kamil_k12 Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Witam. Jestem nowy na forum ale interesuje sie akwarystyka juz jakieś 2 lata tak na poważnie.Dotarłem na forum za namową kolegi który czeka aż pokażę swoje akwa i właśnie to robie. Przez te 2 lata zbiornik przeszedł już sporo zmian ale aktualnie wygląda tak: Zbiornik: 100x40x50 Oświetlenie: 84W (30W T8-sylvania grolux, 30W T8-phillips aquarelle, 24W T5-phillips aquarelle ) Filtracja: filtr zewnętrzny resun ef-600 filtr wewnętrzny atman at-203 Napowietrzanie: Aquael APR200 Ogrzewanie: Atman 250W Podłoże: piasek kwarcowy biały wapień filipiński ok.25-30kg Rośliny: Anubias 4szt. Obsada: Labidochromis caeruleus 2+2- poszukuję 2 dorosłych samic Aulonocara Fire Fish 2+1 Altolamprolongus Calvus Black White Pearl 1+1 Pseudotropheus Elongatus Chewere samiec( samica nie dawno padła;/) Zbrojnik (niestety nie wiem jaki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michualex Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 na moje to czarne tło by się o wiele lepiej prezentowało. Ale to tylko moje odczucie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil_k12 Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 Tu reszta zdjęć.no tak miałem od początku niebieskie tło, bardzo możliwe że lepiej by kontrastowało z skałami ale już nie będę zmieniał.Proszę o opinie oczywiście.Zastanawiam się nad przejściem tylko na biotop tanganika ale jeszcze się nie zdecydowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Skałki średnio poukładane Spróbuj je ciekawiej ułożyć Troszke za dużo rośłin jak na malwi/tangę według mnie Jak wszystko poukładasz to ocenie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamel Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Akwarium całkiem przyjemne dla oka. Według mnie tło jest zbyt jaskrawe, przydałoby się coś mniej rażącego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zozl Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Akwa bardzo przyjemne dla oka nawet to jaskrawe tło mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 A mi się podoba, chociaż nie lubię takich akwa, to te może być. Te skałki fajnie poukładane, ciekawie. Nie lubię, gdy skałki są po całym akwarium porozzkładane, jak to często bywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil_k12 Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 tak mi się akurat podoba bo dużo kryjówek jest i zakrywa ładnie filtr.myślę żeby jeszcze dokupić skał.Rośliny hmm wiem że to biotop skalny ale nie mogłem sobie odmówić chociaż trochę zielenie.przez takie wysokie ph słabo się ukorzeniają, muszę chyba jakiś nawóz zastosować. Może coś na Zoobotanice znajdę ciekawego bo wybieram się w sobotę Możecie coś polecić żeby anubias sie ukorzeniał lepiej a liścienie żółkły (wydaje mi się że to niedobór azotu)mam rację? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Obsada do wymiany. Ryby z Malawi i Tanganiki nie mogą żyć razem w jednym akwarium. Dwa różne jeziora więc i inne parametry wody. Zdecyduj się albo Tanganika albo Malawi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kkbkm Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Widziałem to akwa na żywo i mogę powiedzieć śmiało, że takie ułożenie skał jest bardzo ładne i ładniej wygląda niż rozwalone skały po całym akwarium bez żadnego sensu... Choć nawet zaryzykował bym, żeby prawą stronę ze skałami ułożyć do samej tafli. Akwarium bardzo zadbane ładne jak dla mnie to duży + Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil_k12 Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 Parametry wody są akurat zbliżone, ryby maja się bardzo dobrze ale masz racje że nie powinno się łączyć tych biotopów dlatego mam zamiar przejść na tanganikę ale to dopiero za jakiś czas, bo niestety teraz brak czasu i mam problem gdzie dostać w pobliżu rybki z tanganiki. Ale napewno nastąpi to w tym roku.Chociaż akwarium kolegi kkbkm bardzo mnie kusi żeby też coś roślinnego postawić ale myślę że to raczej będzie krewetkarium nie większe niż 30L.Czas pokaże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts