monix Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 Witam. Chciałabym wam pokazać moje ramirezki - czy możecie potwierdzić czy to parka? Pani w sklepie niezbyt była zorientowana - więc rybki wybrałam sobie sama proszę o opinie wklejam kilka fotek parki (mam nadzieje). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 U dołu jest zdjęcie samca, to parka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monix Posted August 13, 2011 Author Share Posted August 13, 2011 fotki samca? cd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monix Posted August 13, 2011 Author Share Posted August 13, 2011 Trufl dzięki. w takim razie wybrałam dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monix Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Czy to na pewno parka? Bo teraz to już zwątpiłam - ponieważ rybka uważana za samicę (fotka nr 2 i 3 od góry) ugania się za samcem (fotka 1, 4, 5). Opisy płci nad fotkami. A może to są zaloty? One czasem stają na przeciwko siebie i się "skubią" ale głównie to samica jest taka zaczepna i goni samca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LocoSabo Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Ze sie tak wypowiem jako maly akwarysta sam kupilem parke ramirezek dokladnie tak jak ty , mi pani tlumaczyla w zoologicznym ze mniejsza czy wieksza to samiec a ubarwienie mialy podobne tak jak twoje ramirezki , jakis czas temu bylem dokupic pare rybek u chodowcy , on znowu tlumaczyl mi ze samice maja calkiem inne ubarwienie i nawet mi je pokazal i faktycznie calkiem inne , a brzuszek samicy jak i pletwy dolne przechodzily w czerwony mowil ze po tym poznaje sie samice . A tak zeby bylo smiesznie to po 2-3 tygodniach mialem pierwsza ikre i to sporo ;D Z parki od chodowcy ! Jak bardzo chcesz to moge ci przedstawic fotki na forum moich rybek i sobie porownasz . GG 782408 Przepraszam za bledy ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LocoSabo Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/941 ... 6c308.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 24, 2011 Share Posted August 24, 2011 Według mnie to dwa samce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monix Posted August 25, 2011 Author Share Posted August 25, 2011 No to już mam teraz mętlik w głowie. Jedni mówią, że para drudzy, że nie :zamieszany: Myślałam, że ryba uważana za samicę (druga i trzecia fotka od góry) jest nią na prawdę bo ma krótszą płetwę grzbietową tzn. nie ma tych 3 pierwszych promieni takich długich jak ta druga ryba. Po jakim czasie u samicy robi się różowy brzuch? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LocoSabo Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Czy wyjasnila sie sprawa parki ramirezek . Jestem ciekaw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monix Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 Czy wyjasnila sie sprawa parki ramirezek . Jestem ciekaw Niestety nadal mam mętlik w głowie, zdania są podzielone, ale chyba jednak przychylę się do stwierdzenie, że to 2 samce ;( rybki wyglądają prawie, że identycznie (wielkościowo, kolorystycznie - nadal brak różowego brzuszka,) jedyne czym się różnią to jedna z tych rybek ma większe 3 pierwsze promienie płetwy grzbietowej. A tak w ogóle to dzięki za fotkę. Może ty wiesz po jakim czasie u samicy pojawia się różowy brzuch? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 moim zdaniem to 2 samce , jak się łapią za dziobki to walczą a nie zalotują heh , samica jest mniejsza i inaczej ubarwiona , mniej jaskrawo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monix Posted August 30, 2011 Author Share Posted August 30, 2011 Coraz bardziej utwierdzam się właśnie w tym przekonaniu, że to 2 samce. Trudno trzeba zatem poszukać samicy. Ich zachowanie uległo trochę zmianie, teraz to ryba od początku uważana za samca pływa za ta drugą ale nie walczą zbytnio ze sobą czasem jedynie podpłyną na przeciwko siebie i tak się właśnie dziobną po pysku, a czasem podpływają bokiem do siebie i machają tak dziwnie ogonami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodzyn82 Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 witam prosze o pomoc w rozpoznaniu płci mojej ramirezy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Młody samiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Dwa samczyki.... samiczka ma wyraźnie czerwony brzuszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodzyn82 Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Mam jeszcze pytanie po czym mozna poznac jeszcze samice bo w zoologicznym ryby są słabo wybarwione i nie widac czerwonych brzuchów i jeszcze jedno czy kolor na brzuchu samicy mozna zauwazyc u młodych ryb czy dopiero u starszych osobników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted September 5, 2011 Share Posted September 5, 2011 Tu poczytaj...wszystko jest: Samice mają brzuch nieco pełniejszy i o żywszej czerwonej barwie niż samce. Drugi promień ich płetwy grzbietowej jest tylko nieznacznie wydłużony, natomiast u samców jest on wyraźnie przerośnięty http://www.superakwarium.pl/pielegniczka...id587.html "Samiec ma bardziej wydłużone promienie płetwy grzbietowej, a samica ma czerwono wiśniową plamę na brzuchu. Wyhodowano również formę albinotyczną, która nie jest jednak tak piękna jak forma wyjściowa. http://www.akwa.aip.pl/pieramir.html Samiec ma wydłużony 3/4 "ząbek" płetwy grzbietowej http://akwarystyka-poznan.bloog.pl/id,13...caid=68f0d i wiele,wiele innych linków w googlach po wpisaniu "pielęgniczka ramireza" http://rybkisa.republika.pl/ramirez.htm Dodatkowo w wyszukiwarce grafiki masz rysunek" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 31, 2011 Share Posted October 31, 2011 To i ja podepnę się pod temat. Parka czy dwa samce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted October 31, 2011 Share Posted October 31, 2011 Dwa piękne samczyki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 31, 2011 Share Posted October 31, 2011 Tak myślałem. Utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu bo dzisiaj walczyły ze sobą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bombel09 Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Wątpię żeby w akwarystycznym zakupisz parkę... Rybki tam są za młode i trudno jest określić ich płeć.Sam chce kupić sobie taką parkę Ramirezek Ale co do tematu pozostaje jedno to są dwa SAMCE. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 4, 2011 Share Posted November 4, 2011 Teraz będę miał łatwiej bo zostaje mi tylko znaleźć samiczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts