thekonrab Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Zginęła mi w akwarium jeden danio szukałem go ale nie znalazłem a przed chwilą zdechł mi glonojad o co chodzi??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 nieżywego dania pewnie zjadły inne ryby . Na forum są akwaryści nie wróżki więc napisz więcej informacji o zbiorniku ( ile dojrzewał zbiornik,parametry,całkowita obsada, co ile robisz podmiany wody ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 Danio był duży ze wszystkich rybek Więc tak: Akwarium dojrzewało 6dni. Rybki:7 neonów inessa 2 gupiki 1 danio +zdechły glonojad +1 zdechły danio Parametry: Ph:7.6 KH:10 GH:11 Akwarium 40x25x35 (30l) Karmię rano o 7 i o 23 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 No i masz za swoje.. viewtopic.php?f=11&t=35790 Każdy mówi inaczej jaka obstawa wybrałem propozycje obstawy pewnego użytkownika i koniec.Nie obchodzi mnie co o tym myślisz ważne że mi się podoba taka obstawa. Nieodpowiednie ryby trzymane w takim akwarium skarłowacieją albo po prostu zdechną. Do tego stosunkowo krótki czas dojrzewania akwarium. Słuchaj na drugi raz ludzi, którzy się na tym znają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Danio był duży ze wszystkich rybek Więc tak: Akwarium dojrzewało 6dni. Rybki:7 neonów inessa 2 gupiki 1 danio +zdechły glonojad +1 zdechły danio Parametry: Ph:7.6 KH:10 GH:11 Akwarium 40x25x35 (30l) Karmię rano o 7 i o 23 Witam. Jedne jest pewne woda twarda i zbyt może są jakieś wirusy po innych rybach lub nawet z roślinami kupiłeś/aś albo jakaś ryba była chora i inne się zaradziły tym a tym najbardziej neony innesa bardziej roznoszą choroby ale nie jestem exspertem wyczytałem z neta o rybach długo się czytało żeby jakaś kompletną obsadę dać do akwarium. No to teraz wiem myślałem ze on ma jakieś 100l akwarium a tu okazało się 30l normalny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Jeżeli ten zdechły "glonojad" jest wypisany w obsadzie znaczy że nadal pływa sobie w tym akwarium? PS. Przez 6 dni to akwarium próbowało dojrzeć, a nie dojrzewało. Jakbyś na przyszłość słuchał rad i dobrał prawidłową obsadę (a nie "obstawę") to by do tragedii nie doszło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 To co mam z tym zrobić?? Na nowo stawiać akwarium ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walkiria Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 To co mam z tym zrobić?? Na nowo stawiać akwarium ??Na przyszłość nim zaczniesz robić coś na własną rękę nie mając pewności, że robisz to dobrze - posłuchaj rad bardziej doświadczonych od siebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Nie podałeś bardzo istotnych parametrów, czyli NO2 i NO3. Może to była przyczyna? Akwarium za krótko dojrzewało. Jeśli dobrze oglądałem Twoje akwarium na YT to nie masz żywych roślinek. Zobacz czy Danio nie wyskoczył (no chyba że masz pokrywę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 Mam pokrywę I mam 3 żywe roślinki tylko na yt nie ma dzis postaram sie dać pozostałe parametry wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 Dopisz od razu czym mierzone będą te parametry, bo coś mam przeczucie że po najmniejszej linii oporu pójdziesz i testy typu 5in1 / 6in1 / 7in1 albo coś podobnego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 No2:0 No3:22 Testy: http://allegro.pl/test-no2-sera-dla-zad ... 32773.html http://allegro.pl/test-no3-sera-dla-zad ... 32784.html Ps: Testy pożyczone od kolegi a i jeszcze jedno roślinki nawożę TetraPlant Planta Min Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 To zarówno NO2 jak i NO3 jest w normie, no może minimalnie NO3 za wysokie, ale spodziewałem się gorszych wyników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thekonrab Posted August 8, 2011 Author Share Posted August 8, 2011 To co mam robić ?? Oddać rybki i na nowo zakładać?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 8, 2011 Share Posted August 8, 2011 No tak by było najlepiej... Wiem że nie łatwo znaleźć im nowy dom, ale próbuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts