wojtek83 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Akwarium wystartowało 23.08.2011. Jest to moje pierwsze akwarium dlatego proszę o wyrozumiałość... Akwarium: 30l - 40x25x30 Oświetlenie: 2x11W Ogrzewanie: Na początku było 25W z termostatem, ale za dużo miejsca zajmuje więc wyciągnąłem. Planuje w przyszłości 5W bez termostatu. Podłoże: Aquarium Substrate Filtracja: Kaskada Aqua Clear 20 (mini) Nawożenie: AZOO Carbon Plus AZOO Plant Nutrients Rośliny: - Hemianthus callitrichoides - Echinodorus Tenellus - Rotala wallichii Wszystkie in-vitro Planowana obsada: - 6x Kirysek pigmej - 10x Razbora Galaxy lub 10x Razbora Borneańska - jeszcze się zastanawiam... Zdjęcia: Dzień 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k j Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Nie no! To nie może być pierwsze akwa. Extra się zapowiada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Na Galaxy trochę mało akwarium. 10 jakichkolwiek ryb + 6 kirysków to też, w zbiorniku tej wielkości za dużo. Jak dążysz do Iwagumi, to popracuj nad ustawieniem kamieni, postaw je jakoś, tak wyglądają tak sobie, a widzę że poważnie podchodzisz do tego i raczej mierzysz wysoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacKnick Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Na twoim miejscu zastosowałbym się do rady Atreyu i postawił jakoś te kamienie, a potem ukrył za nimi filtr lub grzałkę (wiem, że teraz już nie masz grzałki ale bez niej jednak mogą być wahania temperatury), termometr daj gdzieś na tył bocznej ścianki najlepiej, jak się rozrośnie wszystko to go zasłoni. Oprócz tego naprawdę ładnie się zapowiada edit: Po co Ci ten prefiltr z gąbki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek83 Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Nie no! To nie może być pierwsze akwa.Dawno dawno temu gdy chodziłem do szkoły podstawowej było wprawdzie w domu akwarium, ale ja się nim kompletnie nie zajmowałem więc można powiedzieć, że to moje pierwsze. Na Galaxy trochę mało akwarium. 10 jakichkolwiek ryb + 6 kirysków to też, w zbiorniku tej wielkości za dużo. Jak dążysz do Iwagumi, to popracuj nad ustawieniem kamieni, postaw je jakoś, tak wyglądają tak sobie, a widzę że poważnie podchodzisz do tego i raczej mierzysz wysoko. Dziękuję za dobre rady...myślałem, że moja planowana obsada będzie ok, będę musiał jeszcze o tym pomyśleć. Z kamieniami to jest trochę kłopotu, ponieważ zbytnio nie mam czym kombinować, gdy je postawię to nie mają stabilnego podparcia i boję się, że się przewrócą. Na twoim miejscu zastosowałbym się do rady Atreyu i postawił jakoś te kamienie, a potem ukrył za nimi filtr...Trochę obawiam się tego rozwiązania bo mogę mieć ciutkę mało miejsca z tyłu, a poza tym czy spadająca kaskada centralnie na Rotale nie zaburzy ich rozwoju ? Po co Ci ten prefiltr z gąbki?Jako zabezpieczenie dla przyszłych krewetek. Być może jednak zdecyduję się na kilka sztuk zamiast kirysków. Dzień 9 - 31.08.2011 Nie miałem już wczoraj siły, żeby wsadzić aktualne zdjęcia więc robię to teraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon23 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Piękne! Piękne! Kiedy roślinki się rozrosną, to będzie prawdziwe cudo. Aha, tylko termometr przełóż na tylną szybę No i pomyśl o jeszcze lepszym ustawieniu kamyków. W chwili obecnej jest nieźle, ale może być jeszcze lepiej . Myślisz, że prefiltr jest wystarczająco gęsty? Małe krewetki nie zostaną wciągnięte? Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalo24x Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Wygląda naprawdę super,zbiorniczek wygląda na większy,czekam na kolejne fotki jak zarośnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Aranżacja bardzo ładna. Co do obsady to jak wyżej pisano na 10 Galaxy to za mały zbiornik. Max co bym tam wpuścił to 6 sztuk w układzie 4-2. Jest kilka gatunków razborek, które można by wpuścić do takiego zbiornika ale mimo wszystko nie w liczbie 10 sztuk. Co do pigmejków się nie wypowiadam bo nigdy ich nie miałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek83 Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Dzień 10 - 01.09.2011 Małe zmiany...czy aby na lepsze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Według mnie tak Aż ci zazdroszczę baniaczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Bardzo fajna szklanka Czy przypadkiem nie robi ci się kożuch bakteryjny na powierzchni wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek83 Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Jak na razie woda kryształ i żadnego kożucha nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Może się mylę ale na piątym zdjęciu coś ci na powierzchni wody pływa i wygląda to wlasnie jak kożuch. Jeżeli się mylę to sorki i mam nadzieje że się mylę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon23 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Akwa cudo. Prawdopodobnie sam za niedługo kupię sobie baniaczek 30l, już zamówiłem kaskadę, jeśli się nie obrazisz, aranżację chyba odwzoruję od ciebie, bo ten wystrój powala na kolana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek83 Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Dziękuję za komplementy, odetchnąłem z ulgą bo do zmiany się jeszcze nie przyzwyczaiłem, ale faktycznie wydaje mi się, że jest lepiej i tak już zostanie. Zobaczymy za parę tygodni, miesięcy co z tego wyrośnie. Dragon23 to zaszczyt, że chcesz się wzorować na mojej kompozycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
troja1410 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Bardzo fajny zbiorniczek,naprawdę.Podoba mi się aranżacja,widzę to jak się rozrośnie.Nie mogę się powstrzymać:nie podobały mi się kamienie jak leżały,teraz jest dużo lepiej,ale jak byś poczytał o technice układania kamieni w Iwagumi to byłby piękny po prostu baniaczek. Gratuluję profesjonalnego podejścia:)Czekam na dalszy rozwój no i rozrost roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek83 Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 Wstępna decyzja co do obsady już podjęta: -10x Razbora Borneańska (boraras brigittae) - ? x Krewetka Red Cherry lub Sakura zależy które uda mi się zdobyć. Ile szt. krewetek powinienem zakupić na starcie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacKnick Posted September 2, 2011 Share Posted September 2, 2011 Ja bym dał z 6szt. bo i tak Ci się namnożą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon23 Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Tak, 6 sztuk w zupełności starczy, jak ja zakładałem kiedyś krewetkarium (już zlikwidowane, będę zakładał na nowo ) to kupiłem tam 9 sztuk, a po 3 dniach wszystkie 7 samic nosiło jajeczka, więc bez obaw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek83 Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 Czy przypadkiem nie robi ci się kożuch bakteryjny na powierzchni wody?Nie było, aż do wczoraj wykrakałeś... No i teraz mam dwie opcje, dwa wyjścia i nie wiem co wybrać. 1. Kupić skimmer do mojego filtr kaskadowego Aqua Clear 20 http://sklep.mcten.pl/filtracja-akcesor ... p-304.html 2. Kupić taki wynalazek ze skimmerem jako drugi filtr. http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-do-60 ... ml#gallery Czy te skimmery mają regulację siły zasysania z powierzchni bądź z dołu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 hbl-301 ma regulację ssania całości. Bez podziału na górę i dół. W zupełności do zbierania kożucha wystarczy. Zobacz u mnie w temacie dawałem filmik jak przerobiłem hbl-501, żeby woda leciała bardziej "po powierzchni", no i to pomogło (bo skimer wywaliłem), ale to jest akwa z pokrywą, a Twoje otwarte, więc możesz spróbować, ale może nie pomóc. ( viewtopic.php?p=321076#p321076 ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Czy przypadkiem nie robi ci się kożuch bakteryjny na powierzchni wody?Nie było, aż do wczoraj wykrakałeś... No i teraz mam dwie opcje, dwa wyjścia i nie wiem co wybrać. 1. Kupić skimmer do mojego filtr kaskadowego Aqua Clear 20 http://sklep.mcten.pl/filtracja-akcesor ... p-304.html 2. Kupić taki wynalazek ze skimmerem jako drugi filtr. http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-do-60 ... ml#gallery Czy te skimmery mają regulację siły zasysania z powierzchni bądź z dołu ? Nie wykrakałem,tylko widziałem że są początki jego powstawania. Miałem tak samo u siebie w 31l, nie wydawaj kasy na bajery:),wystarczy że obniżysz troche poziom wody i powinno byc ok, przynajmniej u mnie to pomogło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Obniżony poziom wody brzydko wygląda. Ja bym jeszcze dolał ... A obniżenie poziomu wody pomogło pewnie dlatego, że inaczej "wypadała" woda z kaskady, co da się rozwiązać bez obniżania poziomu (już o tym pisałem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 Obniżony poziom wody brzydko wygląda. Ja bym jeszcze dolał ... A obniżenie poziomu wody pomogło pewnie dlatego, że inaczej "wypadała" woda z kaskady, co da się rozwiązać bez obniżania poziomu (już o tym pisałem). Wygląd jest kwestią gustu. Ja podniosłem kaskadę na kawałku styropianu względem lustra wody. Roznica jest około 1cm i wygląda to całkiem ok. Dodatkowo kaskada jest prawie nieslyszalna przez ten styropian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek83 Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 ...wystarczy że obniżysz troche poziom wody i powinno byc ok, przynajmniej u mnie to pomogło.Dzisiaj po podmianie wody obniżyłem poziom wody no i kożucha nie ma póki co. Czy to jest zasługa podmiany czy obniżenia poziomu wody przekonamy się w ciągu kilku dni. W każdym razie dziękuje za pomysł. Muszę pomyśleć nad tym rozwiązaniem ze styropianem. Czy mógłbyś mi podesłać zdjęcia jak to u Ciebie wygląda. Też bym tak podniósł kaskadę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts