Jump to content

200L Malawi+Tanga

kamil_k12
 Share

Recommended Posts

Witam.

Jestem nowy na forum ale interesuje sie akwarystyka juz jakieś 2 lata tak na poważnie.Dotarłem na forum za namową kolegi który czeka aż pokażę swoje akwa i właśnie to robie. Przez te 2 lata zbiornik przeszedł już sporo zmian ale aktualnie wygląda tak:

:arrow: Zbiornik: 100x40x50

Oświetlenie: 84W

(30W T8-sylvania grolux, 30W T8-phillips aquarelle, 24W T5-phillips aquarelle )

:arrow: Filtracja:

filtr zewnętrzny resun ef-600

filtr wewnętrzny atman at-203

:arrow: Napowietrzanie: Aquael APR200

:arrow: Ogrzewanie: Atman 250W

:arrow: Podłoże:

piasek kwarcowy biały

wapień filipiński ok.25-30kg

:arrow: Rośliny:

Anubias 4szt.

:arrow: Obsada:

Labidochromis caeruleus 2+2- poszukuję 2 dorosłych samic

Aulonocara Fire Fish 2+1

Altolamprolongus Calvus Black White Pearl 1+1

Pseudotropheus Elongatus Chewere samiec( samica nie dawno padła;/)

Zbrojnik (niestety nie wiem jaki)

post-10337-13685165358688_thumb.jpg

post-10337-13685165359094_thumb.jpg

post-10337-13685165359497_thumb.jpg

Tu reszta zdjęć.no tak miałem od początku niebieskie tło, bardzo możliwe że lepiej by kontrastowało z skałami ale już nie będę zmieniał.Proszę o opinie oczywiście.Zastanawiam się nad przejściem tylko na biotop tanganika ale jeszcze się nie zdecydowałem.

post-10337-13685165360009_thumb.jpg

post-10337-13685165360484_thumb.jpg

post-10337-13685165360882_thumb.jpg

tak mi się akurat podoba bo dużo kryjówek jest i zakrywa ładnie filtr.myślę żeby jeszcze dokupić skał.Rośliny hmm wiem że to biotop skalny ale nie mogłem sobie odmówić chociaż trochę zielenie.przez takie wysokie ph słabo się ukorzeniają, muszę chyba jakiś nawóz zastosować. Może coś na Zoobotanice znajdę ciekawego bo wybieram się w sobotę:) Możecie coś polecić żeby anubias sie ukorzeniał lepiej a liścienie żółkły (wydaje mi się że to niedobór azotu)mam rację?

Widziałem to akwa na żywo i mogę powiedzieć śmiało, że takie ułożenie skał jest bardzo ładne i ładniej wygląda niż rozwalone skały po całym akwarium bez żadnego sensu...

Choć nawet zaryzykował bym, żeby prawą stronę ze skałami ułożyć do samej tafli.

Akwarium bardzo zadbane ładne jak dla mnie to duży +

Parametry wody są akurat zbliżone, ryby maja się bardzo dobrze ale masz racje że nie powinno się łączyć tych biotopów dlatego mam zamiar przejść na tanganikę ale to dopiero za jakiś czas, bo niestety teraz brak czasu i mam problem gdzie dostać w pobliżu rybki z tanganiki. Ale napewno nastąpi to w tym roku.Chociaż akwarium kolegi kkbkm bardzo mnie kusi żeby też coś roślinnego postawić ale myślę że to raczej będzie krewetkarium nie większe niż 30L.Czas pokaże.