Jump to content

Piach, żwir?

Recommended Posts

Witam

Moje pytanie to?

1.Czy zostawić biały żwir na dnie akwarium (5mm) gdyż wydaję mi się ze światło sie za_dużo odbija

2.Czy też zmienić na zwykły piasek (1mm) Taki co się używa na budowlance tylko przesiany i wygotowany?

3.Czy Rośliny w piachu nie będą gnić? Co lepsze?

[edit]

Pomoże ktoś rośliny w żwiru mam 1 dzień a zaczynają końce liści brązowieć :/

Gost: Dbaj o pisownię. Edytuj posty.

Witam

Moje pytanie to?

1.Czy zostawic biały żwir na dnie akwarium (5mm) gdyz wydaje mi się ze swiatło sie zaduzo odbija

2.Czy tez zmienić na zwykły piasek (1mm)Taki co się uzywa na budowlance tylko przesiany i wygotowany?

3.Czy Rośliny w piachu nie bedą gnić? co lepsze?

Kup żwirek kwarcowy albo czarny bazalt tak około 3mm, żeby nie za gruby i nie za drobny. Pod to subtrat albo ziemię ogrodową. A liście roślin mogą brązowieć przy braku jakiegoś macro lub micro elementu.

Najlepiej kup normalny żwir akwariowy lub bazalt ale bazalt ma ostre krawędzie i może kaleczyć ryby ryjące w dnie. ;)

Przesąd. Bazalt o granulacji 1 cm. może mieć ostre krawędzie ale nie taki drobny. Ja mam 2 wory w garażu drobnego wykopanego z ziemi i jest gładziutki.

1.Czy zostawić biały żwir na dnie akwarium (5mm) gdyż wydaję mi się że światło się za dużo odbija

Wymień. Biały żwir może się okazać marmurem który będzie zatwardzać wodę. To raz. Dwa. Wygląda nienaturalnie... Trzy. Ryby będą miały złe samopoczucie. Będą płochliwe itp. I cztery. Ryby lepiej wyglądają na ciemnym podłożu. Myślę że jasno odradziłem stosowanie białego żwiru. Wiem jak to jest bo sam go miałem w akwarium i odradzam.