Arturooo_94 Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 Witam! chciałbym zapytać o obsadę do 150l o wymiarach: 79x33x57h. Myślałem nad biotopem Azji. Chcę żeby były tam razbory klinowe, kosiarki, krewetki filtrujące i parka/harem jakiejś większej ryby. W baniaku będzie spory korzeń dosyć rozgałęziony obsadzony mchem i dużo zieleni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 To na dzień dobry odpadają kosiarki. Po pierwsze akwarium za krótkie a po drugie pożrą ci cały mech Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted August 13, 2011 Author Share Posted August 13, 2011 To może otoski, albo jakiś zbrojnik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 Otoski się nadadzą, ale jak myślałeś o Azji to może cierniooczki na dno ? Rozumiem, że na siłę chcesz jakiegoś "glonojada". Do zjadania glonów możesz wpuścić stado krewetek amano Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 To nie Azja Ameryka. Może małe bocje na dno? Do tego harem prętników i harem jakiejś żyworódki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 Przepraszam bardzo, co Ameryka ? Cierniooczki czy amano ? Jeśli chodzi o otoski wiem, że nie są z Azji. Ale po co znów bawić się i dobierać ryby wg. biotopów ? Chyba, że roślinność też planujesz azjatycką. Takie jest moje zdanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandy29 Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 To może otoski, albo jakiś zbrojnik? To Ameryka Szczupak co za problem dać tylko zielsko azjatyckie do tego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 Myślałem, że odnosisz się do mojego postu W takim razie żyworódki też ciężko znaleźć w Azji, chyba że gupiki zawleczone tam do zwalczania larw komarów. Z zielskiem też nie problem, tylko o nim wspomniałem bo autor nie sprecyzował czy tylko o ryby chodzi. Ale myślę, że po prostu chciał mieć 'biotop' i podpatrzył sobie tylko rybki nie myśląc o roślinach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted August 13, 2011 Author Share Posted August 13, 2011 Mniej więcej kojarzę jakie zielsko się tam znajduje . Zależało mi na kosiarkach, ale jak nie mogą być to chcę otoski, a w tedy akwa będzie raczej ogólnym, ale bardziej w stronę Azji. EDIT: Ktoś poda ostateczną obsadę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naszakasza Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Kup 2 Paletki (Do pary!!!) do tego szczupaka (zmiesci ci sie)10 Szprotek do tego dokup piekna ozdobe bedzie tania oczyc sprotki z puszki i połóż na dnie . Do tego 30 welonkow .2 dorsze i lososie jakies 3 , Bedziesz miec tam grzalke ??bo jak nie to trzymaj tam jeszcze sledzie .A a na wiesz posadz kaczke i jak ci sie upchną to jeszcze zaby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted August 14, 2011 Author Share Posted August 14, 2011 Kup 2 Paletki (Do pary!!!) do tego szczupaka (zmiesci ci sie)10 Szprotek do tego dokup piekna ozdobe bedzie tania oczyc sprotki z puszki i połóż na dnie . Do tego 30 welonkow .2 dorsze i lososie jakies 3 , Bedziesz miec tam grzalke ??bo jak nie to trzymaj tam jeszcze sledzie .A a na wiesz posadz kaczke i jak ci sie upchną to jeszcze zaby Bez chamstwa proszę !!! Znam się na akwarystyce, ale z doborem obsady nie chcę popełnić błędu, gdybym tu nie spytał to bym wziął kosiarki, a mam podobno za małe akwa na te rybcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Ktoś poda ostateczną obsadę?Ostateczną podasz Ty jak wpuścisz już ryby. Co najwyżej mogę podać propozycję A więc: - 20x razbora klonowa - 1+3x prętnik karłowaty - 6x cierniooczek myersa/kuhla - 6x krewetka filtrująca (Atyopsis moluccensis ) - 10x krewetek amano Przy czym musisz pamiętać o miejscu w którym krewetki filtrujące będą mogły usiąść w prądzie wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturooo_94 Posted August 14, 2011 Author Share Posted August 14, 2011 szczupak o coś takiego mi chodziło i nawet pasuje mi taka obsada . Dziękuję i chyba tak już zostanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts