Bas Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby u samiczki zbrojnika. Najpierw pojawiło się białe znamię na jej plecach, a za dwa dni lekko również na płetwach. Rybka ogólnie zachowuje się ok, je, nie ucieka, nie chowa się, zachowuje się normalnie. Co to może być? Pleśniawka, grzyb jakiś? Jak ją wyleczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larst Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Mnie to wygląda na pleśniawkę. Tutaj znajdziesz informacje o leczeniu: Pleśniawka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Mi to też wygląda na pleśniawkę ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted August 27, 2011 Author Share Posted August 27, 2011 Też podejrzewam pleśniawkę, ale wolałem się upewnić. Kurczę tylko od czego ona się wzięła? Rozwojowi pleśniawki sprzyja niska temperatura, a w baniaku jest stała temperatura. Może została poturbowana przez innego zbrojnika i dlatego. Znalazłem w necie, że pleśniawkę można leczyć baktopur sery i tym zamierzam spróbować wyleczyć samiczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bas Posted September 17, 2011 Author Share Posted September 17, 2011 Witam. Minęło 25 dni od kąt zachorowała moja samiczka zbrojnika. Leczenie trwało 22 dni i udało się, samiczka już zupełnie zdrowa wróciła do głównego zbiornika. Wyleczyłem ją baktopur sery - na szczęście miałem jeszcze parę kropel. Leczenie wyglądało następująco : - samiczka odłowiona do 20l baniaka razem z jej ulubiony kokosem - napowietrzanie non stop - temperatura 30 C - podmianki wody co dwa dni - dawkowanie leku - 8 kropel codziennie Takie małe podsumowanie- może komuś się kiedyś przyda ( lepiej nie, niech rybki zdrowo rosną) Temat można zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts