6max7 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Witam Robie restart akwa i niektóre rośliny się zachowają, ale nie wszystkie Te, które się zachowają to: - Rotala Indica - Nurzaniec - Hygrophila polisperma - hydrocotyle leucocephala Chciałbym dokupić: - 1-2 gatunki roślin na 2gi plan z odrobina czrwieni (Myślałem - Roślinę, która świetnie nadawałaby się do trawniczka - 1-2 rodzaje mchów Jeśli chodzi o rośliny na 2gi plan to zaciekawiła mnie Zwartka Becketta Jeśli chodzi o trawniczek to myślałem o Glossostigma Elatinoides Co do mchów to nie mam pojecia Moglibyście mi powiedzieć czy te rośliny dałyby radę w moim akwarium, oraz doradzić te mchy bądź te z pozostałych podpunktów?? Akwa 63l Oświetlenie 2x15w Podłoże ASll Co2: Bimbrownia + Easy Carbo Temp: ok 23*C Woda miękka, kwaśna Ryby: neonki x10, otoski x5, krewetki x(?), Para Pielęgnic (dokładnie jeszcze nie wiem) Na mchach i trawniku mi zależy ponieważ chcę mieć krewetki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżonson Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Glosia może mieć problem przy tym świetle (chociaż nie wiem na 100%) bardzo ładna roślinką trawnikową jest sitowie drobne 8-) sam planuje z niej trawniczek, a mchy to już twój wybór, w sumie wszystkie dostępne w sprzedaży powinny dać rade. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Glosia da radę przy 0,5W/L, można sadzić, podłoże dobre pod rośliny, CO2 jest to się nie ma o co martwić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 to mam jeszcze jedno pytanie odnosnie Glosi i nurzańca Rozmnażają się poprzez kłącza i moje pytanie rodzi się przez doświadczenie z nurzańcem. Otóż Ciężko mi jest nad jego rozmnożeniem zapanować, tzn jest w całym akwarium a ja chciałbym, żeby był w określonym miejscu i nie pałętał się tam, gdzie go nie chce. Czy jest jakiś na to sposób, by te rośliny rosły tylko w wyznaczonym miejscu, a nie po całym akwarium?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Trzeba by je posadzić chyba w doniczkach. U mnie glosię co kilka tygodni karczuję do zera i tak wyrywam ją nawet z tyłu akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 Przy ASll za duże chyba by było zmącenie wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 Mam dość twardą wodę i przez to nasycone wapniem kuleczki AS II+ są dość twarde więc nie pyli za bardzo. Więcej jest syfu z podłoża wyprodukowanego przez ryby i ślimaki bo ja nie odmulam. Po godzinie od karczowania przeważnie mam już wodę prawie całkiem klarowną. Niestety z glosią tak to jest, ze trzeba trawnik od czasu do czasu odnawiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted August 9, 2011 Author Share Posted August 9, 2011 hmm a może dałoby radę zrobić jakąś" zagrodę" dla takich roślin i sprytnie ja zamaskować?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Kiedyś kombinowałam z kawałkami lawy porośniętymi lomariopsisem i mchami i całkiem nieźle się sprawdzało. Przynajmniej w przypadku ograniczania trawnika. Z nurzańcem nie będzie tak łatwo bo te jego kłącza wcisną się prawie wszędzie. Tu myślę sprawdzi się rzeczywiście doniczka albo kawałek giętkiego plastiku, który można zamaskować np roślinami drugiego planu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 a czym oblozyc te koszyki, żeby te kłącza niepowychodziły?? Jest to rozwiązanie tylko dla nurzańca, chociaż i tak będzie to pewnie dziwnie wyglądać Glosie chyba zostawię i będzie rosnąć na "dziko" xD Myślałem o kupieniu Zwartki Becketta na 2 plan akwa Spodziewałem się, że jej wygląd to: http://www.domowe-akwarium.pl/zwartka_becketta.php Jednak po sprawdzeniu oferty na "Rośliny Akwariowe" widzę całkiem inną rosline: http://sklep.roslinyakwariowe.pl/crypto ... -5189.html Czy w tym sklepie internetowym mogą oszukać i wcisnąć inną roslinę?? Edit: Może znacie jakieś rośliny na 2 plan z odrobiną czerwieni, która dałąby radę w moich warunkach?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted August 10, 2011 Share Posted August 10, 2011 Nie sadź w koszyku tylko w doniczce a najlepiej plastikowej czarnej osłonce takiej bez dziurek. Kupisz w najbliższym ogrodniczym, markecie, czy kwiaciarni. Ze zwartkami to jest taki myk, ze w zależności od warunków wygląda inaczej i czasem ciężko stwierdzić jaką się ma zwartkę. Myślę, ze jeśli RA biorą zwartki od producentów w koszykach to nie wciskają ludziom czegoś innego aczkolwiek nigdy u nich nie kupowałam więc mogę się mylić. Zwartki raczej czerwonawe nie są, głównie wpadają w brązy. Łatwa w uprawie i łatwa do dostania jest Cryptocoryne wendtii brown albo Tropica. Z czerwonych roślin na 2 plan u Ciebie powinna dać radę Alternanthera Splendida. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted August 10, 2011 Author Share Posted August 10, 2011 ok to z nurzańcem załątwione Glosia raczej bedzie rosła na "dziko" Zna ktos moze jeszcze jakieś czerwone rośliny na 2gi plan akwa, które dały by radę w parametrach z 1 postu?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts