S'Sayan Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Witam wszystkich. Bardzo zaczęły mi się podobać paletki. Jakie do nich akwarium? Mam 220l starczy? Jakie warunki muszę im zapewnić dla zdrowego pobytu. Jakie rybki mogę z nimi trzymać? Z góry dzięki. Mile widziane jakieś ciekawostki itp. Wysokie wymagania czy jakie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Paletki są bardzo trudne w hodowli, pewnie dlatego, że są to bardzo delikatne ryby. Woda musi być idealna. Kwaśna, a co za tym idzie miękka. Ogólnie to już wyższa szkoły jazdy Z paletkami można trzymać np neony. Musi być spokojnie i miło. W necie znajdziesz pełno informacji o hodowli paletek. Jeżeli jesteś początkujący to radze odpuścić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Mam 220l starczy?Wymiary? Wymagany pełny zestaw testów kropelkowych, dobry kubeł, wiedza... masz to wszystko na start? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Wymiary? Wymagany pełny zestaw testów kropelkowych, dobry kubeł, wiedza... masz to wszystko na start? Wymiary to: Długość - 120cm Wysokość - 50cm Szerokość na brzegu to 30cm, a po środku 40cm Testów nie mam no ale jak bym dozbierał kasy powinny się pojawić. Mam Eheima 2026. Wiedza; zależy jaka na temat takiego akwarium ogólnego to tak ale z paletkami nie miałem nigdy styczności więc nie wiem. Na razie poczytam. Paletki od razu mówię, że to nie jest inwestycja na dziś czy tak jutro lecz jak bym chciał już wszystko zacząć to tak na wiosnę więc powinienem się nauczyć co nieco. A tak w ogóle to jakie one akwarium lubią gęsto zarośnięte czy jakie? PS. Wiecie czy ta książka była by ok?: http://tablica.pl/oferta/sprzedam-ksiaz ... Ddzr7.html Dowiem się z niej czegoś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Wątpie ja ci polecam tą: http://www.ksiegarniajordanow.pl/ksiazk ... 97802457KS 4 strony z Paletkami Mam ją i jestem zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthKowal Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 + filtr RO lub $ na wode demineralizowana Wątpie ja ci polecam tą: http://www.ksiegarniajordanow.pl/ksiazk ... 97802457KS 4 strony z Paletkami Mam ją i jestem zadowolony No w życiu to jest ogólny atlas ryb mam go w domu, o każdej rybce max 30 liinijek czyli podstawowe informacje jeśli sie nastawiasz na paletki kup typowa książkę o nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 + filtr RO lub $ na wode demineralizowana Po to między innymi testy, wypadałoby też zbadać co ma się w kranie. Są szczęściarze którzy na kranówce z garbnikami rozmnażają otosy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Wiecie co jednak zrezygnuje z tych krewetek bo z tego co widzę to raczej nikt nie poleca. A co do książki to tak się pytam ponieważ jakaś babka ma na sprzedaż w moim mieście więc 10zł to nie tak dużo. Jest tam coś ciekawego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthKowal Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Są szczęściarze którzy na kranówce z garbnikami rozmnażają otosy... Tylko pozazdroscić nie hoduje paletek ale przy mojej kranowce 22gh i tak kupilem filtr RO. Jesli moge to podam ci link do forum o dyskach tam sie dowiesz wszystkiego. Atreyu : moge tu wkleic link do innego forum czy na pw mu podac ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Nie ma w takich atlasach nic, czego nie znalazłbyś w internecie. Bleher wydał książkę o dyskach. Zresztą nie pierwszą. Nawet nie wiem czy są tłumaczone. To lektury po przynajmniej 80-100zł, ale fachowe, nic lepszego nie znajdziesz. Ed: http://www.aquapress-bleher.com/index.p ... &Itemid=45 DarthKowal - linki jak najbardziej możesz wklejać, o ile dotyczą tematu. Nie wolno tylko dawać do stron głównych/specjalnie reklamować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Jeśli chodzi o książki o dyskowcach to proponuję kupić "Zdrowe Dyskowce" Andrzeja Sieniawskiego , Tom 1 i Tom2 . W sumie 460 stron o samych dyskowcach . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 Hen. Nie tyle chodzi mi o dyskowce lecz tak ogólnie bo zrezygnowałem z dysków gdyż robię akwarium low-tech, a hodowla dyskowców do tej kategorii nie należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz188 Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Ja ok 12lat temu hodowałem dwie paletki w 160l na wodzie prosto z kranu twarda, ph ok 7,5. Filtrami jakimi dysponowałem wtedy to wewnętrzny aquaela i kaskada aquacler. Rybki rosły i miały się świetnie. Do czasu jak opuściłem kraj na ok 2,5miesiąca wtedy padły gdyż były nie dopilnowane przez rodzinę. Ja uważam paletki można trzymać na kranówce bez specjalnych polepszweń wody. Co innego gdy chce się je rozmnażać, to już inna bajka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamelg Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Ja ok 12lat temu hodowałem dwie paletki w 160l na wodzie prosto z kranu twarda, ph ok 7,5. Filtrami jakimi dysponowałem wtedy to wewnętrzny aquaela i kaskada aquacler. Rybki rosły i miały się świetnie. Do czasu jak opuściłem kraj na ok 2,5miesiąca wtedy padły gdyż były nie dopilnowane przez rodzinę. Ja uważam paletki można trzymać na kranówce bez specjalnych polepszweń wody. Co innego gdy chce się je rozmnażać, to już inna bajka. Może i można ale na pewno nie ryby F0 . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts