Jump to content

Znikająca ospa?

Recommended Posts

Cześć :) Jakieś 3 dni temu zauważyłam na moich kiryskach białe kropki... Pomyślałam, że to sopa więć wlałam zieleń malahitową... Na drugi dzień zauważyłam, że kropki zniknęły... Pomyślałam, że ryby się wyleczyły... ale parę godzin póżniej znów zauważyłam białe punkciki.! Co to może być i jak to wyleczyć? tem. 24-27 st.

Może to nawrót objawów , bo jednak Ospa nie została doleczona.

Zamiast chemii na ospę najlepsza jest temperatura.. ja u siebie dwa razy tak ospę leczyłam i dwa razy idealny skutek przyniosło.

Podnieś temp wody do 29-30* , tylko stopniowo, codziennie po 2*. Jak już będzie docelowe 30* to zostaw tak na kilka dni - ja zostawiałam 5 dni dla pewności. W tym czasie zwiększ napowietrzanie w akwa i obserwuj rybki czy nic się nie dzieje, by w razie czego zareagować szybko (nie wiem jaką masz obsadę i czy wszystkie to zniosą..jakieś typowo zimnolubne są? )

Taka temperatura jak 30* tych rybek nie zabije.. tylko nie podnoś jej na raz tylko tak jak napisałam, stopniowo.. I obserwuj czy rybkom nie braknie tlenu, czy nie pływają pod samą powierzchnią łapiąc go łapczywie. Jeśli masz dobre napowietrzanie..np tafla wody mocno faluje od filtra to wszystko będzie ok.

wylot filtra skierowałam na pow wody... tem. zaczynam podnosić... a kropek nie ma.... u gupików nie zauważyłam, ale kiedyś miałam gupiki i neonki i tez tylko neonki chorowaly... zaczynam wątpić w to że to ospa, bo przecież nie znikałaby i nie pojawiała się w ciągu kilku godzin w tych samych warunkach... może to rzeczywiście osad... ale spadałby chyba z ciała rybek gdy wykonują ruch? a one pływały z tymi kropkami... bardzo proszę o pomoc! to jedyne forum na które udzielono mi odpowiedzi więc i tak dziękuję ;)

Share

• Create New...