Klareczek93 Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Mam pytanie.. hmm kiedy samiec i samica zbrojnika niebieskiego są gotowi do rozmnażania?.. Chodzi mi o to ile muszą mieć miesięcy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guma Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 W zasadzie to wiekiem się nie sugeruj różnie to bywa, myślę że muszą mieć długość około 7cm lub nawet więcej. Jesteś pewien że masz samca i samicę, podaj wymiary akwa i obsadę i czy dużo masz kryjówek, lub jedną główną np. kokos. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Nie ten dział, przenoszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klareczek93 Posted August 18, 2011 Author Share Posted August 18, 2011 Mam 2 glonojady samca i samicę prawdopodobnie, akwa 30 l i chcę mieć małe.. Te glonki mają jakieś 5 cm.. hmm.. jaką długość musi mieć samiec glonojada, aby miał wąsy te na pyszczku i chyba po tym rozpoznać samca, prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Jakie glonojady-dokładna nazwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klareczek93 Posted August 18, 2011 Author Share Posted August 18, 2011 Pisałem wyżej, że zbrojniki niebieskie.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Przeoczyłem.Glonek potrzebuje 80 cm długości akwarium a więc, za małe akwarium masz na hodowlę zbrojników nie mówiąc już o rozmnażaniu.Nawet na zbiornik tarliskowy zaleca się 60l akwarium ale rób jak uważasz mogę jedynie odesłać do google lub na fachowe strony o zbrojnikach niebieskich poczytaj o nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klareczek93 Posted August 18, 2011 Author Share Posted August 18, 2011 Ok to przełożę do akwa 70 l.. hmm i co z tymi wąsami glonków?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 8 cm i więcej po wąsach poznasz że to samiec.Dodam że ciężko może być je rozmnożyć jeśli nie są dobrze dobrane może to potrwać a Ty musisz poczytać o nich koniecznie,dojrzałość płciową z tego co wiem i są wtedy zdolne do tarła około roku od wyklucia choć tu mogę nie mieć racji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Właśnie wytarły się u mnie zbrojniki. Sytuacja była taka,że para nawet mając naturalne kryjówki nic sobie z tego nie robiła.a może inaczej-inne ryby im przeszkadzały. Włożyłem rurkę PCV-zamknięta z jednej strony i po kilku dniach doszło do tarła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klareczek93 Posted August 18, 2011 Author Share Posted August 18, 2011 Jakiej długości i ilu calowa musi być ta rurka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted August 18, 2011 Administrator Share Posted August 18, 2011 Moje się tarły pod korzeniem, samiec wykopał jamę i tyle. Teraz pytanie z natury dziwnych: Jak dasz rurkę i inne cuda, masz pewność, że do czegoś dojdzie? Czary mary hokus pokus. Sorka, ale nie wszędzie to tak działa. Zapewnij im odpowiednie parametry w akwa to same sobie poradzą. W 350l miałem systematycznie młode co 3 miesiące. juz nawet zoologi ode mnie tego nie chciały, bo przynosiłem młode wiadrami Masz odpowiednie warunki w akwarium? Masz parę? Kręcą się obok siebie? To zawsze coś wyjdzie z tego. Nie wiem co idzie za mit na forum co do tego. Ale zbrojniki jak maja warunki to mnożą się jak gupiki. Acha,co do pary: - jak samca nie ma ze 2-3 dni to się go nie szuka w akwarium, a tym bardziej nie dotyka po znalezieniu! Po ruszeniu ikry paluchami, samiec już nie wróci aby jej pilnować Więc paluchy proszę sobie w tym przypadku włożyć gdzie indziej Np: w ucho A tak przy okazji: wyłapać stado zbrojników niebieskich a wielkości około 2cm, to praktycznie restart akwarium Nie wiem czy ktos o tym wspominał . Jak za dużo grzebania, to czasem trzeba poczekać aż będą większe. A co za tym idzie: - więcej zbroników = więcej "kup" - więcej wiekszych zbrojników? = przesrane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klareczek93 Posted August 19, 2011 Author Share Posted August 19, 2011 Dobra dzięki. mod.- Czyli co, zamykamy temacik? W razie jakiś pytań proszę napisać pw do mnie to odblokuję (agunia997) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts