Jump to content

gupiki zdychaja jeden po drugim i dziwnie sie zachowują

Recommended Posts

Otóż gupiki zaczeły mi zdychac jakis czas temu każdego kolejnego dnia jeden. Dziwnie sie zachowuja, najpierw zaczynaja pływać bokiem ,potem stoja tak jakby pionowo w góre, mają dziwny kształt brzucha jakby wklęśnięty, odchody są przezroczyste. Mino podmiany wody dalej zdychają . Już został mi tylko jeden. A miałam samca i samiczke i 10 młodych które miały ze 3 miesiące. Najpierw zaczeły zdychac młode. Dodam jeszcze że miałam 2 mieczyki ale oba wyskoczyły z akwarium po jakimś miesiącu od zakupu. Mój zbiorki ma 30l. A w nim są na chwile obecna :

1 gupik samiec

2 kirysy jeden ma juz pół roku a drugi miesiąc

4 danio lamparcie 2 samce i 2 samice

jedna jakoś roślinke liściastą żwirek, małe muszelki , no i oczywiście grzałka z termostatem ustawiona na 26 stopni i pompka którą wyłączam tylko na noc. Pomóżcie co im mogło byc jak tak dalej pojdzie to zrezygnuje z tego gaatunku ryb. Miałam jeszcze glonojada i musiałam kupować jeden po drugim bo też zdychały wkońcu zrezygnowałam.

Otóż gupiki zaczeły mi zdychac jakis czas temu każdego kolejnego dnia jeden. Dziwnie sie zachowuja, najpierw zaczynaja pływać bokiem ,potem stoja tak jakby pionowo w góre, mają dziwny kształt brzucha jakby wklęśnięty, odchody są przezroczyste. Mino podmiany wody dalej zdychają . Już został mi tylko jeden. A miałam samca i samiczke i 10 młodych które miały ze 3 miesiące. Najpierw zaczeły zdychac młode. Dodam jeszcze że miałam 2 mieczyki ale oba wyskoczyły z akwarium po jakimś miesiącu od zakupu. Mój zbiorki ma 30l. A w nim są na chwile obecna :

1 gupik samiec

2 kirysy jeden ma juz pół roku a drugi miesiąc

4 danio lamparcie 2 samce i 2 samice

jedna jakoś roślinke liściastą żwirek, małe muszelki , no i oczywiście grzałka z termostatem ustawiona na 26 stopni i pompka którą wyłączam tylko na noc. Pomóżcie co im mogło byc jak tak dalej pojdzie to zrezygnuje z tego gaatunku ryb. Miałam jeszcze glonojada i musiałam kupować jeden po drugim bo też zdychały wkońcu zrezygnowałam.

Jakby Ci to powiedzieć,... musisz trochę poczytać o rybach które masz i do jakiego akwarium się nadają.

Na kiryski masz za małe akwarium i są stadne w ilości 5-5 sztuk by się lepiej czuły do tego masz tylko jedną roślinę a to zdecydowanie za mało ponieważ rośliny w pewnym stopniu pochłaniają związki azotowe potrzebne dla wzrostu a są szkodliwe dla ryb.

Muszle wyciąg z akwarium bo zatwardzają wodę.

Na danio czyli tak ruchliwą rybkę także zbiornik jest za mały to ryba ławicowa i potrzebuje wolnej przestrzeni do pływanie akwarium dla niego powinno być zarośnięte.

Główna przyczyną jest wg.mnie wyłączanie filtra który powinien pracować 24/7 dni w tygodniu.

Na glonaojada czy jak zwał zbrojnika niebieskiego masz za małe akwarium on potrzebuje 80 cm długości zbiornika do tego ta ryba jest wrażliwa na podwyższone stężenia azotanów.

Pomyśl o testach na no2,no3 i amoniak bo to pewnie zabija rybki poprzez wyłączanie filtra (nie pompki).

Podmieniaj raz w tygodniu wodę 30% odstanej 24 godziny i zmień obsadę.

Jak i czy w ogóle podmieniasz wodę jak często karmisz i w jakich ilościach?

Podaj model filtra.

podmieniam 1/3 wody co 2 - 3 tygodnie oczywiście odstaną nawet dłużej niż 24 godz. Filtr mam AQUAEL model mini plus, karmie je wieczorem po wyłączeniu filtra i może to jest błąd chociaż dostają nieduzo jedzenia to jednak i tak część opada na dno. A filtr wyłączam bo nie moge usnac jak cos mi bulgocze za uchem. A tak wogóle to akwarium załozył mój mąż a mi jak zwykle pozostała opieka bo on nie ma czsu a ja za rybkami nie przepadam. No oprócz kirysów bo tak fajnie szybko rosną i sa śliczne szkoda by mi było ich wydać.

Zastanów się czy chcesz prowadzić to akwarium.

Ja na Twoim miejscu kupił bym najtańszy filtr kubełkowy i przez to zwiększył przestrzeń w zbiorniku ale nie tylko bo są o wiele cichsze i lepiej filtrują wodę.

Lepsza filtracja i lepsze warunki dla rybek.Dosadź trochę roślin jedna to za mało.

Chciałbym zobaczyć Twoje akwarium prześlij zdjęcie.

Kubeł do 30l? :zamieszany: Nie dajmy się zwariować. Wystarczy jakaś kaskada (jak naleje się odpowiednią ilość wody do akwa to jest cichutko). Fan mini też starczy, tylko musi chodzi cały czas. Żeby nie hałasował trzeba tylko wyłączyć napowietrzanie przez wyciągnięcie rurki pobierającej powietrze i skierować wylot na tafle wody.

Do tego zredukować obsadę, dać więcej roślin i akwarium powinno zacząć w miarę normalnie funkcjonować.

A filtr wyłączam bo nie moge usnac jak cos mi bulgocze za uchem.

Bulgoczenie czy bomblowanie niema nic do napowietrzania wody, liczy się ruch tafli wody. Czyli wężyk który nabiera powietrza wywal lub zamocz do wody. Uwierz mi że łatwiej jest przy tym zasnąć i napowietrzanie jest lepsze.

Może popełniają samobójstwo bo warunki to im tragiczne stworzyłaś.

Weź sobie do serca radę grzegrzółka - mądrze chłop napisał.

Popracuj nad odpowiednią obsadą do tego akwarium albo zmień akwarium na większe jeśli chcesz takie gatunki ryb.

I dużo czytać lub pytać przed podjęciem decyzji o zakupie rybek. To im a nie sobie wyrządzasz krzywdę.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...