hellboy11 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Witam wszystkich! Tydzień temu dokupiłem do 260 l akwarium 2 roślinki, żeby zagęścić zbiornik. Zakupiony został 2x orzech wąskolistny. Mamy już go w akwarium, jak również jego odmianę szerokolistną. Przyda się jednak świeża krew – sadzonki. Niestety już w 2 dni po posadzeniu pojawiły się pierwsze dziury. Kupując roślinki w akwarystycznym zobaczyłem już na niektórych liściach chropowate, wybrzuszenia- półbąbelki. Sprzedawczyni zapewniła mnie, że to taka ich uroda (niektórych liści). Nie wiem zatem, czy: 1) zakupiłem już chore roślinki. 2) moja zgraja (4 glonojady, 1 kosiarka, 3 krewetki amano/reszta ryb całkowicie niegroźna) nie połakomiły się na świeże liście. Dodam, że tylko ta roślina ucierpiała (inne gatunki nie), a wcześniej krewetki nie robiły dziur (mam je od 2 miesięcy). Czekam na uwagi/podpowiedzi. Nie wiem, czy jest sens pisać o oświetleniu, nawożeniu, bo dziury tak szybko powstały i nadal powstają, że przyczyny szukałbym, albo w mechanicznym uszkadzaniu (krewetki) lub w chorobie – w niektórych miejscach (nie wiem, czy na fotce jest to widoczne) niektóre pełne liście mają jaśniejsze obszary, które następnie chyba dziurawieją … (tu nie mam pewności). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Próbowałeś im dawać potas? Miałem te same problemy i wynikały z niedoboru potasu w wodzie. Dobry jest aquaflorin potassuin z tropikala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hellboy11 Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 Dzięki za zainteresowanie. Nie podawałem, ale wierzyć mi się nie chce, żeby po 2 dniach już dziury wyszły z niedoboru potasu ... Slimaków ni widu ni słychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted August 9, 2011 Share Posted August 9, 2011 No to musisz uwierzyć mi na słowo. Mówisz, że ślimaków nie masz? Jakieś dodajesz nawozy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts