latet Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Witam, Czytając opisy różnych gatunków zwierząt akwaryjnych, często spotykałem wzmiankę, że ten czy tamten gatunek lubi, gdy do wody doda się trochę soli (NaCl). Soli przypisuje się działania przeciwbakteryjne, przeciwpierwotniakowe i inne korzystne. No więc dlaczego nie dodaje się jej standardowo, powszechnie? Czy mając następujące gatunki, mogę/powinienem/nie powinienem dodać do woli soli: gupiki, neony, kiryski, krewetki red cherry? Pytam raczej teoretycznie, bo i tak nie mam soli do akwarium (wiem, że zwykła kuchenna się nie nadaje ze względu na zawartości jodu).. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adeptmarine Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Proszę Cię nie rozpowiadaj głupot, mimo że jest antybakteryjne to nie wsypuj soli żadnej (NaCl) do akwa. A forum na którym to wyczytałeś daj już spokój, niech sobie chłopcy żyją w latach 70 ubiegłego wieku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Potwierdzam nie syp soli. Sam nigdy nie sypałem i akwarium super jak i parametry wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts