piter2440 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Czy np. świetlówka 12w i 15w ma ten sam rozmiar, czy im mniej w tym mniejsza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Są różne średnice rur i to też wpływa na zależność długości do ilości W (jeśli ofc mówimy tu o zwykłych świetlówkach liniowych). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel1997 Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Ale zwykle jest tak, że im mniej tym mniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Ale zwykle jest tak, że im mniej tym mniejsza. Wszystko zależy od średnicy rury a i w ramach jednej średnicy trafiają się różnice. Przykład: 39W t5 ma 85 cm a 28W t5 możesz kupić o długości 115 cm i 60 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter2440 Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Chodzi mi o to że mam taki problem: W moim akwarium jest za jasno a rośliny w zoologicznym nie najtańsze i czy świetlówka 15 W jest tej sam wielkości co świetlówki które mają mniej W ? O to mi chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 w moim akwarium jest za jasno a rośliny w zoologicznym nie najtańsze Nie bardzo nadążam za twoim tokiem rozumowania. Ludzie przeważnie dokładają światła w akwarium bo w standardowych pokrywach jest go średnio za mało dla roślin a ty chcesz mieć ciemniej? czy świetlówka 15 W jest tej sam wielkości co świetlówki które mają mniej W Jeśli szukasz świetlówki długości 44 cm jak 15W, którą masz w pokrywie to odpowiedź brzmi: nie, nie wsadzisz tam nic co ma mniej W a ma ten sam gwint. Możesz jednak wymienić tą świetlówkę co masz na taką, która ma mniej lumenów jak choćby Sylvania Gro-lux i w odczuciu ludzkiego oka świeci ciemniej ale za to też ma 15W i jest bardziej przyjazna roślinom. Jeśli jednak wymienisz statecznik na 8W oraz oprawki na t5 to możesz do obudowy wsadzić 30 cm 8W świetlówkę. Na pewno będzie ciemniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter2440 Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Świetlówka za mocno świeci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Dla ciebie czy dla roślin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xsiasia Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Skoro nie masz roślin, to światło dużego znaczenia nie ma. [edit] Jaka byłaby najlepsza świetlówka do akwarium 72l dla roślin, żeby szybko rosły? Gost: Po pierwsze pisownia, po drugie edytuj posty, po trzecie załóż własny temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter2440 Posted August 17, 2011 Author Share Posted August 17, 2011 Ale chcę dokupić mam rośliny, ale jeszcze są małe i nie zasłaniają światła świetlówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted August 17, 2011 Share Posted August 17, 2011 Ale chce dokupić mam rośliny, ale jeszcze są małe i nie zasłaniają światła świetlówki.Własnie o to chodzi żeby go nie zasłaniały.Bo inne nie będą rosły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 A jak chcesz, zeby zasłaniały to kupujesz rzęsę, pistię, limnobium albo jakąś różdżycę i masz i ciemnicę w akwarium i żywe rośliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts