniasz wodę i ile? Ta wartość NO2 już jest trująca. NO2 i amoniak powinny wynosić bezwzględnie zero. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean Posted September 4, 2011 Author Share Posted September 4, 2011 Filtr to Ehiem 250 Proffesional, praktycznie cały zapełniony ceramiką. Musze go czyścić co miesiąc bo inaczej strasznie się zapycha i zaczyna terkotać. Wode podmieniam co tydzień, połowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Zbyt duże podmiany, zbyt często czyszczony kubeł. Na wlot kubła daj prefilr, wystarczy gąbka, ją czyścisz często, kubeł otwierasz może raz na pół roku. Podmiany nie większe niż 1/4 zbiornika, oczywiście jak już będzie stabilny i dojrzały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean Posted September 4, 2011 Author Share Posted September 4, 2011 OK co do podmian to kapuje. Ale co mam zrobić z filtrem kiedy po miesiącu zaczyna on hałasować. Już był raz w serwisie i powiedzieli że to przez zabrudzenie sięgające 60%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Na wlot kubła daj prefilr, wystarczy gąbka, ją czyścisz często, kubeł otwierasz może raz na pół roku.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean Posted September 4, 2011 Author Share Posted September 4, 2011 Czyli mam wybrać między prefiltrem i czyszczeniem raz na pół roku a hałasem robionym przez filtr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts