madlen Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 witam Posiadam akwa 55 l wyposażone w filtr aqua shut turbo 550 Mam pytanie do bardziej doświadczonych (od mnie) akwarystów i posiadaczy tego filtra Mianowicie czy jeśli ustawie filit na 3/4 jego mocy bądź na maxa a wylot filtra skieruję ku górze tak aby ruch tafli wody był dość duży to czy woda będzie w ten sposób wystarczająco napowietrzona, na tyle abym mogła zdjąć rurkę która doprowadza powietrze spoza akwarium? Do tej pory korzystałam z rurki napowietrzającej, jednak wtedy filtr mógł być nastawiony jedynie na minimum jego mocy! przy mocniejszym ustawieniu rybki miały pralkę a jak odgłosy bulgoczącej wody. Widok też był mało estetyczny takich drobniutkich pływających bąbelków. Dziś pozbyłam się rurki i ustawiałam filtr jak wyżej, jako napowietrzasz działa jedynie ruch tafli Wrażenia słuchowe: cisssza wizualne: super bo woda kryształ bez bąbelków ale czy wystarczająco napowietrzona jest woda nie mam pojęcia a nie chce zaszkodzić rybom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 ale czy wystarczająco napowietrzona jest woda nie mam pojęcia a nie chce zaszkodzić rybomIlość tlenu w wodzie, to świetny parametr, widać go zwykle gołym okiem bez przeprowadzania testów. Mianowicie: jeśli ryby siedzą pod taflą wody i łapią powietrze, to wiedz że coś się dzieje i tlenu brakuje. Szczególnie widać [słychać] to przy takich rybach jak zbrojniki czy kiryski, gdyż podpływają wtedy one co chwilę do powierzchni [dużo częściej niż zazwyczaj] i łapią powietrze. Jeśli ryby pływają w miarę normalnie, to wszystko jest ok. Najlepiej sprawdzać to rano, tuż po zapaleniu światła, wtedy tlenu w baniaku jest statystycznie najmniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
madlen Posted August 24, 2011 Author Share Posted August 24, 2011 ok. dzięki za rade Na razie rybki zachowują się normalnie, kirysy jak zawsze na szperają po dnie Będę obserwować dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts