Jump to content

napowietrzanie za pomocą aqua shut turbo550

madlen
 Share

Recommended Posts

witam

Posiadam akwa 55 l wyposażone w filtr aqua shut turbo 550

Mam pytanie do bardziej doświadczonych (od mnie) akwarystów i posiadaczy tego filtra

Mianowicie czy jeśli ustawie filit na 3/4 jego mocy bądź na maxa a wylot filtra skieruję ku górze tak aby ruch tafli wody był dość duży to czy woda będzie w ten sposób wystarczająco napowietrzona, na tyle abym mogła zdjąć rurkę która doprowadza powietrze spoza akwarium?

Do tej pory korzystałam z rurki napowietrzającej, jednak wtedy filtr mógł być nastawiony jedynie na minimum jego mocy! przy mocniejszym ustawieniu rybki miały pralkę a jak odgłosy bulgoczącej wody. Widok też był mało estetyczny takich drobniutkich pływających bąbelków.

Dziś pozbyłam się rurki i ustawiałam filtr jak wyżej, jako napowietrzasz działa jedynie ruch tafli

Wrażenia słuchowe: cisssza

wizualne: super bo woda kryształ bez bąbelków

ale czy wystarczająco napowietrzona jest woda nie mam pojęcia a nie chce zaszkodzić rybom

ale czy wystarczająco napowietrzona jest woda nie mam pojęcia a nie chce zaszkodzić rybom

Ilość tlenu w wodzie, to świetny parametr, widać go zwykle gołym okiem bez przeprowadzania testów. Mianowicie: jeśli ryby siedzą pod taflą wody i łapią powietrze, to wiedz że coś się dzieje i tlenu brakuje. Szczególnie widać [słychać] to przy takich rybach jak zbrojniki czy kiryski, gdyż podpływają wtedy one co chwilę do powierzchni [dużo częściej niż zazwyczaj] i łapią powietrze. Jeśli ryby pływają w miarę normalnie, to wszystko jest ok. Najlepiej sprawdzać to rano, tuż po zapaleniu światła, wtedy tlenu w baniaku jest statystycznie najmniej.