Jump to content

Glonojady

Recommended Posts

W zasadzie to wiekiem się nie sugeruj różnie to bywa, myślę że muszą mieć długość około 7cm lub nawet więcej. Jesteś pewien że masz samca i samicę, podaj wymiary akwa i obsadę i czy dużo masz kryjówek, lub jedną główną np. kokos.

Przeoczyłem.Glonek potrzebuje 80 cm długości akwarium a więc,

za małe akwarium masz na hodowlę zbrojników nie mówiąc już o rozmnażaniu.Nawet na zbiornik tarliskowy zaleca się 60l akwarium ale rób jak uważasz mogę jedynie odesłać do google lub na fachowe strony o zbrojnikach niebieskich poczytaj o nich.

8 cm i więcej po wąsach poznasz że to samiec.Dodam że ciężko może być je rozmnożyć jeśli nie są dobrze dobrane może to potrwać a Ty musisz poczytać o nich koniecznie,dojrzałość płciową z tego co wiem i są wtedy zdolne do tarła około roku od wyklucia choć tu mogę nie mieć racji.

Właśnie wytarły się u mnie zbrojniki.

Sytuacja była taka,że para nawet mając naturalne kryjówki nic sobie z tego nie robiła.a może inaczej-inne ryby im przeszkadzały.

Włożyłem rurkę PCV-zamknięta z jednej strony i po kilku dniach doszło do tarła.

• Administrator

Moje się tarły pod korzeniem, samiec wykopał jamę i tyle. Teraz pytanie z natury dziwnych: Jak dasz rurkę i inne cuda, masz pewność, że do czegoś dojdzie? ;) Czary mary hokus pokus. Sorka, ale nie wszędzie to tak działa.

Zapewnij im odpowiednie parametry w akwa to same sobie poradzą. W 350l miałem systematycznie młode co 3 miesiące. juz nawet zoologi ode mnie tego nie chciały, bo przynosiłem młode wiadrami :D

Masz odpowiednie warunki w akwarium? Masz parę? Kręcą się obok siebie? To zawsze coś wyjdzie z tego.

Nie wiem co idzie za mit na forum co do tego. Ale zbrojniki jak maja warunki to mnożą się jak gupiki.

Acha,co do pary:

- jak samca nie ma ze 2-3 dni to się go nie szuka w akwarium, a tym bardziej nie dotyka po znalezieniu!

Po ruszeniu ikry paluchami, samiec już nie wróci aby jej pilnować :P

Więc paluchy proszę sobie w tym przypadku włożyć gdzie indziej :P

Np: w ucho :P

:D

A tak przy okazji: wyłapać stado zbrojników niebieskich a wielkości około 2cm, to praktycznie restart akwarium :P Nie wiem czy ktos o tym wspominał :P. Jak za dużo grzebania, to czasem trzeba poczekać aż będą większe. A co za tym idzie:

- więcej zbroników = więcej "kup" :D

- więcej wiekszych zbrojników? = przesrane :D

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...