Oldmobil Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Siemacie. Moje akwarium wymaga częstszego czyszczenia z zalegających na dnie syfów niz podmian wody. Najczęściej jednak dno odmula się w czasie podmian. Wymyśliłem sobie, żeby zakupic bylejaki filtr kubełkowy i używać go tylko jako odmulacza. Włączam, czyszczę dno, syf zostaje w wiaderku a woda wraca do akwarium. Myję wiaderko i do następnego razu. Ale może macie przetestowane jakieś sprzęty, które wyczyszczą dno bez wypompowywania wody z akwarium? Chodzi mi o to, żeby urządzenie oddało do akwarium spowrotem wodę, którą zassie razem z nieczystościami. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Akurat niedawno widziałem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oldmobil Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 No własnie o coś podobnego mi chodzi, ale z pominięciem tej niebieskiej wanny. W ostateczności mogę zlewać wodę do wiadra przez jakies media filtracyjne a wylaną wodę wpompować spowrotem zwykłą turbiną. Kubeł będzie wygodniejszy ------------------------------------------------------- Właśnie kupiłem Fluvala 203 ) Nigdzie nie mogę znaleźć danych technicznych, przepływ, pojemność, pobór prądu, do jakiego zbiornika etc. Mogę poprosić o informację ? Jesli nie sprawdzi się jako odmulacz to może sprawdzi się jako normalny filtr w którymś akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oldmobil Posted August 22, 2011 Author Share Posted August 22, 2011 Odświeżam temat Do zakupionego Fluvala 203 zapakowałem we wszystkie koszyczki gąbki. Do dwóch koszyków gąbeczki musiałem dociąć - ale miałem z czego. Jako powrót posłużył wąż "zapleciony" na zwykły plastik jakich używa się w domu do rury spustowej z pralki, średnica węża oczywiście stosowna do króćca w filtrze. Zasys skonstruowałem sam Kiedy kupiłem nowe zawory do JBLa, to starych nie wyrzuciłem Teraz jeden z nich, z zamocowaną rurką służy jako zasys Nie ma najmniejszych problemów z przekładaniem zasysu z jednej strony akwarium na drugą - zamykam zawór i święto lasu, mogę to zostawić i iść robić inne rzeczy. Zawór, kawalek rurki, dwa rozmiary koszulki termokurczliwej i po temacie. jestem bardzo zadowolony, bo odmulacz spisał sie na medal. Fotka poniżej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts