JamZim Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Dopiero zaczynam zabawę z akwarystyką. Dlatego proszę o wyrażenie waszych opinii, co dodać, co zmienić. Zalane:23.08.11 Wymiary: 80/35/40 - 112l Filtracja: (wewnętrzny) Aquael Pressure filter 600l/h z deszczownicą Ogrzewanie: Aquael AQn 100 Temperatura: +/- 25*C Oświetlenie: Aquel 2x24w T5 Preparaty: Do wody dodałem Aquasafe Tetra, BactoActive Tropical, ActiPlant Aquael Nawozy: Kulki JBL do korzeni roślin Podłoże: Bazalt (śr.3-5mm) przywieziony z Greckiej wyspy Santorini pył wulkaniczny (śr.1mm) Tło: Czarny brystol Dekoracje: korzeń, połówki kokosa (jako schronienie) Rośliny: :arrow:anubias żabienica nużaniec spiralny hygrophila polysperma Tymczasowa obstawa: 3x Molinezja ostrousta Planowana obsada: 7x neon czerwony 10x neon inesse 2x p. Ramireza 6x kirysek 3x mały skalar (dopiero wtedy kiedy neonki podrosną) Zdjęcia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Za płytko na skalary. Ogólnie zapowiada się oki, ale ja jestem zwolennikiem piachu jako podłoża- na to już za póżno. Zdecyduj się na jedno, ale porządne stado - wiesz jak wygląda 20 neonów innesa ? PIĘKNIE! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 Na początku chciałem mieć właśnie piasek rzeczny, ale z tego co wyczytałem nie czyści się go tak łatwo jak bazaltu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Ja też bym tu skalarów nie pchała. Osobiście piasku nie czyszczę. Kirysy rozgrzebują syfki a filtr je wciąga A co tam kolega ma z tyłu za zielsko kwitnące? Na anubiasa mi to nie wygląda, pewnie skrzydłokwiat - roślina doniczkowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 A co tam kolega ma z tyłu za zielsko kwitnące? Na anubiasa mi to nie wygląda, pewnie skrzydłokwiat - roślina doniczkowa To akurat jest anubias i jestem tego 100% pewien tak pisało na papierku kolo kwiatka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Jak anubias to nie przysypuj mu kłącza, bo może zgnić. Najlepiej jest sadzić anubiasy na korzeniu/kokosie Poza tym masz: nurzaniec spiralny, żabienicę, chyba hygrophilę polispremę i chyba rotalę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kroni Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 więceeeeeeej korzeni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek390 Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 Witam! Masz bardzo ładne akwarium.Pozdrawiam i życzę dużo sukcesów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 Ryby już wpłynęły do zbiornika. Obsada: 15 neonek (może jeszcze 5 do kupie) 2 p.ramirezy 3 molinezje ostrouste 3 otoski (może jeszcze 2 do kupie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Czemu wody nie dolejesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 Deszczownica działa tak, że woda wpadając do wody ściąga ze sobą tlen i go wpycha do wody więc chyba mogę trochę podlać wody ale nie więcej niż 1/2cm. Jeśli się pomyliłem poprawcie mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zozl Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Akwarium bardzo ładne i sympatyczne Obsada też ok. Twoje akwarium podoba mi się całe nic nie musisz zmieniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 Możesz zamiast deszczownicy dodac osobno kamień napowietrzający oczywiście z napowietrzaczem,dolać wody i jeszcze dodać jakąś małą roślinke z przodu.Akwarium ładne jak na początkującego ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted August 31, 2011 Share Posted August 31, 2011 A po co napowietrzacz. Dolej do końca wody. Wystarczy ruch przy powierzchni. Deszczownica może być pod wodą. Jeśli nie podajesz co2 nocą, to do napowietrzania w zupełności wystarczy ruch powierzchni wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted August 31, 2011 Author Share Posted August 31, 2011 Jak ruch wody przy powierzchni może natleniać wodę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Woda styka się z powietrzem. Tlen przenika do wody. Jeśli woda się nie porusza to powstanie cienka warstewka nasycona tlenem i nie będzie on transportowany dalej. Dokładnie na tej samej zasadzie działa napowietrzanie przez bąble z pompki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 3, 2011 Author Share Posted September 3, 2011 Rybki pływają od 4-5 dni w akwarium a p.ramirezy już złożyły ikrę. Teraz czekam na dostawę roślinek. i foty z ikrą na tym ostatnim zdjęciu tego nie widać, ale teraz na miejscu białej ikry są takie przeźroczyste kuleczki. Możliwe, że to: -Nowa ikra -Kolejny etap rozwoju ikr ze zdjęcia 1 i 2 -Pozostałości po zjedzonej ikrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 8, 2011 Author Share Posted September 8, 2011 Aktualizacja Obsada: 2 molinezje ostrouste (samice) 15 neon innese 1+1 p.ramireza 3 otoski Dojdzie: 3 otoski i chyba krewetki Wymiana filtra na: -zewnętrzny kubełkowy "Tetra Tec Ex 700" (już w drodze za kilka dni dojdzie przesyłka) Nowe rośliny: 10 szt sadzonek nurzańca 1 szt gałęzatki kulistej (już w drodze za kilka dni dojdzie przesyłka) 200 szt (trochę dużo) Hemianthus callitrichoides Cuba (już w drodze za kilka dni dojdzie przesyłka) foty: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 11, 2011 Author Share Posted September 11, 2011 Mam pytanie. Czy mogę dokupić jeszcze 5 neonów inesse lub innych ryb ławicowych które połączą się z neonkami. I ile mogę kupić krewetek RC biorąc pod uwagę że się rozmnożą. Wymiary dna 80/35. mam: 15x none innese 2x p.ramireza 2x molinezji ostrousta 6x otosek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 12, 2011 Author Share Posted September 12, 2011 We wtorek będę koło Gliwic to będę mógł kupić coś w zoologu. Więc ponawiam pytanie czy do 112l Obsada: 15 neonek innese 2 p.ramirezy 2 molinezje ostrouste (docelowo ma ich nie być) 6 otoski Mogę dokupić 5 neonek innese lub 5 innych rybek ławicowych które połączą się w 1 ławice z resztą neone i ile mogę kupić krewetek RC (powierzchnia dna 80x35) biorąc pod uwagę, że się rozmnożą. Jutro chyba dojdzie mi przesyłka niskimi roślinkami na 1 plan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 To może tak: 1+1 P.Ramireza 20 Neon innesa 6 Otosek 10 RC Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 12, 2011 Author Share Posted September 12, 2011 A mogę zamiast tych 5neonek kupić 7 razbor galaxy? Wiem że to już nie ryby z a.południowej ale mi się bardzo podobają i czy połączą się w jedną ławicę z neonkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Raczej sie nie połączą A pozatym lepiej mieć jedną ławice Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamZim Posted September 15, 2011 Author Share Posted September 15, 2011 Aktualizacja: -Nowa choroba: 2x p.ramireza i 1 neonek zachorowały na rybią ospę (przez 10 h miałem temp 30 *C teraz jest 28*C i używam leku ichtio firmy tropical) -Aktualna obsada: 20x neon innese 2x p.ramireza 2x samice molinezji ostroustej 6x otosek dojdzie jeszcze 6x krewetek RC i 4x amano (na razie nie ma tych krewetek w sklepie, czekam na dostawę) -Nowy filtr: tetra tec ex 700 -Dodałem trochę bazaltu. -Posadziłem trawkę i czekam na przesyłkę z gałęzatką kulistą -wymieniłem tło z czarnego brystolu na: styropian (na początku kamieniem uderzając w styropian porobiłem wgłębienia, potem pomalowałem czarnym, matowym sprejem) Ogólnie z tym tłem to 10 min roboty (jak się ma już wszystkie potrzebne rzeczy tylko po pomalowaniu trzeba czekać z 12 h aż wyschnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igor255 Posted September 16, 2011 Share Posted September 16, 2011 30 stopni to mało... Ja zawsze podnosiłem na 32-34 stopnie (oczywiście wcześniej posiadając wiedzę, że posiadane ryby to zniosą), i to dopiero skutkowało. W zasadzie to jedyna metoda która u mnie skutkowała. Teraz gdybym miał ospę (odpukać) jeszcze kiedyś, to spróbowałbym skuteczności bezpośrednich naświetlań uv w osobnym akwa... Może w połączeniu z zielenią i wysoką temperaturą No chyba, że by mi na rybce zależało to może mniej drastycznie Tło nawet fajne Tej żabienicy nie da rady do tyłu bardziej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts