thekonrab Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Witam! Szukałem na forum podobnego tematu ale nie znalazłem więc. Czytałem na forum o bimbrowni do akwarium zaciekawiło mnie to więc sprawiłem sobie bimbrownie.Szperałem po necie w celu szukania przepisu na bimbrownię.Każdy miał inne zdanie na temat tego że np.to zależy od wielkości akwa, tyle i tyle będzie działać itp.Ja osobiście skusiłem się na popularny przepis 1410 czyli 1l wody 400 dag cukru and 10g drożdży. A o to moję wyniki : 1. Popularny przepis 1410 Składniki:1l wody 400g cukru 10g drożdży Cukier: Cukier Polski 1kg 4zł Drożdże:Jakieś podróbki z ryniacza pakowane w woreczkach foliowych Ważne: Ważne jest to aby drożdże był ciepłe nie leżały w lodówce. Działanie:Po zalaniu drożdże działają od razu.Bąbelki lecą jak szalone.Bimbrownia dobrze działa przez 7 dni.Ostatni 5 i 6 dzień cienko ale dało rade. PS:Niezły po tym przepisie jest bimberek 2. Znaleziony gdzieś w necie Składniki 1l wody 500g cukru 100g drożdży OMG! Cukier: Cukier Polski 1kg 4zł Drożdże:Tradycyjne babuni Waże : Ważne żeby drożdże były twarde i zimne Działanie:Po zalaniu zaczyna bąbelkować po 15 minutach.Co2 leci jak szalone(musiałem odkręcać korek aby wylatywało na zewnątrz).Działa prze niecałe 7 dni.Niestety 1 dnia trzeba wylać połowę bo dochodzi aż do rurki Co do przepisu za dużo drożdży. 3. Z neta przepis Składniki 1l wody 450g cukru 10g drożdży i 1 łyżka sody Cukier Polski Drożdże: Tradycyjne babuni Ważne: Drożdże zimne z lodówki Działanie:Po zalaniu działa po 5 minutach.Co2 leci jak szalone aż zatruło mi ryby mimo regulacji. Działanie 3 dni.Nie polecam tego sposobu ponieważ o malutki włos zacier nie dostał się do akwarium.Tak było go dużo że dwa razy odlewałem Zaciery testowałem w akwarium 30litrowym Użyłem butelek po napojach :4fit jakiś z biedronki 1.5l i tymbark 0.5l Rurki z ogrodniczego 1m za 1zł PS: Roślinki jak szalone urosły Proszę o opinie jest to mój pierwszy dłuższy temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator ahaed Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Administrator Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 viewtopic.php?f=40&t=23927 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekonrab Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Tak widziałem to ale tam są tylko przepisy.A ja piszę jak jest w praktyce z tym przepisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1313121 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Napisane jest 400dag cukru, a to wychodzi 4 kg Czy nie powinno być 400gram? Bo 1kg=100dag=1000g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekonrab Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Sorki za pomyłkę zaraz poprawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakPla Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Ja mam taki swój przepis rozpuszczam w 1litrze wody tyle cukru ile tylko da się rozpuścić w wodzie o temperaturze ok 70 stopni. W kubku rozpuszczam 1/2 kostki drożdży z odrobiną cukru, jak wszystko zacznie buzować w tym kubku to łącze z wodą i cukrem w butelce. Wszystko zaczyna pracować niemal od razu, ale nie ma jakiś spektakularnych efektów. Całość pracuje równomiernie ok 1.5 tyg. w przypadku bimbrowni trzeba eksperymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thekonrab Opublikowano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Ja mam taki swój przepis rozpuszczam w 1litrze wody tyle cukru ile tylko da się rozpuścić w wodzie o temperaturze ok 70 stopni. W kubku rozpuszczam 1/2 kostki drożdży z odrobiną cukru, jak wszystko zacznie buzować w tym kubku to łącze z wodą i cukrem w butelce. Wszystko zaczyna pracować niemal od razu, ale nie ma jakiś spektakularnych efektów. Całość pracuje równomiernie ok 1.5 tyg. w przypadku bimbrowni trzeba eksperymentować. Dzięki za przepis Dzisiaj zalałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi