zuczek222 Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Witam jestem w trakcie zakładania akwarium LT 240l i padło z mojej strony na taką obsadę co wy na to -prętnik karłowaty 2+4/5 -kosiarka 6szt. -krewetki red cherry xxx -raki z rodziny cambarellus jeszcze nie wiem jakie pewnie orange 2+4 -ślimaki kilka gatunków xxx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kostur Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Możesz mi wytłumaczyć co oznacza "LT" ? Myślę, że obsada może być, ale nie jestem przekonany do: krewetki+raki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Jedną z podstawowych zasad LT, jest duża obsada, zakrawająca o przerybienie, składająca się "brudzących ryb", obsada. Do tego co masz dodałbym przynajmniej jeszcze 2+8 mieczyka Hellera i 2+8 molki BM. Chyba że będzie to LT, takie jak 90% LT, czyli "mam słabe światło, nie będę lał nawozów, dam ziemie - liczę że coś urośnie". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuczek222 Posted August 21, 2011 Author Share Posted August 21, 2011 Możesz mi wytłumaczyć co oznacza "LT" ? Myślę, że obsada może być, ale nie jestem przekonany do: krewetki+raki LT-low tech, uzasadnij raki + krewetki bo te raki to jedne ze spokojniejszych są i krewetką krzywdy nie robią Światło mam 2x39W T5 jest sporo artykułów gdzie jest mowa o umiarkowanej obsadzie myślę że tyle ryb do brudzenia wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 Z tym że proponowana przez Ciebie osada, nie jest nawet umiarkowana tylko bardzo skromna. W LT oprócz tego co jest w ziemi, nawozy idą tylko przez pokarm i to co wyprodukują ryby. W założeniach LT ma przynajmniej 60% powierzchni dna pokrytej roślinami. Kilka prętników nie narobi nawozów dla masy roślin. Szczególnie że światło nie jest takie słabe i rośliny będą jako tako rosnąć i pobierać składniki odżywcze. Myślę że nie ma się co szarpać na nazywanie akwarium LT. Cała ta technika to temat na sporą książkę, która zresztą już nawet powstała. To wszystko nie jest takie proste jakby mogło się wydawać. Może zostawmy więc nazewnictwo, daj tą ziemie pod żwir, zajmij się podstawowymi roślinami [akurat większość tego co jest w sklepach] które dadzą radę na takim świetle i pomyśl o nawożeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuczek222 Posted August 21, 2011 Author Share Posted August 21, 2011 A może dołożyć do tego jeszce ze 20-30szt razbory klinowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts