Jump to content

Obsada 54litry (nowy)

torbi
 Share

Recommended Posts

Witam,

Jestem początkującym akwarystą i nie mam bladego pojęcia jaka obsada będzie dobra.

Chciałbym mieć na pewno Neonki Inessa ok.12 i Pielęgniczke kakadu 1+1.

Do tego kiryski (jakie?), danio lub razbora enei. Ale nie wiem, które z którymi mogą dowolnie żyć i w jakich ilościach. Pomóżcie.

Wielkie dzięki.

Damian z Poznania

Witam,

Jestem początkującym akwarystą i nie mam bladego pojęcia jaka obsada będzie dobra.

Chciałbym mieć na pewno Neonki Inessa ok.12 i Pielęgniczke kakadu 1+1.

Do tego kiryski (jakie?), danio lub razbora enei. Ale nie wiem, które z którymi mogą dowolnie żyć i w jakich ilościach. Pomóżcie.

Wielkie dzięki.

Damian z Poznania

Neonki Ok :)

Kakadu 1+2 :)

Kiryski Panda :P

Danio min 80l (Pozatym możesz mieć jedną ławice) ;)

Więc tak:

12 Neon Innesa

1+2 P.Kakadu

6 Kirysków Panda

Pozdrawiam Gaweł :lol:

Ryby te przejawiają silny instynkt terytorialny.

Również w przypadku hodowli 2 samiczek istnieje ryzyko dominacji silniejszej samicy. Z tego względu najbezpieczniej jest hodować kakadu w haremach złożonych z 1 samca oraz np. 3 samic w odpowiednio przestronnym zbiorniku. Akwarium powinno być gęsto obsadzone roślinami i obfitować w kryjówki takie jak np łupiny orzecha kokosowego, korzenie albo płaskie kamienie.

Cytując stronę SA potrafię powiedzieć że przy 2 samicach jest ryzyko a dla 3 akwa jest za małe.

Nie możesz mieć np. pielęgniczki ramireza?

No to ok. Pielęgniczki w takim razie odpadają bo zbyt duży z nimi problem;) A jestem kompletnym amatorem.

Tak więc:

12 neonków

5-6 kirysków Panda

i do tego?... z 10 Razbor espei może być? Jak się zachowują z neonkami? Może ławica innego gatunku? Fantom? Tetra?

Tak więc ostatecznie:

*ok 12szt neonków

*5-6 kirysków panda (strasznie drogie;)

*parka pielęgniczki żółtej// ramirezek// lub trójka kakadu (w zależności co znajdę).

I jeszcze tylko na koniec mam pytanie bo nigdzie tego nie znalazłem jak powinien być rozmieszczony sprzęt w akwarium?

Chciałem żeby filtr był z prawej strony ale pokrywa ma wejście na kable z lewej:/

Grzałka pionowo, ale przy filtrze? Gdzie ją najlepiej umieścić żeby była dobra cyrkulacja wody i powietrza?

trójka kakadu

Nie polecam do tego litrażu.

Chciałem żeby filtr był z prawej strony ale pokrywa ma wejście na kable z lewej:/

To jakaś kompletnie wzięta z kosmosu bzdura.

Grzałka pionowo, ale przy filtrze? Gdzie ją najlepiej umieścić żeby była dobra cyrkulacja wody i powietrza?

W tym litrażu, gdziekolwiek i jakkolwiek umieścisz grzałkę, nie ma to żadnego znaczenia. To nie 5000l. Filtr powinien być tak zamontowany żeby delikatnie poruszać taflą wody i nie robić pralki.

3 godziny temu wpuściłem swoje 12 neonków, 5 kirysków panda oraz parkę pielęgniczki żółtej. Te ostatnie są jakby strasznie przestraszone. Neonki i kiryski jak poczuły jedzenie to super się ożywiły. Pielęgniczki dalej scykane na maxa:(

Narazie tak trochę pusto w akwarium, więc chyba dokupię jeszcze otoski.

Co myślicie?

Co do filtra... użyłem w końcu deszczowni. Jest z 0,5cm nad taflą wody i delikatnie wprawia ją w ruch. Temp. 21oC

Jest zdecydowana poprawa. Samiczka jest jeszcze w lekkim szoku ale już się parka "zaciera" ;)

Upodobały sobie jedną z grot.

Strasznie mi się te pielęgniczki podobają!

Zastanawiam się jednak nad jakimiś danio:/ Pusto mam od środka to tafli wody. Są jakieś, które mogą siedzieć w 54litrach?

Coś niezwykłego zdarzyło się w ostatnich dwóch dniach w moim akwarium.

Zostawiłem akwa pod nadzorem taty w sobotę rano. Przed wyjazdem dałem rybom jeść.

Wróciłem w niedziele o 21;30 i okazało się, że rozpłynęło się w przestrzeni 6neonków a znalazłem ciała dwóch z nich. Ojciec nic nie robił przy akwa. Istotne jest to, że zapomniał wyłączyć światło na noc. Nie wiem co się stało? Neonki były bardzo ruchliwe i sporo jadły. W życiu bym nie powiedział, że padną w parę godzin. Filtr pusty... Jest pokrywa. Czary!(?)