zibi6 Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Co to za osad /zdjęcie nr 1/ i glon /zdjęcie nr 2/ zdjęcie nr 1 zdjęcie nr 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Pierwsze to chyba okrzemki (nie jestem pewna po tym zdjęciu), a drugie to glony nitkowate. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Witam. w tu znalazłem kilka tematów o glonach : GLONY Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Pierwsze to chyba okrzemki (nie jestem pewna po tym zdjęciu), a drugie to glony nitkowate.Dzięki złociutka. w Wiedząc jaki mam glon mogę szukać już w google. Na każde pytanie na każdym forum można odpowiedzieć google, ale chyba nie o to chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Witam. w tu znalazłem kilka tematów o glonach : GLONY Pierwsze to chyba okrzemki (nie jestem pewna po tym zdjęciu), a drugie to glony nitkowate. Dzięki złociutka. w Wiedząc jakim mam glon mogę szukać już w google. Na każde pytanie na każdym forum można odpowiedzieć google, ale chyba nie o to chodzi? No nie znalazłem to za cb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skorupa123 Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Te drugie to zgodzę się z magd0s a rodzaj wydaj mi się, że to Chlorophytaceae. http://www.roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html - myślę że ten link ci się przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Pewnie że się przyda. Poczytam na spokojnie wieczorem w domu, dzięki. Co do Chlorophytaceae - podoba mi się ten glon. Ma on jakieś efekty uboczne i trzeba z tym walczyć czy można zostawić (znajduje się na tle strukturalnym)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Pewnie że się przyda. Poczytam na spokojnie wieczorem w domu, dzięki. Co do Chlorophytaceae - podoba mi się ten glon. Ma on jakieś efekty uboczne i trzeba z tym walczyć czy można zostawić (znajduje się na tle strukturalnym)? Efektów ubocznych nie ma, ale efektem ubocznym może być przyczyna, która spowodowała zakwit glonów. Najlepiej zrób testy wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Pewnie że się przyda. Poczytam na spokojnie wieczorem w domu, dzięki. Co do Chlorophytaceae - podoba mi się ten glon. Ma on jakieś efekty uboczne i trzeba z tym walczyć czy można zostawić (znajduje się na tle strukturalnym)? Można kupić rybki z gat. Prętnik karłowaty bo one w takich klimatach będą czuły się swojsko http://www.superakwarium.pl/pretnik-kar ... id622.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 7, 2011 Author Share Posted August 7, 2011 Na glony mam Otoski. Na dodatkowe ryby w akwarium już raczej miejsca nie mam. No ale ten Prętnik ładny. Też się zastanawiałem nad przyczyną bo filtracja jest ok. Może to efekt restartu (choć 1/2 wody zachowałem) albo wymiana filtra (nowy i stary chodziły razem w akwarium kilka dni więc może bakterie nie zdążyły się namnożyć)? Parametry mam ok (chodzi o NO2 i NO3 w tym przypadku?). Używałem do tej pory pasków Sera (już się kończą) i mam zamiar kupić kropelkowe JBL lub Zoolek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Takie glony pojawiają się w rzeczkach, ja mógłbym je sprzedawać tonami Może masz jakąś roślinkę z takiej rzeczki i wraz z nią przywędrowały te glonki Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd0s Posted August 7, 2011 Share Posted August 7, 2011 Moim zdaniem to przez filtracje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts