Jump to content

[112l] Oaza Spokoju.

k j
 Share

Recommended Posts

Hej!

To mój drugi baniaczek, staram się już nie popełniać takich błędów jak przy zakładaniu 45l, ale już widzę że coś zrobiłem nie tak ponieważ mam nitki na jednej roślince, na razie wszystko jest włożone tak sobie, prawdopodobnie w poniedziałek dostanę roślinki i wtedy pomyślę nad aranżem.

Oświetlenie: Stand. 2x 18W, będzie jeszcze dod. 24W.

Filtracja: Aquael fan 2 plus.

CO2: na razie brak.

Podłoże: JBL Manado+ Kulki gliniano-torfowe.

Flora:

Spiky Moss

Hygrophila Difformis.

ECHINODORUS BLECHERI.

Sagittaria Subulata.

Ludwigia repens.

Hygrophila Difformis.

Bacopa carolinian.

Echinodorus Amazonicus.

Microsorum Narrow.

Majaka Rzeczna .

Blyxa Japonica.

Pelia.

Fauna:

15 Zwinnik Czerwonousty.

1 Molinezja.

1+3 p. Kakadu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ma ktoś pomysł dlaczego są glony(nitki)? Za mało roślin?

P.S

Przepraszam za brudną szybe :oops: .

Ten korzonek jest dość niedbale obwiązany mchem i chyba raczej nitką użyj żyłki wędkarskiej,jakoś mi on tam nie pasuje ot taki patyk.

Reszty nie komentuję bo nie ma co,sadź krzaki i zobaczymy co z tego wyjdzie a i jeszcze jedno skoro masz niteczki to powiem tyle że u mnie zeszły po dołożeniu co2.

Wrzuć rośliny szybko rosnące - Kabomba, moczarka będą pobierały nadwyżki składników z kolumny wody przez co ograniczą pożywkę dla glonów:) Potem je po prostu usuń jak już będziesz miał obsadę roślinną zaplanowaną do aranżacji.

11Dni po zalaniu, niestety musiałem przenieść 5 rozrabiaków, dorzuciłem jeszczę trochę rogatka, ludwigi i wywaliłem pelię.

Mam nadzieję że się nic nie stanie, na początku dałem trochę wody z 45l, zaszczepiłem bakterie do filtra z wody 45l i wlałem płyn.

Coś poknociłem z balansem :zamieszany:

Dołączona grafika

Masz zieloną ścianę za akwa, czy aż tak poknociłeś?

Ustawiaj co 500K i rób zdjęcie, potem porównaj to zdjęcie z rzeczywistym wyglądem i tak do skutku. Żeby być jak najbliżej :)

Ja tak robię... Oczywiście można zrobić tak, żeby było "lepiej" niż w rzeczywistości, ale po co? Lepiej poprawić rzeczywistość, niż zdjęcia :)

• 2 weeks later...