Owoc Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Cześć Jakieś 3 dni temu zauważyłam na moich kiryskach białe kropki... Pomyślałam, że to sopa więć wlałam zieleń malahitową... Na drugi dzień zauważyłam, że kropki zniknęły... Pomyślałam, że ryby się wyleczyły... ale parę godzin póżniej znów zauważyłam białe punkciki.! Co to może być i jak to wyleczyć? tem. 24-27 st. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Może to nawrót objawów , bo jednak Ospa nie została doleczona. Zamiast chemii na ospę najlepsza jest temperatura.. ja u siebie dwa razy tak ospę leczyłam i dwa razy idealny skutek przyniosło. Podnieś temp wody do 29-30* , tylko stopniowo, codziennie po 2*. Jak już będzie docelowe 30* to zostaw tak na kilka dni - ja zostawiałam 5 dni dla pewności. W tym czasie zwiększ napowietrzanie w akwa i obserwuj rybki czy nic się nie dzieje, by w razie czego zareagować szybko (nie wiem jaką masz obsadę i czy wszystkie to zniosą..jakieś typowo zimnolubne są? ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owoc Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 no i znów nie ma kropek! a dokładnie jedna na jednej rybce!!w ciągu 3 godz zniknęły! a czy nie zabije tomoich rybek? a obsada to kiryski i gupiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Taka temperatura jak 30* tych rybek nie zabije.. tylko nie podnoś jej na raz tylko tak jak napisałam, stopniowo.. I obserwuj czy rybkom nie braknie tlenu, czy nie pływają pod samą powierzchnią łapiąc go łapczywie. Jeśli masz dobre napowietrzanie..np tafla wody mocno faluje od filtra to wszystko będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 A może to zwyczajnie jakiś osad z dna. Gupiki też to mają? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owoc Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 wylot filtra skierowałam na pow wody... tem. zaczynam podnosić... a kropek nie ma.... u gupików nie zauważyłam, ale kiedyś miałam gupiki i neonki i tez tylko neonki chorowaly... zaczynam wątpić w to że to ospa, bo przecież nie znikałaby i nie pojawiała się w ciągu kilku godzin w tych samych warunkach... może to rzeczywiście osad... ale spadałby chyba z ciała rybek gdy wykonują ruch? a one pływały z tymi kropkami... bardzo proszę o pomoc! to jedyne forum na które udzielono mi odpowiedzi więc i tak dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Bez zdjęć nikt nie postawi diagnozy... W każdym razie temperatura nie zaszkodzi nawet jeśli to tylko śmieci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owoc Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 Postaram się zrobić zdj. gdy będzie to możliwe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Dzisas ryby się wybarwiają, w odpowiednim świetle moje Sterbaie wyglądają jakby były poważnie wykropkowane na biało/srebrno. Jaki masz gatunek Kiryska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Owoc Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 Ja prawie w_ogóle nie świecę... A jeśli chodzi o gatunek to kirysek spiżowy-odmiana czarna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts