Rekin17 Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Chce a raczej założyłem akwarium 112l, nie chce popełnić błędów dlatego pisze na tym forum. Minął jeden dzień od zalania, poniżej zdjęcie. Jesli macie jakieś uwagi to chętnie wysłucham. Mam również pytanie jakie nawozy mam stosować? Mam tylko tetra PlantaMin. Opis akwa: Oświetlenie: 2x 18W Filtracja: tetra ex600, tetra in800 Rośliny: anubias, moczarka, żabienica, zwartka (chyba ) Jest to moje pierwsze akwarium dlatego jak macie jakieś rady piszcie Chce oczywiście dokupić roślinek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Daj jakieś tło. Fajnie byłoby też gdybyś miał testy (kropelkowe). Oczywiście nie kupuj ryb na razie... Reszta potem, albo inni niech napiszą, bo ja już idę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekin17 Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 Testy mam ale tylko na pH i NO2. Macie jakieś propozycje jakie rosliny kupić? Jakieś proste w uprawie które są dostępne w prawie każdym zoologu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunrise103 Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Rogatek, moczarka, mech jawajski one przy takim świetle urosną. Więcej tutaj: http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=5&t=9355 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekin17 Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 A czy te rośliny które mam powinny sobie dać rade przy tym oświetleniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Zrób lepsze zdjęcie tych roślin. Wydaje mi się, że zwartkę, to tak wsadziłeś. Rozsadź ją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekin17 Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 To zwartke trzeba rozsadzic? zdjęcie dodam później. Do ilu cm rośnie zwartka? moze rosnąć na pierwszym planie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Na boki daj jakies szybko rosnące roślinki(kabomba,moczarka).Korzeń mógłbyś przesunac w lewo.Na środek dać np.żabienice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekin17 Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Młode można odszczepiać od pierwotnej rośliny gdy mają min. 2-3 listki i mają są już dość dobrze ukorzenione. Ty masz pewnie wendtii green która nie nadaje się na pierwszy plan nawet do 20 cm. w wysokości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekin17 Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 To musze ją przesadzić na tył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Możesz ją rozsadzić... Widać wyraźnie, że masz tam wiele osobnych roślinek ściśniętych razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Chodziło mi o żabienicę opacus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekin17 Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Jednak udało mi się podzielić zwartke na dwie części i posadzić z tyłu. Ale z tego co zauważyłem to ta roślina jakoś marnieje, nie wiem może mi się wydaje ale rosnąć nie rośnie żadna roślina którą mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Zapewne masz za mało światła - tak jak to zazwyczaj bywa w pokrywach dają za mało światła i jak to jest twe 1 akwa to i większość roślin nie porośnie , chociaż gdybyś poeksperymentował z dokładaniem światlówek to pewnie coś by ruszyło , jak na_razie efekt taki jaki jest ;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekin17 Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Wiem że mam słabe światło i dlatego w zoologu mówiłem że chce rośliny cieniolubne więc dlaczego to nie rośnie, poczekam może rośliny potrzebują troche czasu... Jak dalej tak będzie to pomyśle nad nowym oświetleniem :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Zwartki tak często mają. Potrzebują czasu. Najpierw marnieją. Muszą się dobrze ukorzenić i zaaklimatyzować żeby dobrze rosnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekin17 Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 Wszystkie rośliny przesadziłem na 3 plan. Fotka poniżej. Zostawie akwarium na tydzień, bo za dużo w nim grzebie A jak z nawozami?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsiaK13 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Moim zdaniem ten kamień (tak?) nie pasuje. Korzeń obsadziłabym mchem java. U mnie rośnie przy 18W na 84 l, więc spokojnie. Dokup sobie jakąś większą kępe rogatka lub moczarki, też dadzą radę. Możesz też zrobić jakiś fajny kącik z kryjówkami z łupinek po kokosach. Ja kiedyś miałam taki motyw (między kokosy powsadzałam też rogatka i jave) i to bardzo fajnie wyglądało. Brakuje Ci pomysłu na te akwa. Poprzeglądaj galerię, pomyśl, trochę może od kogoś zgap (ale nie za dużo! ) i od razu będzie ciekawiej. Myślałeś już o obsadzie? PS Do mało wymagających roślinek dobry jest nawóz domowej roboty od kolesia z alegro. Kosztuje z 5 zł, starcza na kilka miesięcy i działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Potwierdzam co pisał e_Gregor. Zwartki tak mają. Co do nawozu to ten kosztuje 10zł i starczy na znacznie dłużej: http://www.sklep-nawozy.prolab.pl/Symfo ... 32%29.aspx Popularna symfonia złota Ale nie jestem przekonany czy powinieneś nawozić. A wracając do zwartki, miałem wrażenie, że możesz ją jeszcze na więcej rozsadzić... Przecież to widać - każde takie "coś" to osobna roślinka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts