rafalo24x Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Witam jak w temacie zastanawiam się czy woda ze źródełka mogłaby być wykorzystana do akwarium do podmian,sporo ludzi widzę że bierze ją np.do gotowania,parametrów nie mierzyłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guma Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Raczej tak, taka woda jest filtrowana przez żwir i piasek. Ważne też jest to by była jak najdalej od drogi i czy stoi w miejscu czy sobie cały czas płynie choć troszkę. No i żeby tam zwierzęta nie "brudziły" i leżały tam jakieś zwłoki albo śmieci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafalo24x Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Ja bym nabierał wodę prosto z wypływu ze skał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Kilku moich znajomych akwarystów twierdzi że ta woda jest najlepsza do podmian i potrafili jeździć po nią do leśnego źródełka oddalonego o kilka kilometrów,no sam nie wiem i najpierw bym sprawdził jej parametry testami kropelkowymi,gdyby się okazało wszystko w porządku i była by lepsza niż mam w kranie to kto wie może sam bym jej używał.Taką wodę tylko trzeba odpowiednio przygotować przed wlaniem przecedzając przez drobne sitka i szmatę żeby nie przynieść jakiś jajek lub larw. Jeżeli w kranie masz syf to źródlana woda jest alternatywą. Ps.Źródełko przez Ó. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts