Jump to content

Akwarium LT 240l

zuczek222
 Share

Recommended Posts

Witam jestem w trakcie zakładania akwarium LT 240l i padło z mojej strony na taką obsadę co wy na to

-prętnik karłowaty 2+4/5

-kosiarka 6szt.

-krewetki red cherry xxx

-raki z rodziny cambarellus jeszcze nie wiem jakie pewnie orange 2+4

-ślimaki kilka gatunków xxx

Jedną z podstawowych zasad LT, jest duża obsada, zakrawająca o przerybienie, składająca się "brudzących ryb", obsada. Do tego co masz dodałbym przynajmniej jeszcze 2+8 mieczyka Hellera i 2+8 molki BM.

Chyba że będzie to LT, takie jak 90% LT, czyli "mam słabe światło, nie będę lał nawozów, dam ziemie - liczę że coś urośnie". :P

Możesz mi wytłumaczyć co oznacza "LT" ?

Myślę, że obsada może być, ale nie jestem przekonany do: krewetki+raki

LT-low tech, uzasadnij raki + krewetki bo te raki to jedne ze spokojniejszych są i krewetką krzywdy nie robią

Światło mam 2x39W T5 jest sporo artykułów gdzie jest mowa o umiarkowanej obsadzie myślę że tyle ryb do brudzenia wystarczy.

Z tym że proponowana przez Ciebie osada, nie jest nawet umiarkowana tylko bardzo skromna. W LT oprócz tego co jest w ziemi, nawozy idą tylko przez pokarm i to co wyprodukują ryby. W założeniach LT ma przynajmniej 60% powierzchni dna pokrytej roślinami. Kilka prętników nie narobi nawozów dla masy roślin. Szczególnie że światło nie jest takie słabe i rośliny będą jako tako rosnąć i pobierać składniki odżywcze.

Myślę że nie ma się co szarpać na nazywanie akwarium LT. Cała ta technika to temat na sporą książkę, która zresztą już nawet powstała. To wszystko nie jest takie proste jakby mogło się wydawać. Może zostawmy więc nazewnictwo, daj tą ziemie pod żwir, zajmij się podstawowymi roślinami [akurat większość tego co jest w sklepach] które dadzą radę na takim świetle i pomyśl o nawożeniu. ;)