Kuba Zarzycki Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Mam zbornik 10l. Shrimp Set z AQUAELA,z dołączoną do niego lampką 9W. Mech ma czarne punkty jakby gnił. Niewiem co się stało,POMOCY!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guma Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Światła jest dość a nawet za dużo 0.9W/1l, przez ile godzin go naświetlasz? Te czarne punkty to duże czy małe, jakbyś mógł daj foty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirpio Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Jak dla mnie za duże oświetlenie ja dał bym nie więcej niż 7w poza tym mogą ci od dużego światła rosnąć glony na szybach ja miałem akwa tez około 10 l i miałem tam przez pewien czas żarówkę 24w i tyle było glonów ze nie było nic przez szybę widać. Masz tylko jawajski czy też inne roslinki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Zmniejsz światło do 4-5 watów. Najlepiej jakby nie przekraczało 0.6w/l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted August 19, 2011 Author Share Posted August 19, 2011 Naświetlam przez 5-6 godzin dziennie.Mam też taki trawniczek i trawke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirpio Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 no to 5w wystarczy spokojnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guma Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Akwarium trochę malutkie i kolejne koszty wzrosną jeśli chodzi o kupno nowej lampki, choć do końca nie wiem czy istnieją takie 5w .W ostateczności możesz czymś zakryć część tej lampy ale nie kleić, i tym sposobem zmniejszysz światło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Moim zdaniem to oświetlenie nie jest wcale zbyt duże jeżeli świeci 6 godzin dziennie. Może podasz troszkę więcej informacji. Takich jak czym nawozisz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Moim zdaniem to oświetlenie nie jest wcale zbyt duże jeżeli świeci 6 godzin dziennie. Może podasz troszkę więcej informacji. Takich jak czym nawozisz... Mchy są spalone od światła nie ma znaczenia czy nawozi czy ile świeci po prostu światło jest za silne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Moim zdaniem to oświetlenie nie jest wcale zbyt duże jeżeli świeci 6 godzin dziennie. Może podasz troszkę więcej informacji. Takich jak czym nawozisz... Mchy są spalone od światła nie ma znaczenia czy nawozi czy ile świeci po prostu światło jest za silne. Dużo ludzi ma nawet 1w/l, trzymają w takich warunkach mchy i jakoś są w pięknej kondycji. Dlatego kłóciłbym się z tą wypowiedzią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts