Jump to content

Zmiana barwy zbrojnika

Recommended Posts

Mam dwie samiczki zbrojnika niebieskiego (9 i 7 cm) i dzisiaj zobaczyłem, że ta większa jest dużo jaśniejsza od jej "koleżanki" Poza zmianą koloru nic się z nią nie dzieje. Czy mam się spodziewać jakiegoś choróbska? (KH=7, GH=9, pH=7,0, NO3<1 zbiornik po restarcie, niestety ze względów technicznych nie mogłem czekać z dojrzewaniem :cry:

Nic się nie dzieje. To jest normalne. Czasami pod wpływem stresu ryby te zmieniają ubarwienie :) Raz będzie normalne, raz jaśniejsze.

Dzięki, musiałem wpuścić rybki na drugi dzień po restarcie i obawiałem się, że odchorują... Ale dzisiaj skalarki już składają ikrę 8-) więc chyba woda im odpowiada.

Dzięki, musiałem wpuścić rybki na drugi dzień po restarcie i obawiałem się, że odchorują... Ale dzisiaj skalarki już składają ikrę 8-) więc chyba woda im odpowiada.

A ja jednak bym się trochę zestresowała na Twoim miejscu. Zbrojnikowi może i nic jeszcze nie jest, ale wpuszczając obsadę zaraz po restarcie przez trzy tygodnie teraz możesz mieć jazdy w akwa - skoki parametrów i z tym związane złe samopoczucie lub (oby nie) zgony rybek. Dobrze obserwuj obsadę i zwiększ częstotliwość podmian wody przez te tygodnie... np co trzy dni po 25%. Ogranicz też karmienie do minimum

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...