torbi Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Witam, Jestem początkującym akwarystą i nie mam bladego pojęcia jaka obsada będzie dobra. Chciałbym mieć na pewno Neonki Inessa ok.12 i Pielęgniczke kakadu 1+1. Do tego kiryski (jakie?), danio lub razbora enei. Ale nie wiem, które z którymi mogą dowolnie żyć i w jakich ilościach. Pomóżcie. Wielkie dzięki. Damian z Poznania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Witam, Jestem początkującym akwarystą i nie mam bladego pojęcia jaka obsada będzie dobra. Chciałbym mieć na pewno Neonki Inessa ok.12 i Pielęgniczke kakadu 1+1. Do tego kiryski (jakie?), danio lub razbora enei. Ale nie wiem, które z którymi mogą dowolnie żyć i w jakich ilościach. Pomóżcie. Wielkie dzięki. Damian z Poznania Neonki Ok Kakadu 1+2 Kiryski Panda Danio min 80l (Pozatym możesz mieć jedną ławice) Więc tak: 12 Neon Innesa 1+2 P.Kakadu 6 Kirysków Panda Pozdrawiam Gaweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta18466 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Neonki ok. Danio zdecydowanie odpada, bo za mały litraż. Kirysków musisz miec minimum 6 sztuk, może spiżowy albo panda? O razbore espei chyba Ci chodziło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guma Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Ryby te przejawiają silny instynkt terytorialny. Również w przypadku hodowli 2 samiczek istnieje ryzyko dominacji silniejszej samicy. Z tego względu najbezpieczniej jest hodować kakadu w haremach złożonych z 1 samca oraz np. 3 samic w odpowiednio przestronnym zbiorniku. Akwarium powinno być gęsto obsadzone roślinami i obfitować w kryjówki takie jak np łupiny orzecha kokosowego, korzenie albo płaskie kamienie. Cytując stronę SA potrafię powiedzieć że przy 2 samicach jest ryzyko a dla 3 akwa jest za małe. Nie możesz mieć np. pielęgniczki ramireza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbi Posted August 25, 2011 Author Share Posted August 25, 2011 No to ok. Pielęgniczki w takim razie odpadają bo zbyt duży z nimi problem;) A jestem kompletnym amatorem. Tak więc: 12 neonków 5-6 kirysków Panda i do tego?... z 10 Razbor espei może być? Jak się zachowują z neonkami? Może ławica innego gatunku? Fantom? Tetra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 Żadna druga ławica, żadne 10 kolejnych ryb. Takie rzeczy wybij sobie z głowy w tym litrażu. 1+3 bojownik, 1+1 ramirezki, 1+4 platki, coś w ten deseń, oczywiście nie wszystko na raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbi Posted August 28, 2011 Author Share Posted August 28, 2011 Tak więc ostatecznie: *ok 12szt neonków *5-6 kirysków panda (strasznie drogie;) *parka pielęgniczki żółtej// ramirezek// lub trójka kakadu (w zależności co znajdę). I jeszcze tylko na koniec mam pytanie bo nigdzie tego nie znalazłem jak powinien być rozmieszczony sprzęt w akwarium? Chciałem żeby filtr był z prawej strony ale pokrywa ma wejście na kable z lewej:/ Grzałka pionowo, ale przy filtrze? Gdzie ją najlepiej umieścić żeby była dobra cyrkulacja wody i powietrza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 28, 2011 Share Posted August 28, 2011 trójka kakaduNie polecam do tego litrażu. Chciałem żeby filtr był z prawej strony ale pokrywa ma wejście na kable z lewej:/To jakaś kompletnie wzięta z kosmosu bzdura. Grzałka pionowo, ale przy filtrze? Gdzie ją najlepiej umieścić żeby była dobra cyrkulacja wody i powietrza?W tym litrażu, gdziekolwiek i jakkolwiek umieścisz grzałkę, nie ma to żadnego znaczenia. To nie 5000l. Filtr powinien być tak zamontowany żeby delikatnie poruszać taflą wody i nie robić pralki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbi Posted September 1, 2011 Author Share Posted September 1, 2011 3 godziny temu wpuściłem swoje 12 neonków, 5 kirysków panda oraz parkę pielęgniczki żółtej. Te ostatnie są jakby strasznie przestraszone. Neonki i kiryski jak poczuły jedzenie to super się ożywiły. Pielęgniczki dalej scykane na maxa:( Narazie tak trochę pusto w akwarium, więc chyba dokupię jeszcze otoski. Co myślicie? Co do filtra... użyłem w końcu deszczowni. Jest z 0,5cm nad taflą wody i delikatnie wprawia ją w ruch. Temp. 21oC Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guma Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 na razie tak trochę pusto w akwarium To dokup roślin, ich nigdy dość Coś mi się zdaje że temperaturka za niska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam.koscierzyna Posted September 1, 2011 Share Posted September 1, 2011 Podnieś temperaturę na 25 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbi Posted September 2, 2011 Author Share Posted September 2, 2011 Jest zdecydowana poprawa. Samiczka jest jeszcze w lekkim szoku ale już się parka "zaciera" Upodobały sobie jedną z grot. Strasznie mi się te pielęgniczki podobają! Zastanawiam się jednak nad jakimiś danio:/ Pusto mam od środka to tafli wody. Są jakieś, które mogą siedzieć w 54litrach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbi Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Coś niezwykłego zdarzyło się w ostatnich dwóch dniach w moim akwarium. Zostawiłem akwa pod nadzorem taty w sobotę rano. Przed wyjazdem dałem rybom jeść. Wróciłem w niedziele o 21;30 i okazało się, że rozpłynęło się w przestrzeni 6neonków a znalazłem ciała dwóch z nich. Ojciec nic nie robił przy akwa. Istotne jest to, że zapomniał wyłączyć światło na noc. Nie wiem co się stało? Neonki były bardzo ruchliwe i sporo jadły. W życiu bym nie powiedział, że padną w parę godzin. Filtr pusty... Jest pokrywa. Czary!(?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MATIE101XD Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Danio minimum na 70l. A neonki miały płetwy postrzępione czy coś ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
torbi Posted September 5, 2011 Author Share Posted September 5, 2011 Wszystko było z nimi dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts