seb87 Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 od jakiegoś czasu obniżam pH dodając kwas solny doprowadzając wodę do podmiany do pH 6,6 i mieszam ją pół na pół z destylowaną. Jednak pH ciągle pozostaje na tym samym poziomie co woda w kranie, tak jakby kwas ciągle był neutralizowany a KH nie zmniejsza się. Jedyne co mogłoby zatwardzać to podłoże JBL Manado. Czy faktycznie może to być to podłoże? W akwa mam jeszcze łupek czarny i kokos. Nawożę symfonią złota i EC. Parametry kwanówki : PH > 8 KH 8 GH 12 Parametry wody w akwa : PH > 8 KH 4 GH 9 (i tutaj coś zatwardza, bo mieszając pół na pół kranówkę z destylowaną powinno być GH 6) PH wody którą leję przy podmianach to 6,6 Analogiczne podmiany wody z kwasem i RO stosuje mój kolega z powodzeniem, jednak ma on zwykły żwirek. aha. uprzedzając pytania: płukałem Manado wielokrotnie. Nie we wrzątku, ale płukałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpenio78 Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Posiadam manado w 2 baniakach i nigdzie mi ph nie podnosi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 a płukałeś wrzątkiem? gdzieś to wyczytałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpenio78 Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Zimna wodą płukałem. Co to za łupek masz w baniaku, gdzie go nabyłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 http://www.dohse-aquaristik.com/item_imgs/40548.jpg o taki zwyczajny kupiony na placu jakiegoś składu budowlanego gdzie było pełno różnych kamieni. Kolega ma taki sam łupek i mu nie zatwardza. Zrobię jeszcze doświadczenie w dwóch pojemnikach z manado i bez i będę wiedzieć. Jeżeli będzie różnica wygotuję manado. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kharo Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Sam nie stosowałem manado ale w necie krąży wiele opinii o tym, że zatwardza ono wodę. Szczególnie, jeżeli nie było płukane w gorącej wodzie. Ponoć przestaje zatwardzać po około pół roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 znalazlem winowajcę, którym jest symfonia złota (nawóz). Zrobiłem testy kropelkowe. Woda z nawozem GH 16, woda bez nawozu GH 12. Jednak nawóz nie wpływa na KH. Więc nadal nurtuje mnie dlaczego kwas solny nie obniża pH i KH w akwarium, które ciągle stoją w miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted September 17, 2011 Author Share Posted September 17, 2011 Dla informacji : manado jednak zatwardza wodę, nie pomogło płukanie go i gotowanie. Zmieniłem na zwykły żwirek i teraz pięknie obniżam sobie pH. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts