Legion Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Jak skutecznie i w prosty sposób delikatnie podwyższyć KH i GH? Mam akwarium około 125 L (81 x 36 x 50), oświetlenie 2x28W T5 + odbłyśniki Nawożenie: CO2 z butli + potas Parametry wody (testy JBL 5 in 1): NO3- 10-25 NO2- 0 GH- >4d >7d KH- 3d PH- 6,8 - 7,2 Obsada: 10 x brzanka sumatrzańska 2 x gupik (1 + 1) 3 x molinezja (1 + 2) 2 x skalar 3 x piskorek 1 x ampularia 5 x pielęgniczki kakadu (1 + 4) 1 x kiryśnik 2 x kosiarka 2 x zbrojnik niebieski Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yayami-omate Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Tu masz taki temat : viewtopic.php?f=10&t=23176 w nim jest wszystko opisane. PS: Obsadę to ty masz nie najlepszą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legion Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 Czytałem ten artykuł. Czy można te parametry podwyższyć również sodą oczyszczoną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 A co ma soda do wapnia?Nie można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legion Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 Czytałem na innych forach, że soda oczyszczona podnosi pH. Dlatego pytam ekspertów ile w tym prawdy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Przepraszam za pomyłkę. Można używać sody w celu podniesienia ph.Zrób tak. Podczas podmiany wlej do jakiegoś naczynia 0,5 wody, wsyp 1-2 łyżeczki sody i rozpuść. Zmierz ph. W razie konieczności czynność powtórzyć do pożądanej wartości,przy nastepnej podmianie. Pamiętaj, że nie wolno naraz podnosić zbyt wiele gwałtowny skok ph może zaszkodzić obsadzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legion Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 Podnosząc sodą oczyszczoną KH i pH, równocześnie podniosę GH? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 hallo (testy JBL 5 in 1)Testy paskowe nie są najbardziej miarodajnym narzędziem danym w ręce akwarystów ^^ Sprawdź jak możesz interesujące Cię parametry testami kropelkowymi, w szczególności że kh i gh są stosunkowo niedrogimi testami. Podnosząc sodą oczyszczoną KH i pH, równocześnie podniosę GH?Teoretycznie nie, w praktyce nigdy tego nie sprawdzałem. Jakie parametry wody chcesz uzyskać i w jakim celu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legion Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 Wg opisu na testach, zalecane KH jest od 6 do 10d, a u mnie jest to ok. 3d - to chyba za mało. Dlatego chciałem lekko podnieść KH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Kup na akwanawozy.com.pl jakieś mineralizator jeśli bardzo chcesz podnieść twardości jednak ja bym się dała pokroić, żeby mieć takie parametry u siebie. Masz takie parametry w kranie czy w akwarium? Jeśli w kranie masz nico wyższe kh to po prostu rób większe podmiany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 ja mam KH < 1 i wszystko jest ok. Jeżeli jednak zamierzałbyś dozować CO2 to faktycznie powinieneś podnieść KH. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legion Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 Jeśli pozostanę przy takim KH, to jak to może negatywnie wpłynąć na raczki CPO, krewetki red cherry i ślimaki apularia oraz helenki? Mam bardzo miękką wodę w kranie. CO2 już podaję przez bimbrownicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seb87 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Hmmm... miękka woda nie sprzyja ślimakom, które potrzebują wapnia do budowania swoich muszli. Idąc tym tropem tak samo chyba raki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Hmmm... miękka woda nie sprzyja ślimakom, które potrzebują wapnia do budowania swoich muszli. Idąc tym tropem tak samo chyba raki Okej,ale idzie to obejść wrzucając do akwarium kilka muszli stanowiących budulec dla skorup.Przy większej ich ilości można też podnieś odczym wody muszle jak wiadomo zatwardzają wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Niestety tych muszli musiałaby być dość znaczna ilość, żeby zatwardzić w sposób widoczny wodę. Można też grysu koralowego do filtra nasypać, itp wynalazki. Rozwiązań jest sporo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kemyd Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Tez mam podbny problem. Czy zbyt niskie KH i GH może wpłynać na wzrost glonów itp? Ps. Czy kamień koralowy bądź muszla może podnieść KH i GH ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts