koziello Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Akwarium ma już około półtora roku, i przez ten czas na prawde wiele sie zmieniło. Od obsady poprzez roślinność. Tło- czarny worek na śmieci W małym akwarium obok pływa około 30szt narybku molinezji, jeżlei ktoś chętny to pisać Co do sprzętu to jest tylko filtr kaskadowy Aqua Clear Mini i termometr, grzałki nie ma ponieważ o każdej porze roku jest stała temp w okolicach 24-25 stopni. Oświetlenie to 15W świetlówka Philipsa. Żwirek jasny jak widać na zdjęciach o granulacji na oko około 2-4mm... Roślinność: - Żabienica - Kryptokoryna - Anubias na korzeniu - Nurzaniec - Gałęzatka kulista Ryby: - 5x Kirys Panda - 3x Molinezja - 2x Mieczyk czerwony - 2x Mieczyk zielony - 3x Skalar - 1x Bocja wspaniała (chwilowo, ponieważ walczę z plagą ślimaków, których praktycznie nie widać od jakiegos czasu, zaraz potem do oddania) Dodatki: - 2 Korzenie, na jednym anubias, na drugim był mech ale został zlikwidowany, tak o wiele lepiej - kokos Był trzeci korzeń ale już za dużo tego wszystkiego było i akwa sie sporo optycznie zmniejszało. Po akwarium pęzają jeszcze 3 Helenki (też kupione ze względu na ślimaki). I co troche mam sporo glonów na szybach, moze to być wina świetlówki ze sklepu elektrycznego a nie specjalnej do akwa, czy raczej za długiego świecenia? Staram sie nie świecić dłużej niż 12h. Pare zdjęć ( na dniach postaram sie wrzucić ładniejsze, te robione telefonem) : Spodziewam sie od razu krytyki co do obsady :zamieszany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k j Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Skalar koniecznie do oddania! Oddał bym jeszcze mieczyki i wpuścił jakąś ławice. Dokup roślinek bo pusto trochę, na tego badyla w prawym rogu daj jakiś mech i przed roślinke. Taka moja sugestia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Jak to jest cudo, to nie chciałbym zobaczyć tragedii. Bocja obowiązkowo do oddania, hodowla helenek i bocji jednocześnie też nie jest przemyślana. Skalary do oddania, mieczyki to samo, a jeśli baniak ma 60cm długości to i molki się nie nadają. Glony to nie wina świetlówki. Świetlówki "akwarystyczne" od normalnych różnią się tylko ceną i nazwą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Jak na półtoraroczne akwarium,to żadna rewelacja. Ale wszystko można zmienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 A gdzie to cudo? Mieczyki, skalary i bocja do wywalenia. W podłożu ja widzę niebieskie kamyczki? o.O Roślin mało, biały żwir który, aż bije po oczach. Woda też jakaś biała. Pewnie masz problemy z pierwotniakami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziello Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 Woda nie jest biała, zdjęcia z telefonu takie wrażenie robią... Co do mchy na korzeniu to tydzień temu jeszcze tam był i to nie mało ale zmarniał i go wyrzuciłem i uwierzcie mi że teraz jest lepiej. No i nie ma tam kolorowych kamyków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 No i nie ma tam kolorowych kamykówKitu nie wciskaj, jak wszystko widać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziello Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Nie wiem jaki masz w tym sens, ale pogrążasz się. Zielone kamyczki, obsada taka jaka była mimo że dostałeś rady co zmienić. Nic ciekawego. PS: No i fotki za duże, zmniejsz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziello Posted September 6, 2011 Author Share Posted September 6, 2011 Żwirek taki dostałem i nie bd każdego kamyka po kolei oglądał jaki ma kolor. Poza tym co kompu przeszkadza pare zielonych kamyków jeżeli sie gdzieś zaplątały? Roślinki też są zielone i też mam je wywalić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pazur Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Dobry argument, ale tutaj kolegom wyżej chodzi po prostu o dobro ryb i próbują pomóc, w naturze przefarbowany żwir, lub co gorsza - plastikowy raczej nie jest spotykany i taki kolor podłoża stresuje ryby. Nawet parę kamyków, na wierzchu powoduje obawy. Radzę Tobie zastanowić się nad swoim akwarium i posłuchać rad panów wyżej. Niekoniecznie musisz po jednym kamyku wyciągać, choć to byłoby lepsze, ale równie prosto będzie zakopanie ich na samym dnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek3160 Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 Roślinki,roślinki i jeszcze raz roślinki,a skalary...nie szkoda Ci ich? Poza tym te zielone kamyki...no cóż ,jak już mówiłem kwestia gustu.Poza tym spoko.Pozwól aby rośliny zaczęły się rozrastać! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 7, 2011 Share Posted September 7, 2011 Żwirek taki dostałem i nie bd każdego kamyka po kolei oglądał jaki ma kolor. Poza tym co kompu przeszkadza parę zielonych kamyków jeżeli sie gdzieś zaplątały? Roślinki też są zielone i też mam je wywalić? Rozumiem że nie odróżniasz roślinek od żwiru Ja z mojego 250l wyciągłem jakieś 200 niebieskich kamyków i o wiele ładniej teraz wygląda tobie też radze to zrobić Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts