Jump to content
Sign in to follow this  
thekonrab

Zacier w praktyce

Recommended Posts

Witam!

Szukałem na forum podobnego tematu ale nie znalazłem więc.

Czytałem na forum o bimbrowni do akwarium zaciekawiło mnie to więc sprawiłem sobie bimbrownie.Szperałem po necie w celu szukania przepisu na bimbrownię.Każdy miał inne zdanie na temat tego że np.to zależy od wielkości akwa, tyle i tyle będzie działać itp.Ja osobiście skusiłem się na popularny przepis 1410 czyli 1l wody 400 dag cukru and 10g drożdży.

 

A o to moję wyniki :

1.

Popularny przepis 1410

Składniki:1l wody 400g cukru 10g drożdży

Cukier: Cukier Polski 1kg 4zł

Drożdże:Jakieś podróbki z ryniacza pakowane w woreczkach foliowych

Ważne: Ważne jest to aby drożdże był ciepłe nie leżały w lodówce.

Działanie:Po zalaniu drożdże działają od razu.Bąbelki lecą jak szalone.Bimbrownia dobrze działa przez 7 dni.Ostatni 5 i 6 dzień cienko ale dało rade.

PS:Niezły po tym przepisie jest bimberek :)

 

2.

Znaleziony gdzieś w necie :o

Składniki 1l wody 500g cukru 100g drożdży OMG!

Cukier: Cukier Polski 1kg 4zł

Drożdże:Tradycyjne babuni :)

Waże : Ważne żeby drożdże były twarde i zimne

Działanie:Po zalaniu zaczyna bąbelkować po 15 minutach.Co2 leci jak szalone(musiałem odkręcać korek aby wylatywało na zewnątrz).Działa prze niecałe 7 dni.Niestety 1 dnia trzeba wylać połowę bo dochodzi aż do rurki :(

Co do przepisu za dużo drożdży.

 

 

3.

Z neta przepis

Składniki 1l wody 450g cukru 10g drożdży i 1 łyżka sody

Cukier Polski

Drożdże: Tradycyjne babuni

Ważne: Drożdże zimne z lodówki

Działanie:Po zalaniu działa po 5 minutach.Co2 leci jak szalone aż zatruło mi ryby mimo regulacji. Działanie 3 dni.Nie polecam tego sposobu ponieważ o malutki włos zacier nie dostał się do akwarium.Tak było go dużo że dwa razy odlewałem

 

Zaciery testowałem w akwarium 30litrowym

Użyłem butelek po napojach :4fit jakiś z biedronki 1.5l i tymbark 0.5l

Rurki z ogrodniczego 1m za 1zł

 

PS: Roślinki jak szalone urosły :)

 

Proszę o opinie jest to mój pierwszy dłuższy temat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak widziałem to ale tam są tylko przepisy.A ja piszę jak jest w praktyce z tym przepisami. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam taki swój przepis rozpuszczam w 1litrze wody tyle cukru ile tylko da się rozpuścić w wodzie o temperaturze ok 70 stopni. W kubku rozpuszczam 1/2 kostki drożdży z odrobiną cukru, jak wszystko zacznie buzować w tym kubku to łącze z wodą i cukrem w butelce. Wszystko zaczyna pracować niemal od razu, ale nie ma jakiś spektakularnych efektów. Całość pracuje równomiernie ok 1.5 tyg. w przypadku bimbrowni trzeba eksperymentować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam taki swój przepis rozpuszczam w 1litrze wody tyle cukru ile tylko da się rozpuścić w wodzie o temperaturze ok 70 stopni. W kubku rozpuszczam 1/2 kostki drożdży z odrobiną cukru, jak wszystko zacznie buzować w tym kubku to łącze z wodą i cukrem w butelce. Wszystko zaczyna pracować niemal od razu, ale nie ma jakiś spektakularnych efektów. Całość pracuje równomiernie ok 1.5 tyg. w przypadku bimbrowni trzeba eksperymentować.

Dzięki za przepis :) Dzisiaj zalałem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×