xai Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 witam, kiedyś często tu bywałam jednak za nic nie mogę sobie przypomnieć loginu... mam chyba pecha do moich ulubionych rybek zbrojników niebieskich. W akwarium mam jednego bardzo dużego samca z porożem Rozmnożenie glonojadów jest moim marzeniem niestety ciągle trafiam na samce, kupuje młode glonojadki a jak dorastają okazują się samcami... Nie dawno poirytowana tym szukałam sklepu gdzie będą większe niż 2 cm glonki. W jednym było kilka większych a sprzedawca zapewnił mnie że znajdzie się 100% samica. wyłowiony okaz miał z 4-5 centymetrów ale sprzedawca powiedział ze już widać że będzie to samica bo gdyby był to samiec to miał by już poroże . dzisiaj zauważyłam ze ta 'samiczka' mimo że nie ma poroża na pysku to a te takie kolce które "wysuwa z pod oskrzeli" (nie wiem jak się to fachowo nazywa byłabym wdzięczna za podpowiedź) czy samice też mogą mieć te wysuwające się z pod oskrzeli rogi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Samica już jeśli ma tyle cm i jeśli jej "czoło" jest gładkie to znaczy, że nie ma tam kolców to jest na 100% samica. Chociaż nie zawsze musi mieć 5 cm, żeby rozpoznać płeć. Czasami może być większa i dopiero się rozpozna jej płeć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Te 'rogi' to są kolce, które zbrojniki wykorzystują do walk między sobą. http://lmgtfy.com/?q=kolce+przy+skrzelach+zbrojnika+ W grafice http://www.google.com/search?pws=0&q=fe ... 52&bih=701 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xai Posted August 15, 2011 Author Share Posted August 15, 2011 wielkie dzięki, teraz zaczynam się zastanawiać czy ten mój "wielki samiec" jest na pewno samcem bo kolce ma pojedyncze i jak oglądam zdjęcia to przy swojej wielkości powinien mieć już dużo większe porozgałęziane poroże. edit: Udało się zrobić kilka zdjęć. Ps.: nie jest jaki chory czy coś, po prostu oswojony i lubi przyssać się do ręki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 To jest samiec. Samica ma gładkie czoło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xai Posted August 15, 2011 Author Share Posted August 15, 2011 dzięki wielkie ulżyło mi:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts