rafikrafiki Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Może ktoś mi podpowie jak hodować raczki miniaturowe. Kiedyś miałem pare szt. CPO, ale wszystkie mi padły, podejrzewam że to przez to iż nie podmieniłem wody, gdy to robiłem nawet w mniejszych ilościach to żyły. Teraz chciałbym sobie sprawić Cambarellus Puer, i w związku z tym mam pytanie co należy robić aby one żyły. Czy te podmiany wody co tydzień w 30% powodują że one żyją, czy też jest jakiś sposób na hodowlę bez tak częstych podmian? Proszę o porady. Wspomnę że będą żyły w 200l ( 100 x 40 x 50 ) akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Miałem te raczki również w 200L, na szczęście udało mi się szybko je oddać, mnoży się jak przysłowiowe króliki. Podmianki wody standardowe, dużo roślin, normalna filtracja... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 Więc te raczki nie są tak wymagające jak CPO, a jak przedstawia się sprawa z napowietrzaniem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Nie napowietrzałem wody w tych 200L, a nawet podawałem CO2 w tamtym czasie. Nie są jakoś szczególnie wymagające, dostałem ciężarną samicę jak je kupowałem, urodziła 2 dni po wpuszczeniu jej do akwa, kilkanaście raczków się odchowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Czy te podmiany wody co tydzień w 30% powodują że one żyjąTesty? Parametry? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted August 11, 2011 Author Share Posted August 11, 2011 Czy te podmiany wody co tydzień w 30% powodują że one żyjąTesty? Parametry? Co do testów to nie robiłem. Raczki kupiłem jako małe, dorosły i zaczęły baraszkować, aż nagle padały stopniowo. Objawiało się to tym że podkulały ogony, a po pewnym czasie zdychały. Teraz mam akwarium urządzone na nowo i chciałbym żeby w nim także znalazły się te raczki. Mój nowy zbiorniczek na razie dojrzewa. Gdy tylko dojrzeje podam parametry. Testy zamówiłem paskowe, bo kropelkowe to trochę dla mnie za drogo, może kupię je jak trochę moja sakiewka się powiększy W tamtym zbiorniku żyły razem z rybkami, ślimaczkami, małżami, i krewetkami. I tylko one padły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Można było kupić mini zestaw kropelkowych. Za NO3, pH, KH i GH (wszystko zooleka) zapłaciłem łącznie około 40zł. Takie podstawowe testy przynajmniej wypada mieć dokładniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts