thorgus Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Witam szukam statecznika i starterów pod oświetlenie 2X 9W http://allegro.pl/swietlowka-t5-sylvani ... 95902.html zna się ktoś na tym? jaki starter dać pod T5 widziałem startery 18W pod T8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 starter Nie starter tylko statecznik. Taki był by dobry:http://allegro.pl/statecznik-elektroniczny-1x4w-6w-8w-13w-t5-i1798095865.html Jeśli za drogi to: http://www.akwaswiat.net/poradnik-elekt ... 12949.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Do 30l to taśmy taśmy i taśmy Cenowo to samo, ilość światła ta sama (podobna, bo trzeba liczyć "na oko" w zasadzie), a jaka oszczędność energi I dowolność kombinacji barwy Ale to tylko moja sugestia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thorgus Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 jeżeli chodzi o LED mogę dać 300X [koszt 5zł] 5MM 3,4/500mA jeżeli coś takiego będzie dobre to gitara jak liczyć te diody ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 I będziesz każdą lutował? Powodzenia Co do liczenia, to jest gdzieś przelicznik mcd + kąt na lumeny, ale ma to potem małe pokrycie z tym jak w rzeczywistości diody oświetlają, więc nie wiem czy jest sens. PS. Jedna dioda ma 500mA? Strasznie dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thorgus Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 spokojnie ja jestem LUX jeżeli chodzi o sprzęt w szkole elektronicznej likwidowali magazyny mam około 16 regałów po 6 pułek każdy gdzie jest MASA różnego rodzaju podzespołów itd... ogólnie mam wszystko co potrzebne pro po lutowania w domu mam oświetlenie tz" dyskotekowe " wszystko sterowane komputerowo pokój 2x4M 301x LED [planowane 3x tyle] podciągnięte ponad 12 000 M kabla ogólnie zajęło mi to pół roku więc o kilka LED`ow pod akwarium proszę się nie martwić chce ktoś zdjęcia - 8113699 GG Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 no to chyba masz nadgarstek jak pudzian od tego lutowania No to lutuj jak chcesz Ja mam na 25l 24białe 27niebieskie 15uv (taśmy wszystko) I jest jasno. Ale bez roślin. Jakbym miał dawać do roślinnego 30l z co2 to bym dał tak 70 białych 40 niebieskich i 30 czerwonych. (oczywiście ja mówię o listwach. sprawdź sobie jak taka dioda z listwy świeci i porównaj z tymi do których masz dostęp) Jakie to ma być akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thorgus Posted September 4, 2011 Author Share Posted September 4, 2011 chciałem zrobić tak: 100x LED 0,4W na akwarium 30L 100% białe lecz nie wiem czy dobrze robię ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 100% białe lecz nie wiem czy dobrze robię ;/ Ja bym zrobił tak: 100szt. - białe 5-7 szt - niebieskie 5-7 szt - czerwone Niebieski i czerwony do fotosyntezy jest. Wstaw fotki jak Ci to wszyło albo napisz na pw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 Wstaw fotki jak Ci to wszyło albo napisz na pw Ale te wszystkie diody mają szerokie pasmo do fotosyntezy że hej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thorgus Posted September 4, 2011 Author Share Posted September 4, 2011 spoko to akwarium jeszcze nie ma miejsca umiejscowienia więc trochę problemu jest ;/ jakbym miał gdzie postawić już by było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 4, 2011 Share Posted September 4, 2011 thorgus Miałbyś może na sprzedaż Power Ledy albo tak z 400-500 sztuk tych SMD? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Jak je masz 0,4W to raczej nie 100szt 50 raczej tak na moje oko No i jak masz możliwość dania niebieskich i czerwonych to daj, ale nie po 5szt tylko ciut więcej. I nie "dla fotosyntezy", a dla koloru Co to w ogóle za diody? Możesz jakiś link przykładowo pokazać? W każdym razie myślę, że ja bym dał 30 białych, 15 nieb., 15 czerwonych. Ale to ja. Jak masz możliwość to eksperymentuj. Tyle, że nie dawaj raczej 40W diod na 30L. Diody dają więcej światła na wat niż świetlówki. Więc to by było bardzo dużo nawet z co2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Czy tylko mi się wydaje, że białe światło ma bardzo wysoki współczynnik oddawania barw, a czerwone/zielone wprost przeciwnie i dawanie ich dla koloru nie bardzo ma sens? Tym bardziej takie ledy do fotosyntezy nie bardzo. Zresztą barwa bała, to już sama w sobie mieszanina barw, jak nie wiecie o co chodzi, wygoglujcie słowo "pryzmat". Ponad to, widzieliście żeby ktoś do świetlówek, białych daylightów dawał inne kolorowe? Tak, ale nie do polepszenia barw, a świetlówki roślinne, a kolorowe ledy, jak takie z choinki, a już w szczególności te o barwie zielonej mają zerowe zastosowanie dla fotosyntezy, a barw lepiej od białych nie oddają. Więc o co chodzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Jak je masz 0,4W to raczej nie 100szt Jeśli nie ma power ledów to na 100% nie mają 0,4W. Jeśli ma zwykłe ledy, które biorą 0,02A i są zasilane prądem 3,4V to ich moc jest równa 0,068W/sztuka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Atreyu - musiałbyś wpaść, to bym Ci pokazał o co chodzi z "dla koloru" Kolosalna różnica w "odbiorze" akwarium. Po co miałbym kłamać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pako0908 Posted September 14, 2011 Share Posted September 14, 2011 To ja się podczepię do tematu żeby nowego nie zakładać. Jak rosną rośliny przy takich zwykłych białych diodach led i ile takich trzeba by było dać na akwa 96 litrów aby rośliny rosły dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 zwykłych białych diodach led TZN.? Power led? SMD? RGB? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pako0908 Posted September 15, 2011 Share Posted September 15, 2011 zwykłych białych diodach led TZN.? Power led? SMD? RGB? Szczerze powiedziawszy to nie znam się na diodach. Napisz które najlepsze które najgorsze i jak to wszystko by przy tym rosło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted September 17, 2011 Share Posted September 17, 2011 Najlepsze by były power ledy ale musisz im zrobić dobry radiator albo chłodzenie wodą bo się mocno grzeją jak dasz duży prąd ale za to mają duży współczynnik oddawania barw i na pewno prześwietlą słup wody. Takie ''zwykłe'' to nie wiem czy by były dobre bo trochę za słabe są. Poczytaj sobie tutaj: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=25361&highlight= Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thorgus Posted September 17, 2011 Author Share Posted September 17, 2011 moje krewetkarium nie zaczęte jeszcze kolega tydzień temu mnie poprosił żebyśmy zrobili krewetkarium dla niego odjeb totalny 30L do tego KOMIN !!!! i SUMP!!!!! SUMP ma 25L akwarium 30 komin zajmuje na szczęście mało miejsca oświetlenie tutaj też odjeb świetlówki 44CM wychodzące ponad akwarium 4x 15W do tego jak by nie było kaskadówka jako mechanik zabudowana no ale to nie wszystko podłoże po 60zł za 7L po znajomości korzenie i jakieś kamienie fajne w tym krewetkarium trzyma sobie tawian bee ;p kupił 6x za 120zł ciekawe ile mu wytrzymają temperatura woda 24 stopnie oczywiście bez chłodzenia się nie obeszło oczywiście temu idiocie nie przetłumaczy się że butla co2 [2L] do 30L to zły pomysł więc sami widzicie komin jest robiony "na skośkę" oczywiście krewetki się nie zagazują bo ma swoje mierniki ;p co wy myślicie nad moim krewetkarium też robić tak jak on? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts