timeshift Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Czesć. Mam takie pytanko, czy zamiast szyby nakrywowej ze szkla, może być pleksi przezroczyste pod belkę oświetleniową ? Postaraj się dostosować do standardów forum SA viewtopic.php?f=2&t=32464 jano Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMario Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Jaką moc światła w belce i jaką grubość pleksi zamierzasz użyć. Jaka odległość belki od powierzchni pleksi? Teoretycznie możesz użyć pleksi(klosze świetlówek również zrobione są z cienkich pleksi) ale wszystko zależy od spraw o które spytałem, a których nie umieściłeś w temacie. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fforc9e Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 U mnie w 25l jest szyba położona na akw. a potem światło (takie dziwne stare oświetlenie ale daje rade ). No i niestety co jakiś czas szybę trzeba wyczyścić bo osadza się na niej kamień. Nie wiem jak u Ciebie z kamieniem w wodzie ale jeżeli belka będzie nisko to możliwe, że będzie robił się taki osad. Nie powiem, trudny do usunięcia nie jest ale osobiście robię to żyletką. Stąd moje wątpliwości co do tego plexi czy się nie będzie rysować przy usuwaniu osadu (o ile takowy w ogóle wystąpi). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timeshift Posted August 20, 2011 Author Share Posted August 20, 2011 Jaką moc światła w belce i jaką grubość pleksi zamierzasz użyć. Jaka odległość belki od powierzchni pleksi? Teoretycznie możesz użyć pleksi(klosze świetlówek również zrobione są z cienkich pleksi) ale wszystko zależy od spraw o które spytałem, a których nie umieściłeś w temacie. Pozdrawiam Swietlowka ma 14w w belce, a odleglosc szyby od belki to 8cm, a grubosc chce dac 5 mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts