Krawi Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Witam mam akwarium 126 L wczoraj ruszyło i odrazy kryzys miałem 4 dorosłe zbrojniki niebieskie i 5 dużych kirysów. Podłoże w akwarium to JBL 10L Manado+ 5L Aquabasis + kilka kulek gliniano-torfowych. No i wszystko było pięknie dopóki rano się nie obudziłem i nie zobaczyłem wody jak mleko powyrywanych roślin. Wyżej wymienione rybki opuściły już mój zbiorniczek i teraz zastanawiam się jakie rybki mogę wpuścić żeby taka sytuacja się nie powtórzyła. Moje Akwarium: -poj. 126 L - grzałka 100W - Oświetlenie 2x18 W Philips Master 865 6500K i Philips Aquarelle 10000K + odbłyśniki( po wypłacie dojdzie jeszcze 2x18) - podłoże JBL 10L Manado+ 5L Aquabasis + kilka kulek gliniano-torfowych - filtr FLUVAL 204 - CO2 z bimbrowni Ryby obsada ze starego baniak po wypłacie będą zmiany - kilka glupików - 4 danio pręgowane - 2 kosiarki - kilkadziesiąt małych zbrojników które zostały po rodzicach jak podrosną to rozdam znajomym - kilka małych ampulari Rośliny 1.Lilaeopsis 2.Hemianthus callitrichoides 3.Ludwigia 4.Rotala green 6.Rogatek 7.Wywłócznik 8.Echinodorus 9.Lemma minor 10.Limnobium gąbczaste 11.Sagittaria subulata 12.Micranthemum umbrosum 13.Limnophilia sesiliflora plus kilka mchów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MATIE101XD Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 To pewnie pierwotniak kup preparat i jak masz mozliwosc to przydalaby sie lampa UV . Teraz absolutnie nie podmieniaj/wody bo bedzie tylko gorzej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krawi Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 Kolego to nie pierwotniaki to moje ukochane byłe duże rybki wymieszaly mi tak podloze po podmianie wody i filtracji woda jest krystalicznie czysta nic już jej nie mąci. Dlatego pytam o male rybki denne bo podłoże JBL MANADO ma to do siebie że jest bardzo lekkie i zbrojniki bez problemu je rozkopywały mącąc dolna wartwę JBL AQUABASIS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts